MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Razvijati se uz socijalnu osjetljivost

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BELIŠĆE Razvojan, ali i dalje socijalno osjetljiv, tako bi se u najkraćim crtama mogao opisati 144.348.449 kuna vrijedan plan proračuna Grada Belišća za 2022. godinu.

Potvrdio je to i u izjavi za medije gradonačelnik Dinko Burić naglasivši kako se od tog iznosa na gospodarstvo odnosi 60 posto ( oko 87 milijuna kuna), a na socijalno – demografske mjere oko 15 posto, čime te dvije mjere čine tri četvrtine planiranog proračuna.

-Nadasve smo fokusirani na realizaciju već započetih projekata, a priželjkujemo pozitivne odgovore za one projekte koji su u postupku evaluacije, među kojima je jedan od najvažnijih izgradnja dječjeg vrtića. Kada govorimo o gospodarstvu, tu je nastavak naših težnji, kao jednog od suinvestitora, u otvaranju nove tvornice tissue papira, kao prve takve u Republici Hrvatskoj, što se nadamo da će biti do kraja iduće ili početka 2023. godine. Iznimno nam je snažna želja zadržati dostignuti nivo svih socijalno – demografskih mjera, rekao je gradonačelnik Burić, podsjetivši kako je Belišće jedan od samo četiri grada u Hrvatskoj u kojem je vrtić u potpunosti besplatan, kako Grad svakom roditelju čije dijete zbog nedostatka prostora nije upisano u vrtić isplaćuje 1.000 kuna mjesečno, tu su naknade za novorođenčad (7.500 kuna), subvencionira se nabavka svog didaktičkog materijala za osnovnoškolce, svi studenti primaju stipendiju, a srednjoškolci primaju po 200 kuna  mjesečno kroz projekt Zalogaj. U suradnji s Osječko – baranjskom županijom sufinancira se školska kuhinja, tu je besplatan prijevoz za srednjoškolce, a subvencioniran za studente, svake godine se isplaćuje božićnica nezaposlenima, uskrsnice umirovljenicima itd.

Na aktualnom satu je gradski vijećnik Zlatko Adjulović istaknuo kako u Gradu Belišću svojevrstan problem postaje nedostatak prostora za izgradnju gospodarskih zona, upitavši gradonačelnika što je  s Gospodarskom zonom Jug (na glavnoj cesti prema Valpovu kod trafostanice). Belišćanski gradonačelnik je pojasnio kako se radi o prostoru veličine 7,7 hektara, a koji je u vlasništvu Srednje škole Valpovo. Naime, još za vrijeme bivše države, u tadašnjoj Općini Valpovo, na tom je mjestu planirana gradnja zajedničke škole. Nakon 1993. godine, novim ustrojem jedinica lokalnih samouprava, od te se ideje odustalo, a valpovačka Srednja škola prostor daje u najam odnosno zakup. Grad Belišće u zadnjih nekoliko godina nastoji riješiti to pitanje, odnosno dogovoriti kupnju terena od Srednje škole Valpovo, za što su osigurana sredstva u proračunu za sljedeću godinu, o čemu se već razgovaralo i na razini naše županije.

-Apsurdno je da skoro 8 hektara iznimno vrijednog zemljišta, upravo za potrebe budućeg gospodarskog razvoja, danas stoji kao jedna poljoprivredna površina koja se iznajmljuje za obrađivanje i rekao bih stvara zanemariv prihod Srednjoj školi. Mi smo kao Grad spremni to zemljište  po tržišnoj cijeni kupiti, ne tražimo poklanjanje. Nama će to omogućiti daljnji razvoj gospodarstva, koji je važan ne samo za Belišće, nego i za Valpovo, Bizovac, Petrijevce, cijelu Valpovštinu pa i znatno šire, rekao je gradonačelnik Dinko Burić, naglasivši da svako novootvoreno radno mjesto, svaka investicija na ovom području, bez obzira u kojoj jedinici lokalne samouprave, Grad Belišće iznimno raduje.

-Sigurno je da će i neki od naših sugrađana tamo naći radno mjesto, kao što i mnogi stanovnici Valpovštine, Miholjštine pa i Baranje nalaze radna mjesta na području Belišća. Samo sinergijom, zajedničkim djelovanjem, imamo dobru perspektivu. Zato još jednom apeliram da to što prije riješimo jer ovih 7,7 hektara iznimno vrijednog zemljišta u srcu Belišća, može biti kvalitetna gospodarska zona. Sve što smo do sada opremili u gospodarskim zonama je prodano ili već u funkciji, pa vjerujemo da ćemo vrlo brzo moći zajedno omogućiti da potencijalni investitori dođu na područje Grada Belišća, na korist cijele mikroregije, naglasio je gradonačelnik Burić.

Među ostalim točkama dnevnog reda, treba spomenuti usvajanje prijedloga i odluka iz djelokruga pojedinih Upravnih odjela Grada Belišća, usvajanje planova i programa rada Vijeća nacionalne manjine, Savjeta mladih, Dječjeg vrtića Maslačak, Gradske knjižnice i čitaonice, Centra za kulturu Sigmund Romberg te Muzeja Belišće. Usvojena je i strategija upravljanja imovinom u vlasništvu Grada Belišća, kao i odluka o subvencijama poduzetnicima, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, poduzetničkim potpornim institucijama i građanima na području Grada Belišća za 2022. godinu.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 1627 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

 

         RASPORED

   KINO PREDSTAVA

         TRAVANJ

 

  

 

 

 

 

URBANIZAM d.o.o

Obavijest o novom sustavu gospodarenja otpadom

 

 

 

 

 

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu