MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Gospodin je tu, s nama!

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

VALPOVO Zvonko Mrak, župnik župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije objavio je župne oglase i misao za 3.vazmenu nedjelju, 1. svibnja  2022.

 

ŽUPA BEZGREŠNOG ZAČEĆA BDM VALPOVO

ŽUPNI OGLASI

1.svibnja 2022.

3.vazmena nedjelja – C –

 
 • Župni ured je otvoren od ponedjeljka do petka od 9:00 do i 11:00 i od 17:00 do 18:00.
 • OTVORENA CRKVA je od 9:00 do 12:00 i 17:00 do 19:00.
 • Mise radnim danom su u 18:30, subotom u 8:00.
 • Marijina legija ima sastanak svakog utorka u 17:00.
 • Pobožnost 13 utoraka sv. Antunu, uz misu u 18:30 (7.) se nastavlja...
 • Prva pričest u Bocanjevcima je 1. svibnja u 11:00. Prva pričest u Šagu je 8. svibnja u 11:00.

Prva pričest u Valpovu je 15. svibnja u 11:00.

 • Krizma u Valpovu je u subotu, 7. svibnja u 11:00.

Krizmatelj je nadbiskup mons. Đuro Hranić.

Ispit krizmanika za krizmu je u utorak, 3. svibnja u 19:30 u župnoj crkvi u Valpovu.

Trodnevnica za krizmu  tj. zajedničke mise  krizmanika, kumova i roditelja je u srijedu, četvrtak i petak  u 18:30.

Ispovijed krizmanika, roditelja i kumova je u srijedu, četvrtak i petak od 17:30 do 18:30.

Podjela pristupnica i uspomena  krizmanicima je u petak poslije mise.

 • Svibanjske pobožnosti su od do 31. svibnja pola sata prije mise.
 • Pokret Božjeg milosrđa ima mjesečni susret u četvrtak poslije svete mise.
 • Prvi petak u mjesecu je ovoga tjedna , pobožnost Presvetom Srcu Isusovom. Ispovijed sat vremena prije mise. Pobožnost poslije mise s litanijama Srcu Isusovom i euharistijskim blagoslovom.
 • Prva subota u mjesecu je ovoga tjedna s molitvom za duhovna zvanja na misi u 8;00.
 • U nedjelju, 8. svibnja je uskrsna nedjelja, Nedjelja Dobrog pastira, dan duhovnih zvanja. Toga dana predstavit ćemo župnu molitvenu skupina za svećenička i redovnička zvanja.

Toga dana je i župno godišnje klanjanje od 10:30 do 18:30.

          Izlaganje Presvetog je u 10:30,

          10:30 mole svi, po volji, poslije mise

11:00 moli župna molitvena skupina  za svećenička i redovnička zvanja

          11:30 moli Marijina Legija

          12:30 moli Schönstatski pokret

          13:00 moli Vjera i Svjetlo

          13:30 moli župni caritas

14:00 mole časne sestre i poslanici milosrđa

14:30 moli mješoviti zbor

15:00 moli pokret Božjeg milosrđa

16:00 mole vjeroučiteljice  i animatorice

16:30 moli župno pastoralno i ekonomsko vijeće, djelitelji pričesti

17:00 mole liturgijski čitači

17:30 mole svi, po volji, prije mise 

18:00 moli se krunica

18:30 je završni blagoslov.

Raspored klanjanja imate na listiću. Uzmite ga poslije mise.

          Određeni predvoditelji molitve klanjanja neka budu u crkvi u određeno vrijeme, a bez obzira na raspored, za vrijeme klanjanja od 10:30 do 18:30 može se doći u bilo koje doba po volji. Klanjanje je za sve dobne skupine i za sve župljane!!!

 • U Belišću se slavi sv. Josip Radnik, kao crkveni god, u ponedjeljak s misom u 18;00.

 

ŽUPA BEZGREŠNOG ZAČEĆA BDM VALPOVO

SLUŽBA RIJEČI za 3. vazmenu nedjelju   - C –

1.svibnja 2022.

 

Prvo čitanje:

Dj 5, 27b-32.40b-41

Svjedoci smo tih događanja mi i Duh Sveti.

Čitanje Djela apostolskih

U one dane:

Veliki svećenik zapita apostole: »Nismo li vam strogo zabranili učiti u to ime? A vi ste eto napunili Jeruzalem svojim naukom i hoćete na nas navući krv toga čovjeka.«

Petar i apostoli odvrate: »Treba se većma pokoravati Bogu negoli ljudima! Bog otaca naših uskrisi Isusa kojega vi smakoste objesivši ga na drvo. Njega Bog desnicom svojom uzvisi za začetnika i spasitelja da obraćenjem podari Izraela i oproštenjem grijeha. I mi smo svjedoci tih događaja i Duh Sveti kojega dade Bog onima što mu se pokoravaju.«

Tada zapovjede apostolima da ne govore u ime Isusovo pa ih otpuste. Oni pak odu ispred Vijeća radosni što bijahu dostojni podnijeti pogrde za Ime.

Riječ Gospodnja.

 

Otpjevni psalam:

Ps 30, 2.4-6.11.12a.13b

Pripjev:

Veličam te, Gospodine, jer si me izbavio.

 

Veličam te, Gospodine, jer si me izbavio
i nisi dao da se raduju nada mnom dušmani.
Gospodine, izveo si mi dušu iz podzemlja,
na rubu groba ti si me oživio.

Pjevajte Gospodinu, pobožnici njegovi,
zahvaljujte svetom imenu njegovu!
Jer samo za tren traje srdžba njegova,
a cio život dobrota njegova.
Večer donese suze,
a jutro klicanje.

Slušaj, Gospodine, i smiluj se meni,
Gospodine, budi mi na pomoć!
Okrenuo si plač moj u igranje,
Gospodine, Bože moj, dovijeka ću te hvaliti!

 

Drugo čitanje:

Otk 5, 11-14

Dostojan je zaklani Jaganjac primiti moć i božanstvo.

Čitanje Otkrivenja svetog Ivana apostola

Ja, Ivan, vidjeh, i začuh glas anđela mnogih uokolo prijestolja, i bića i starješina. Bijaše ih na mirijade mirijada i tisuće tisuća. Klicahu iza glasa:

»Dostojan je zaklani Jaganjac

primiti moć, i bogatstvo, i mudrost,

i snagu, i čast, i slavu, i blagoslov!«

I začujem: sve stvorenje, i na nebu, i na zemlji, i pod zemljom, i u moru – sve na njima i u njima govori: »Onomu koji sjedi na prijestolju i Jaganjcu blagoslov i čast, i slava i vlast u vijeke vjekova!«

I četiri bića ponavljahu: »Amen!« A starješine padnu ničice i poklone se.

Riječ Gospodnja.

 

Evanđelje:

Iv 21, 1-19

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu.

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme:

Isus se ponovno očitova učenicima na Tiberijadskome moru. Očitova se ovako: Bijahu zajedno Šimun Petar, Toma zvani Blizanac, Natanael iz Kane Galilejske, zatim Zebedejevi i još druga dva njegova učenika. Kaže im Šimun Petar: »Idem ribariti.« Rekoše: »Idemo i mi s tobom.« Izađoše i uđoše u lađu, ali te noći ne uloviše ništa.

Kad je već svanulo, stade Isus na kraju, ali učenici nisu znali da je to Isus. Kaže im Isus: »Dječice, imate li što za prismok?« Odgovoriše mu: »Nemamo.« A on im reče: »Bacite mrežu na desnu stranu lađe i naći ćete.« Baciše oni i više je ne mogoše izvući od mnoštva ribe. Tada onaj učenik kojega je Isus ljubio kaže Petru: »Gospodin je!« Kad je Šimun Petar čuo da je to Gospodin, pripaše si gornju haljinu, jer bijaše gol, te se baci u more. Ostali učenici dođoše s lađicom vukući mrežu s ribom jer ne bijahu daleko od kraja, samo kojih dvjesta lakata.

Kad iziđu na kraj, ugledaju pripravljenu žeravicu i na njoj pristavljenu ribu i kruh. Kaže im Isus: »Donesite ribâ što ih sada uloviste.« Nato se Šimun Petar popne i izvuče na kraj mrežu punu velikih riba, sto pedeset i tri. I premda ih je bilo toliko, mreža se ne raskinu. Kaže im Isus: »Hajde, doručkujte!« I nitko se od učenika ne usudi upitati ga: »Tko si ti?« Znali su da je Gospodin.

Isus pristupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu. To se već treći put očitova Isus učenicima pošto uskrsnu od mrtvih.

Nakon doručka upita Isus Šimuna Petra: »Šimune Ivanov, ljubiš li me više nego ovi?« Odgovori mu: »Da, Gospodine, ti znaš da te volim.« Kaže mu: »Pasi jaganjce moje!« Upita ga po drugi put: »Šimune Ivanov, ljubiš li me?« Odgovori mu: »Da, Gospodine, ti znaš da te volim!« Kaže mu: »Pasi ovce moje!« Upita ga treći put: »Šimune Ivanov, voliš li me?« Ražalosti se Petar što ga upita treći put: »Voliš li me?« pa mu odgovori: »Gospodine, ti sve znaš! Tebi je poznato da te volim.« Kaže mu Isus: »Pasi ovce moje!« »Zaista, zaista kažem ti: Dok si bio mlađi, sam si se opasivao i hodio kamo si htio; ali kad ostariš, raširit ćeš ruke i drugi će te opasivati i voditi kamo nećeš.« A to mu reče nagovješćujući kakvom će smrću proslaviti Boga. Rekavši to doda: »Idi za mnom!«

Riječ Gospodnja.

 

3.vazmena nedjelja 1. svibnja 2022.

Tako često slušamo pozdrav »Gospodin s vama«. To je pozdrav vjere. Onaj isti Isus koji se više puta nakon uskrsnuća, u raznim prigodama ukazao svojim apostolima, onaj isti koji je visio na križu, bio pokopan - sada je tu s nama i među nama. On nam je doduše danas nedohvatljiv našim tjelesnim očima, ali je prisutan i stvaran, živ među nama. Ta činjenica nadilazi sva naša shvaćanja.

Slušamo u evanđelju kako su apostoli bili iznenađeni, zbunjeni, zatečeni Isusovim dolaskom. Pomislili su da imaju neko priviđenje, da vide duha. Još uvijek, i nakon višekratnih dolazaka i ukazanja, ne vjeruju da je to stvarnost. Sam Isus ih uvjerava kako nemaju priviđenje. »Ta ja sam to!« - govori im. Traži da ga dotaknu, opipaju mu rane, moli ih da mu pruže nešto za jelo. Želi ih potaknuti da gledaju dublje, ne samo površinski, da prihvate njegovu proslavljenu i preobraženu prisutnost u svojoj sredini.

Svi njihovi, ali i naši daljnji susreti s Isusom bit će na razini sakramenata, tj. vidljivih znakova koje možemo primati, dotaknuti, blagovati. Isus se želi na taj način darivati kako nikada ne bismo u svojoj vjeri izgubili smisao za realnost, kako ne bismo Boga i Božje, Isusa i njegovu ljubav prema nama smatrali toliko lijepim pa da nam se sve to učini nerealnim, nestvarnim.

Zbog čudesnog ribolova kojeg su doživjeli na Tiberijadskome moru, »učenik koga je Isus ljubio« kaže Petru: »Gospodin je!« Isus ih poziva da zajedno blaguju od riba što ih uloviše. Iako s njima razgovara, čini čudesan znak (kao i prije uskrsnuća), apostoli su još uvijek zbunjeni, s maglom pred očima, ne vide jasno tko je to s njima iako u srcu osjećaju njegovu prisutnost. Kaže evanđelist Ivan: I nitko se od učenika ne usudi upitati ga: »Tko si ti?« Znali su da je Gospodin.

Te i takve apostole, sumnjičave, kolebljive, zbunjene i prestrašene Isus šalje da budu njegovi svjedoci sve do nakraj svijeta. Da budu svjedoci njegove pobjede nad smrću i proslavljene prisutnosti u svijetu. »Mi smo tome svjedoci!« kaže Petar pred Velikim vijećem. I ne možemo a da ne govorimo o tome - jer, »treba se većma pokoravati Bogu negoli ljudima«.

Kao kršćani pozvani smo da i mi, u ovo naše vrijeme budemo svjedoci Kristova uskrsnuća, da životom potvrđujemo da su zlo i grijeh pobijeđeni, da svjedočimo radosno o novosti života koja je zasjala po križu i uskrsnuću Kristovom. Da to ne prešućujemo već odvažno navješćujemo ukoliko se želimo zvati i biti Isusovi učenici. I da se obilno hranimo na gozbi njegove ljubavi - u euharistiji - i vjerom priznajemo: da, Gospodin je! Gospodin je tu, s nama!

Prema: Josip Koprek, GK, Broj: 17 (1557), 25.4.2004.


 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 1707 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It