MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

      

Studijsko putovanje u Selenču

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO/SELENČA  Nastavljajući provođenje projekta Organic bridge, kojem je nositelj Grad Valpovo, grupa ekoloških proizvođača, vodstvo projekta i suradnici, posjetili su Selenču i tamošnji Centar za organsku proizvodnju.

Ovaj je dvodnevni studijski posjet  organiziran s ciljem da ekološki proizvođači i drugi članovi izaslanstva, okupljeni oko projekta Organic bridge,  sudjeluju na 12. Forumu o organskoj proizvodnji, a u drugom dijelu programa posjete Centar za organsku proizvodnju u Selenči i upoznaju se s njihovom organizacijom rada i iskustvima.

Ovaj Forum, na kojem je sudjelovalo 250 sudionika iz nekoliko europskih zemalja, organizirao je Centar za organsku proizvodnju iz Selenče u suradnji s Poljoprivrednim fakultetom u Nitri u Slovačkoj te uz pomoć Pokrajinske Vlade Vojvodine i međunarodnih institucija i programa, a središnja tema bila je Certificiranje u ekološkoj proizvodnji.

Kao prateći dio Foruma, u Biznis centru u Selenči održani su i Međunarodni poslovni susreti AgroOrganic B2B 2018, na kojima je sudjelovalo pedesetak sudionika iz devet zemalja. Poslovni sastanci, organizirani u suradnji s Europskom poduzetničkom mrežom i Organik mrežom, imaju zadaću pomoći u povezivanju partnera i uspješnijem plasmanu ekoloških proizvoda na tržištu.

Održan je i festival tradicionalno proizvedene hrane, a Centar za organsku proizvodnju Selenča uručio je po drugi put novinarsku nagradu „Selenča organik“ za najbolje medijske priloge o ekološkoj proizvodnji.

Tijekom drugog dana boravka u Selenči, organizirani su posjeti obiteljskom gospodarstvu koje se bavi uzgojem i preradom dudova, a potom je organizirana prezentacija ciljeva Eko Agri centra, njihovih istraživačkih planova i do sada ostvarenih istraživanja. U sklopu izlaganja o prezentaciji Centra, s velikom su pozornošću prisutni popratili i izlaganje o upotrebi suvremenih identifikacijskih tehnologija u procesu praćenja proizvoda, što je posebno zanimanje pobudilo kod naših ekoloških proizvođača, jer je u jednom od predstojećih projekata koji će se provoditi kroz aktivnosti novoosnovanog Centra za razvoj ekološke proizvodnje u Ivanovcima, predviđeno pribavljanje pet sustava za primjenu takvog načina praćenja proizvoda.

Predsjednica Centra za razvoj ekološke proizvodnje u Ivanovcima, Marica Jug, tom je prigodom potpisala s Predsjednikom Centra za organsku proizvodnju Jozefom Gašparovskim Sporazum o suradnji kroz zajedničke razvojne projekte.

Posjet je završen obilaskom i upoznavanjem Farm inkubatora organske proizvodnje Centra za organsku proizvodnju u Selenči te Demo polja Srednje poljoprivredne škole  iz Bača, koja je osnivač Centra.

I ova etapa provedbe međunarodnog projekta Organic bridge unutar programa Interreg IPA Cross-Border Cooperation Programme Croatia – Serbia 2014. – 2020., kojeg provode  Grad Valpovo, skupa s partnerima, Centrom za organsku proizvodnju iz Selenče, Tera Tehnopolis d.o.o. iz Osijeka i udruženjem Terras iz Subotice, uspješno je privedena kraju, a provođenje projekta nastavlja se osnaživanjem Centra za razvoj ekološke proizvodnje u Ivanovcima te otvaranjem  “Kitchen inkubatora”– malog pogona za toplu i hladnu preradu voća i povrća. 

 

  

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu