MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Krenula dugo očekivana obnova ceste Normanci- Josipovac

Korisnička ocjena: 1 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BIZOVAC Dugogodišnje brige i problemi stanovnika bizovačkog kraja s prometnom infrastrukturom odlaze u prošlost: prije nekoliko dana  započeo opsežni projekt rekonstrukcije državne ceste DC2 na dionici između naselja Normanci i Josipovac.

Investitor ovog projekta vrijednog gotovo 93 milijuna kuna bez PDV-a i troškova nadzora (koji iznose 4,3 milijuna kuna) su Hrvatske ceste, a za njegovog je izvođača kao najpovoljniji ponuditelj na javnom natječaju izabran tvrtka Osijek – Koteks.

Naime, postojeća cesta je izvedena kao jednokolnička s 2 kolnička traka, nedovoljne širine kolnika i bankina. Postojeća kolnička konstrukcija je u lošem stanju, te nema dovoljnu ravnost niti potrebna površinska svojstva. Oštećenja se manifestiraju kao denivelacije i raspucanost kolnika uz pojavu uzdužnih, poprečnih i mrežastih pukotina u samom kolniku, propadanje kolnika, drobljenje asfalta uz rub kolnika te mjestimice uočljivi kolotrazi. Bankine su nestabilne i mjestimice nedovoljno široke. Trasa je tlocrtno vrlo ispružena, te se može reći da se sastoji od dva pravca: Normanci – Bizovac i Bizovac – križanje s DC34, iako se zapravo radi o kombinaciji pravaca i kružnih lukova vrlo velikih radijusa. Jedini oštriji zavoj nalazi se u Bizovcu.

Predmetna dionica prolazi kroz naselja Normanci, Topoline, Cret, Bizovac i Samatovci. Oko 60% trase se nalazi u naseljima.

Ukupna duljina zahvata prema glavnom projektu iznosi 17346.28 metara.

Svrha projekta je rekonstrukcija predmetne dionice ceste, u prvom redu proširenje i pojačanje postojećeg kolnika bez podizanja nivelete u naseljima, uređenje priključaka i raskrižja, rješavanje odvodnje, kao i prometne signalizacije i opreme ceste. Također je projektirano 13.94 km novih biciklističkih staza uz rekonstrukciju i dogradnju 9.03 km pješačkih staza.

Projektom predviđena širina kolnika nakon rekonstrukcije iznosi 7.10 m. Širina bankine iznosi 1.20 m, odnosno 2.0 m na nižoj strani kolnika na prolasku kroz vodozaštitnu zonu zbog smještaja oborinske kanalizacije s revizijskim oknima.

U središtu naselja Bizovac, osim projektirane obostrane biciklističko-pješačkih staza, projektno rješenje obuhvaća uređenje parkirnih mjesta za automobile i bicikle.

Projektom je na trokrakom raskrižju sa županijskom cestom ŽC4067 u Bizovcu predviđeno dodavanje traka za lijevo skretanje, uz semaforizaciju cijelog raskrižja.

Na raskrižjima s lokalnim cestama LC44053, LC44054 i LC44055, te s Ulicom Braće Radić u Bizovcu, projektirani su dodatni trakovi za lijevo skretanje.

Ostala raskrižja s javnim cestama te nerazvrstanim cestama i putovima, bit će uređena bez dodavanja dodatnih trakova, uz korekciju geometrije zaobljenja raskrižja. Predviđena je javna rasvjeta na raskrižjima javnih cesta.

Projektom je predviđena rekonstrukcija postojećih autobusnih stajališta, ukupno 7 parova stajališta, te osiguranje pješačkog pristupa novim stazama do novih lokacija. Širine stajališta iznose 3 metra. Peroni za putnike su duljine 15m i širine 2m, te će biti postavljenje unificirane nadstrešnice za putnike. Nova biciklistička staza počinje od raskrižja s LC44053 u Cretu Bizovčkom,  a završava kod postojeće benzinske postaje u blizini završetka dionice. Biciklistička staza je za oba smjera vožnje predviđena s lijeve (sjeverne) strane ceste u širini 2 metra, s vanjske strane odvodnog jarka, osim u širem centru Bizovca, gdje će biciklističke staze širine 1.6 m biti obostrano u odnosu na cestu. U izgrađenim dijelovima naselja biciklističke staze su projektirane uz postojeće pješačke staze koje se rekonstruiraju, dok je izvan naselja projektirana samo dvosmjerna biciklistička staza. Projektom je obuhvaćena horizontalna i vertikalna prometna signalizacija te oprema sukladna propisima, kao i prometna svjetla (semafori) na 2 raskrižja u naselju Bizovac.

„U ime svih stanovnika Općine Bizovac iskazujem posebno zadovoljstvo početkom realizacije projekta  rekonstrukcije vrlo dotrajale i znatno oštećene državne ceste D2 na relaciji od Normanaca do Josipovca. Zahvaljujem se Hrvatskim cestama na čelu s predsjednikom uprave gospodinom Josipom Škorićem i njegovim suradnicima, jer su stručno i profesionalno obavili sve potrebne tehničko-projektantske radnje kako bi se nakon dugog iščekivanja krenulo u ovu za sve nas vrijednu investiciju, koja će uveliko omogućiti kvalitetnije i sigurnije prometovanje kroz naša općinska naselja smještena na ovom cestovnom pravcu. Izvođačima radova pružit ćemo svu moguću potporu kako bi se ovaj cijeli moderan projekt završio u planiranim i ugovorenim rokovima na korist svih korisnika, putnika i vlasnika cestovnih vozila“, izjavio je u povodu početka radova načelnik Općine Bizovac, Srećko Vuković koji zajedno sa svojim suradnicima već godinama ukazuje na ozbiljnost ovog problema za kompletnu Općinu Bizovac i potrebu njegova rješavanja.

Zoran Škorić, direktor Osijek – Koteksa, tvrtke koja izvodi radove, s neskrivenim je zadovoljstvom potvrdio početak radova na još jednoj važnoj prometnoj dionici u Slavoniji i Baranji koja bi za dvije godine trebala biti u potpuno novom i modernom ruhu. Prvih dana projekta, radit će se na postavljanju prometne signalizacije i geodetskim iskolčenjima, a već za nekoliko dana trebalo bi krenuti skidanje postojećeg starog asfalta s prometnice koji će se oplemenjivati i poboljšavati kako bi nakon toga njime ponovo mogla biti presvučena nova prometnica.

„Osim što tvrtka Osijek - Koteks radi obilaznicu oko Našica koja bi se trebala završiti do konca ove godine, na izgradnji dionice koridora 5C, te obilaznice oko Belog Manastira, ovaj veliki posao na rekonstrukciji dionice ceste D2 našoj će tvrtki osigurati posao za naredne dvije godine do kada je rok za njegov završetak,“ poručio je Škorić.

 

Lidija Aničić

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 682 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu