MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 


     

Već četvrt stoljeća Belišćani su na vrhovima svijeta

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BELIŠĆE Četvrt stoljeća uspješnog rada proteklih su dana počeli proslavljati članovi Hrvatskog planinarskog društva Belišće, održavši i izvještajnu skupštinu.

Prava proslava trajat će cijele ove godine provođenjem različitih aktivnosti, a njezina kruna bit će izdavanje prve fotomonografije. Fascinantna je priča kako je planinarski sport u srcu ravnice s godinama postao toliko popularan da broj članova, pogotovo mladih, iz godine u godinu raste.
Kad je, prije 25 godina, društvo osnovano, na inicijativu Slobodana Solde i pokojnog Ive Andelfingera iz Valpova te Stjepana Savića i Krunoslava Hornunga iz Belišća, u njega se uključilo 49 članova. Danas ih je 127, od kojih 68 umirovljenika, 38 seniora i 21 član mladeži, a kroz njega su ukupno prošla 573 člana. Od osnivanja, 29. siječnja 1994., prvog izleta, 26. veljače u šumu Štefkovica kod Harkanovaca, članovi društva prešli su gotovo sve planine i otoke Hrvatske, odlazili na planine izvan Hrvatske: u BiH, Italiju, Mađarsku, Sloveniju, Crnu Goru, Rumunjsku, Bugarsku, Rusiju, Poljsku, Austriju, Grčku, Švicarsku, Tursku, Slovačku i Aziju (Himalaja, Nepal), Afriku (Kilimandžaro u Tanzaniji) i Južnu Ameriku (Aconcagua u Andama – Argentina).
- Članovi HPD-a Belišće, kojim sada predsjeda Goran Maričić, u proteklih su 25 godina obnašali dužnosti u svima asocijacijama planinarstva: Hrvatski planinarski savez, Slavonski planinarski savez, sada udruga Slavonski planinari, i HGSS, a za postignute rezultate u radu pojedinci i društvo dobili su i brojna priznanja, među kojima posebno valja izdvojiti priznanje HPS-a 2013. godine Srebrni znak - Krunoslavu Hornungu i Slobodanu Soldi, priznanja Slavonskog planinarskog saveza Dragutin Lerman za izuzetne uspjehe u visokogorskom planinarenju, alpinizmu ili ekspedicijskim pohodima u daleke i manje poznate krajeve – Krunoslavu Hornungu 1994., HPD-u Belišće 1995., Slobodanu Soldi 2012. i Stjepanu Saviću 2013., priznanje i plaketu Antun Petković za izuzetan doprinos u organizaciji i unaprjeđivanju planinarskih udruga - 2013., priznanje i prijelazni pehar Slavonskog planinarskog puta Kamilo Firinger – za najveći broj ovjerenih dnevnika SPP - HPD-u Belišće (2009. tri dnevnika i 2011. pet dnevnika). Isto priznanje dobila je i Nada Bošnjak za pet dnevnika, priznanje Slavonskih planinara Đuro Pilar stiglo je za naročit uspjeh pojedinca u razvitku planinarstva na području Slavonije – 2017. Krunoslavu Hornungu - naglasila je tajnica Nada Donković.
I u proteklih godinu dana iza planinara su vrijedni rezultati. Broj članova porastao im je za 20, od kojih je čak devet mladih. Zabilježili su 72 različite aktivnosti, od toga 53 izleta, na koja se odazvalo 98 sudionika. Najviše sudionika bilo je na BPPP-u (250), Papučkim jaglacima (55) i Kutjevačkom Martinju (53).
Najstarija aktivna članica odradila je deset izleta, najstariji član 12 izleta, a riječ je o Nadeždi i Branku Slačanac. Najmlađi aktivni član je Lovro Maričić, a dvanaestogodišnji član Ivan Balažić ove je godine ispenjao Veliki Risnjak (1528 m).
- Od prošle godine imamo i jednog vodiča društvenih izleta više – ispit je položio Ivan Stifteri. Početkom svibnja imali smo izložbu fotografija, a dvoje mladih članova, Ana Soldo i Petar Dučić, odradilo je interaktivno predavanje s Anapurna trekinga u Nepalu. Na odmorištu su postavljene nove klupe i stolovi – glavni izvođač i nositelj aktivnosti bio je dopredsjednik Zoran Marković. Odazvali smo se na sve manifestacije u gradu - Belišćanski vremeplov, Volim Belišće, ali čisto, biciklijada u čast Oluje, dvije fišijade i čobanijada, a bili smo nositelji akcije Europski tjedan mobilnosti - naglasila je tajnica Donković. 

Lidija Aničić

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu