MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Uz Međunarodni dan dječjih prava

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO Konvencija o pravima djeteta međunarodni je ugovor Ujedinjenih naroda kojim su utvrđena građanska, politička, ekonomska, socijalna, zdravstvena i kulturna prava djece.

Konvencija djetetom definira svako ljudsko biće mlađe od 18 godina, osim ako se prema domaćem zakonodavstvu punoljetnost ne stječe pri nekoj drugoj dobi. Ciljevi konvencije su promicanje međunarodnog zajedništva, svijest o djeci diljem svijeta te bolja dobrobit djece.

Upravo na današnji dan, 1959. godine Generalna skupština UN-a usvojila je Deklaraciju o pravima djeteta te na isti datum 1989. godine Opća skupština UN-a usvaja Konvenciju o pravima djeteta. Hrvatska ju je prihvatila 1991. godine.

Prava se temelje na četiri opća načela:

 • Djeca ne smiju trpjeti diskriminaciju ”neovisno o rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom mišljenju, nacionalno
  m, etničkom ili društvenom podrijetlu, vlasništvu, teškoćama u razvoju, rođenju ili drugom statusu djeteta, njegovih roditelja ili zakonskih skrbnika.”
 • Imaju pravo na životi razvoj u svim poljima života.
 • Kada se donose odluke ili izvršavaju postupci koji utječu na dijete ili na djecu kao skupinu, najvažnija mora biti dobrobit djeteta.
 • Djeci se mora omogućiti aktivno sudjelovanje u rješavanju svih pitanja koja utječu na njihov život te moraju imati slobodu izražavanja mišljenja.

U gradu Valpovu od 2019. godine ponovno je pokrenuto Dječje gradsko vijeće, čiji članovi redovito predlažu i iznose ideje za poboljšanje života djece i mladih u gradu te provode vrijedne akcije. Upravo povodom obilježavanja Međunarodnog dana dječjih prava Dječje gradsko vijeće Grada Valpova kroz radionicu ”Poznajem li svoja prava” snimilo je prigodan video u kojem su pričali o svojim pravima i obavezama koje imaju kao djeca. Radionica ”Poznajem li svoja prava” provodi se kroz Program o pravima i zaštiti djece Grada Valpova autorice Ive Černošek koji je izdrađen u sklopu projekta Društveni centar Valpovo. Program će biti predstavljen 23. studenog 2020. godine. Video možete pogledati ovdje.

U izradi su sudjelovali članovi:

 • Iva Sudarić, dječja gradonačelnica
 • Gracija živković, vijećnica Dječjeg gradskog vijeća Grada Valpova
 • Iva Berečić, vijećnica Dječjeg gradskog vijeća Grada Valpova
 • Šimun Pandurić, vijećnik Dječjeg gradskog vijeća Grada Valpova
 • Patricija Vonić, vijećnica Dječjeg gradskog vijeća Grada Valpova

Autorica videa je Jelena Lacković, voditeljica Dječjeg gradskog vijeća Grad Valpova.

 

ONLINE EDUKACIJA: Dječja participacija u javnim politikama i odlučivanju

Prigodno na današnji dan, Međunarodni dan dječjih prava, Dječji kreativni centar Dokkica s njihovom predsjednicom Ines Novak organizirao je online edukaciju „Dječja participacija u javnim politikama i odlučivanju“ na kojemu je sudjelovala i voditeljica Dječjeg gradskog vijeća Grada Valpova, Jelena Lacković.

Na navedenom susretu su sudionici imali prilike proširiti spoznaje i raspravljati o dječjoj participaciji. Dječja participacija je jedno od temeljnih dječjih prava prema Konvenciji o pravima djeteta iz 1989. godine. Konvencija o pravima djeteta je iznad zakona, što znači ako određeno područje nije obuhvaćeno zakonom, moguće je direktno se pozvati na Konvenciju.

Važno je pitanje razumijevanja dječje participacije, kao i predrasuda o njoj koje vladaju u svijetu odraslih, ali ujedno i u svijetu stručnjaka koji rade s djecom. Činjenica je da strateški i zakonski u Republici Hrvatskoj imamo sjajno reguliranu dječju participaciju, no i praksi do problema dolazi u PRIMJENI, najčešće upravo zbog ranije spomenutog nerazumijevanja i predrasuda da djeca ne mogu kvalitetno i samostalno sudjelovati u odlučivanju i sudjelovanju u javnim politikama. Te se predrasude, kao i sve ostale, rješavaju EDUCIRANJEM, kako je navela predavačica Ivana Borić, jedna od autorica Smjernica za kvalitetnu participaciju djece u javnim politikama i odlučivanju (Tekst u PDF formatu: https://www.unicef.org/croatia/media/4971/file/Smjernice%20za%20kvalitetnu%20participaciju%20djece%20u%20javnim%20politikama%20i%20odlu%C4%8Divanju%20.pdf). Navedeni dokument je koristan svim praktičarima koji rade s djecom i uključuju ih po načelima dječje participacije.

Osobama koje rade s djecom, izuzetno je važan način komuniciranja s djecom: Kako im se obraćamo? Uvažavamo li njihovo mišljenje i ideje? Poštujemo li ih kao osobe ili tek ljude u razvoju? Nije točno da svi znaju komunicirati, a osobito s djecom. Način komuniciranja odraslih s djecom ima veliku težinu te može učiniti veliku korist ili veliku štetu za daljnji razvoj djeteta, njegove osobnosti i kompetencija.

U Republici Hrvatskoj se već događaju određene pozitivne promjene na području stvarnog provođenja dječje participacije i to ponajviše, kako je navela autorica Unicefovih Smjernica, Arijana Mataga Tintor, djelovanjem Saveza Društava „Naša djeca“ Hrvatske i projekt Gradovi/Općine prijatelji djece, tridesetak Dječjih gradskih vijeća na području Hrvatske među kojima je i ono Grada Valpova, različite udruge poput Dokkice i drugih povjerenstava, tribina i organizacija koje djecu uključuju ne samo kao provoditelje aktivnosti već aktivne stvaraoce kvalitetnih ideja i projekata.

Poruka s ove vrijedne online edukacije je u svom djelokrugu rada stvarati kulturu dječje participacije na svim razinama polazeći od činjenice da djeca mogu kvalitetno participirati, raspravljati, predlagati, djelovati te da su zapravo svi segmenti odlučivanja vezani za njih i njihove uvjete života. Filozofija dječje participacije treba i mora ući u naš način razmišljanja, a potom i odgojno-obrazovne institucije, udruge, ustanove te na nacionalnoj i lokalnoj razini.

Sudionici ove online edukacije su se složili da je za provođenje dječje participacije ključno educiranje, izlazak iz ustaljenih načina rada, rušenje predrasuda o djeci kao nedorasloj problemima te financijski i drugi resursi.

Smatramo da dječja participacija u Gradu Valpovu doživljava pozitivne promjene, no da ima i mjesta za poboljšanje te intenzivniju uključenost djece u svim aspektima. Važnu ulogu u tome imaju sve osobe koje rade s djecom, njihove ustanove te, naravno, Dječje gradsko vijeće.

Kao građane Grada Valpova, svakako nas čine ponosnima činjenice da Društvo "Naša djeca" djeluje u našem gradu već 45 godina, da je Valpovo jedan od prvih Gradova prijatelja djece te da je Dječje gradsko vijeće Grada Valpovo jedno od prvih u Hrvatskoj i među tridesetak u Hrvatskoj uopće. Važnu ulogu u tome imaju sve osobe koje su svih ovih godina radile na tome u čemu i mi danas možemo pronaći inspiraciju i motivaciju za daljnji rad.

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 1170 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu