MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

PRIOPĆENJE GRADA VALPOVA: Povećana koncentracija prizemnog ozona u zraku

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

VALPOVO Informativna mjerna stanica za praćenje kvalitete zraka koju je grad Valpovo postavio u Strossmayerovoj ulici jučer je i danas pokazala visoku koncentraciju prizemnog ozona, priopćio je Grad Valpovo.

-Ozon je prirodni sastojak zraka u višim slojevima atmosfere i štiti Zemljinu površinu od štetnih ultraljubičastih zračenja koja se emitiraju sa Sunca. Dok je u ozonskom omotaču nužan za život na Zemlji, pri tlu je već u malim količinama opasan po ljudsko zdravlje.

U donjem sloju atmosfere ozon se javlja kao umjetno stvoren spoj i formira se prvenstveno od fotokemijskih reakcija između dvije glave skupine onečišćujućih tvari u zraku, hlapljivih ugljikovodika i dušikovih oksida. Najveće su koncentracije prizemnog ozona u ljetnim mjesecima, što je sada slučaj. Granična vrijednost je 180 mikrograma po metru kubičnom, što je u Valpovu prekoračeno jučer i danas od 11 sati.

Budući da je riječ o lošoj kvaliteti zraka, preporuka grada Valpova građanima je izbjegavanje fizičkih aktivnost na otvorenom između 11 i 19 sati. S obzirom na visoke temperature i intenzitet sunčevog zračenja moguć je nastavak ovakvog prekoračenja i u narednim danima, a o koncentracijama prizemnog ozona građani će biti obaviješteni putem službene stranice Grada Valpova.

 

Zamjenik gradonačelnika

 Marko Barišić, mag. iur.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 849 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It