MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

TVRTKA SPECTRE OSVAJA TRŽIŠTA: Mladi Valpovčani doveli svijet u srce Slavonije

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

VALPOVO Ime valpovačkog startupa Spectre dobro je poznato u domaćim krugovima koji se bave IT djelatnošću, a odjeknuo je i prošle godine javnosti predstavljen njihov nesvakidašnji projekt "Hrvatska za sve – Croatia for Everyone", za čiju su ideju osvojili zlatnu medalju na Međunarodnom sajmu inovacija u Zagrebu.

Namjera projekta bila je s pomoću virtualnih naočala i najnovijih tehnologija upoznati svijet iz nove perspektive, pomaknuti postojeće granice svega onoga što je dosad bilo svedeno na zajednički nazivnik "turizam" i dati mu novo značenje. Zbog svega toga za tvrtku 34-godišnjeg poduzetnog Valpovčanina Ivana Rajkovića zainteresirale su se ne samo Hrvatska i Europa nego i svjetski poznate tvrtke poput Huaweija.

"Hrvatska za sve"

"Ideja za projekt ‘Hrvatska za sve - Croatia for Everyone‘, koja se rodila 2016., kada je i prijavljena na EU fond Konkurentnost i kohezija - Inovacije MSP-a, već sljedeće godine osigurala si je sredstva za realizaciju u iznosu od 1.032.851,88 kuna te je projekt krenuo u provedbu i ove je godine u ožujku završen", priča specijalist za računalne mreže Ivan Rajković. Projekt je obuhvatio izradu aplikacija za mobilne platforme iOS i Android, no s naglaskom na korištenje inovativnih tehnologija virtualne i proširene stvarnosti. Projekt je ubrzo donio i nova zapošljavanja u tvrtki pa se broj zaposlenih povećao za četiri djelatnika, a slijedilo je i otvaranje novog ureda u središtu Valpova i ulaganje u opremu.

"S obzirom na specifični spoj tehnologija, tvrtka je uz sufinanciranje EU fondova u iznosu od 1.032.851,88 kuna do sada uložila i oko 600.000,00 kuna vlastitih sredstava u opremu, razvoj i zapošljavanja. Spajanjem novih tehnologija i grana turizma tvrtka je izgradila i odličnu suradnju s Parkom prirode Kopački rit, a u skoroj budućnosti u planu je konkretizirati suradnju te zajedničkim idejama implementirati moderne VR i AR tehnologije u Park i njegov multimedijski centar", otkriva Rajković.

Kroz projekt su se rodila i nova partnerstva i prilike za perspektivnu tvrtku, koja je umjesto inozemstva radije za sjedište odabrala Valpovo, pa je tako tvrtka Spectre s tvrtkom H&D info iz Zagreba, specijaliziranom za razvoj spomenutih tehnologija, potpisala dugogodišnji ugovor o suradnji, čime će zajedničkim snagama i investicijama ojačati svoje položaje na tržištu.

Traženi i u SAD-u

Novi znak prepoznavanja rada ovog startupa došao je i u obliku poziva agencije HAKOM za sudjelovanje na konferenciji MIPRO, koja se održala u svibnju u Opatiji pod nazivom "Prednosti uvođenja 5G mreža u RH", a na kojoj je tvrtka Spectre rame uz rame s tvrtkama Ericsson Nikola Tesla i Nokia održala prezentaciju o tehnologijama virtualne i proširene stvarnosti i utjecaju nadolazeće 5G mreže. U lipnju je slijedio i poziv tvrtke Culmena za sudjelovanje na konferenciji LEAN SPRING SUMMIT 2019, gdje je, uz tvrtke AssaAbloy, Purić d.o.o., TEH-CUT i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a, predstavljen rad Spectrea te kako tehnologije virtualne i proširene stvarnosti mogu unaprijediti rad u raznim industrijama. Nakon konferencije tvrtka se uključila i u projekt "100 pametnih tvornica", a razgovaralo se i s Georgeom T. Siposem, izvršnim direktorom Ureda za međunarodne programe s University of Missouri, o mogućoj suradnji Spectrea s poduzećima iz SAD-a.

"U lipnju je tvrtka isporučila i prvi komercijalni proizvod temeljen na VR tehnologiji, odnosno aplikaciju za VR uređaj OculusGo kojom se korisnicima predstavlja Zadar danas, ali i kako je nekad izgledao, a sve to spojem trenutne situacije s digitalno kreiranim sadržajem, dok je u kolovozu predstavila svoj rad i Ustanovi za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije. Preko nje smo u rujnu prijavili i svoj projektni prijedlog, vrijedan 556.904,48 kuna, na POC8 za sufinanciranje istraživačko-razvojnih projekata za poduzetnike kroz Program dodjele državnih potpora, koja je odobrena uz iznos sufinanciranja od 389.751,32 kune nepovratnih sredstava Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i 167.153,16 kuna vlastitog udjela tvrtke Spectre", otkriva mladi poduzetnik, koji privodi kraju godinu krcatu uspjesima i postavljanjem temelja za budućnost.

Naime, u rujnu je tvrtka Spectre zajedno s partnerskom tvrtkom H&D info ponovo bila predavač-izlagač na HAKOM-ovoj konferenciji "5G dan". Na njoj je dogovorena i suradnja tvrtke Spectre i svjetski poznatog proizvođača mrežne opreme i mobilnih uređaja Huawei, što je rezultiralo pozivom za sudjelovanje na "The Fourth China - CEEC Conference" u Beogradu u listopadu, gdje je ekipa Spectrea bila dio Huaweijeva tima.

Hologram ljudskog tijela za studente medicine

Važno je istaknuti da je upravo tvrtka Spectre još prošle godine s Fakultetom za dentalnu medicinu i zdravlje te tvrtkom H&D info postigla dogovor o prijavi na poziv iz Europskog fonda za regionalni razvoj programa unutar kojeg će u suradnji s Fakultetom za dentalnu medicinu i zdravlje razvijati aplikacije za holografska računala kako bi se na inovativan način i primjenom novih tehnologija sadašnjim i budućim studentima olakšao način na koji percipiraju i konzumiraju određene teme i sadržaje u procesu učenja. Predviđeno trajanje tog projekta je 44 mjeseca te se, ako se prijava uspješno realizira, očekuje i popunjavanje novih deset do petnaest radnih mjesta u tvrtki.

Iako relativno samozatajna, tvrtka Spectre uspješno nastavlja suradnju i s dosadašnjim suradnicima poput Ministarstva turizma, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Hrvatske turističke zajednice, Osječko-baranjske županije, Turističke zajednice Osječko-baranjske županije, Grada Valpova, Turističke zajednice grada Valpova te drugih, a nedavno je prošla i proces pretvorbe iz j.d.o.o. u d.o.o. “Za kraj godine ćemo se dodatno širiti i zapošljavati novi kadar, pa će tako biti raspisan i natječaj za zapošljavanje iz područja project i product managera te digital marketing specialista, a u suradnji s tvrtkom H&D info iz područja software developera, 2D-3D modelara, stručnjaka za digitalnu animaciju i drugo”, poručuje čelnik mlade tvrtke koja je budućnost te proširenu i virtualnu stvarnost već doselila u svoj grad.

Lidija Aničić

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It