MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

SREĆKO VUKOVIĆ, NAČELNIK OPĆINE BIZOVAC:Općina Bizovac najveće je gradilište od utemeljenja ‘93.

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Unatoč općoj krizi prouzročenoj pandemijom koronavirusa, u Općini Bizovac ne kriju veliko zadovoljstvo ostvarenjima u protekle dvije godine:

kako onima koji se odnose na realizaciju kapitalnih investicija, uređenje naselja i zgrada u općinskom vlasništvu, tako i postignućima u području socijalne skrbi, sportu, kulturi, protupožarnoj zaštiti, javnim potrebama u predškolskom odgoju i obrazovanju. To nam je u razgovoru u povodu 17. travnja, Dana općine, potvrdio i dugogodišnji načelnik Srećko Vuković.Vodeći se načelom ravnomjernog razvitka, u proteklom dvogodišnjem razdoblju ostvareni su zapaženi uspjesi.

- Prolazeći kroz naselja bizovačke općine na svakom koraku vidljiva je istinska briga o razvoju. Znatnim financijskim dotacijama Općina je pomogla župnim zajednicama u Brođancima i Bizovcu, a uz pomoć djelatnika komunalnog pogona i povremeno zaposlenih u sklopu programa javnih radova redovito su održavane javne zelene površine, dječja igrališta i parkovi.

Planirajući programe, izrađeno je nekoliko važnih projektno-tehničkih dokumenata. Koji se projekti pripremaju?

- Riječ je o projektu proširenja zgrade Dječjeg vrtića Maslačak, izgradnji spomen-obilježja u znak sjećanja na žrtve stradale 7. studenoga 1991., izgradnji pješačko-biciklističke staze kroz Valpovačku ulicu, izgradnji etnokuće i pozornice u Cretu Bizovačkom, sanaciji zgrade NK Jadran u Habjanovcima, obnovi zgrade bivšeg društvenog doma u Samatovcima, izgradnji boćališta u Novakima, uređenju prostora Olimpijskog stadiona i bivše kinodvorane u Brođancima, obnovi cesta u naseljima Cerovac i Selci te brojnim drugim manjim i većim projektima.

Svjedočimo da se u općini Bizovac gradi na svakom koraku.

- Od svoga utemeljenja, 1993., općina Bizovac nikada nije bila veće gradilište nego što je danas. Uz izgradnju lokalne infrastrukture uz potporu fondova EU-a i resornih ministarstava, velik dio projekata realiziran je i vlastitim proračunskim sredstvima. Važno je posebice istaknuti dva projekta: prvi se provodi uz financiranje Hrvatskih cesta, a odnosi se na rekonstrukciju državne ceste D2 na potezu od Josipovca do Normanaca. Ta cestovna dionica, uz koju se gradi sva prateća prometna infrastruktura, proteže se kroz Bizovac, Cret Bizovački i Samatovce, a nakon završetka radova sva tri naselja dobivaju moderniji i ljepši izgled. Drugi EU projekt, jednako važan, izgradnja je odvodnog sustava u Bizovcu i Samatovcima. Vrijednost samog projekta za šire područje kojim su obuhvaćeni radovi iznosi više od 270 milijuna kuna.Koji se još infrastrukturni projekti realiziraju?

- Na veliku radost mještana Habjanovaca, završena je izgradnja asfaltne ceste od kraja Velike ulice do postojeće ceste Brođanci - Čepinski Martinci, ukupne duljine 1100 metara, s velikim parkiralištem i otresnicama. Tu investiciju, vrijednu 3,3 milijuna kuna, sufinancira i Ministarstvo regionalnog razvoja, a Općina planira zatražiti sredstva potpore i iz drugih izvora.

Kada je riječ o samom Bizovcu, krajem protekle godine obnovljena je i izgrađena LED javna rasvjete u novom bizovačkom naselju, u ulicama Ante Starčevića, Vladimira Nazora, Ivana Mažuranića i Ivana Gundulića, a obavljeni su i radovi u sklopu obnove Ulice Augusta Šenoe. Prva faza radova obuhvatila je izgradnju asfaltne ceste, nogostupa i oborinskog kanala, a u drugoj fazi, planiranoj za ovu godinu, izgradit će se LED javna rasvjeta. Na području Bizovca na nekoliko mjesta instalirana je bežična mreža kojom je omogućen besplatan pristup internetu na vanjskim javnim prostorima.

U nastojanju da se Nogometnoj školi djece i mladih i NK BSK-Termia te svima koji se bave nogometom u Bizovcu osiguraju što bolji uvjeti rada, Općina je u protekloj godini izdvojila znatna financijska sredstva namijenjena obnovi, uređenju i rekonstrukciji postojeće klupske zgrade, izgrađene sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Izvedeni su opsežni građevinski radovi na sada potpuno moderniziranom objektu.

Što se još radilo u selima bizovačkog kraja?

- U Cretu Bizovačkom temeljito su obnovljene svlačionice i druge pomoćne prostorije NK Hajdin. Novi nogostup izgrađen je u Ulici braće Radića, a na inicijativu zaljubljenika u tradicijsku baštinu Općina je od privatnog vlasnika otkupila zemljište na lokaciji neposredno uz crkvu i područnu školu. Na toj lokaciji moguće je izgraditi sadržaje potrebne za održavanju tradicionalne manifestacije "Proljeće u Cretu" i drugu kulturno-društvenu infrastrukturu. Uz podršku Općine u Cretu je postavljena i skulptura "Dječak s loptom i knjigom u ruci", u spomen na svu djecu stradalu u vrijeme Domovinskog rata i dječaka Dragana Cvetkovića iz Creta, poginulog prilikom avionskog raketiranja Bizovca 7. studenoga 1991.

U Brođancima i Habjanovcima izgrađen je velik dio moderne, učinkovite LED javne rasvjete, čija je ukupna procijenjena vrijednost za svako mjesto 2,5 milijuna kuna. Prošle je godine obavljeno i označavanje ulica u naseljima Brođanci, Habjanovci, Cret Bizovački i Novaki. U tom projektu, za koji je prethodno izrađen prometni elaborat izrade znakova, s ukupno 60 izrađenih i ugrađenih posebnih informativnih znakova, precizno je označena svaka ulica.

Kakvu ćete čestitku uputiti sugrađanima u povodu Dana općine?

- Općina Bizovac svoju priliku za puno brži i agresivniji razvoj vidi u skorašnjem otvaranju novih natječaja za nepovratna EU sredstva. Uz savjete suradnika i stručnjaka, u općinskoj upravi vrijedno i marljivo pripremamo razvojne projekte za nadolazeće višegodišnje razdoblje. No više od svih projekata važan nam je svaki naš stanovnik i svaki život, a jednako tako i zdravlje i normalan život, koje nakon pandemije potpuno drukčije doživljavamo i cijenimo. Uz želje da u vremenu koje dolazi uživamo u plodovima zajedništva, zdravlja i s pogledom usmjerenim u novo, bolje i optimistično sutra, svim stanovnicima općine Bizovac čestitam Dan općine!

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 1061 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It