MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Nedjelja Božje riječi

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

VALPOVO Zvonko Mrak, župnik župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije objavio je župne oglase i misao za 3.nedjelju kroz godinu, 22. siječnja 2023. godine.

 

ŽUPA BEZGREŠNOG ZAČEĆA BDM VALPOVO

ŽUPNI OGLASI

 

22. siječnja 2023.

3. nedjelja kroz godinu – A –

NEDJELJA BOŽJE RIJEČI  

 

 • Župni ured je otvoren od ponedjeljka do petka od 9:00 do 11:00 i od 17:00 do18:00.
 • OTVORENA CRKVA je od 9:00 do 12:00 i od 17:00 do 19:00.
 • Mise radnim danom su u 18:30, subotom u 8:00.
 • Marijina legija ima sastanak svakog utorka u 17:00.
 • Župna kateheza za 3. razred/prvopričesnike je utorkom.
 • Župna kateheza za 2. razred srednje škole/krizmanike je utorkom.
 • Župna kateheza za 2. razred OŠ je srijedom.
 • Župna kateheza za 1. razred srednje škole TEEN STAR je srijedom.
 • Zajednica Vjera i svjetlo ima svoj mjesečni susret danas poslije podne sa sudjelovanjem na večernjoj misi.
 • Zbor mladih ima probu nedjeljom u 17:15.
 • Mladi/srednjoškolci imaju susret nedjeljom u 19:30.
 • Pokret Božjeg milosrđa ima mjesečni susret u četvrtak poslije svete mise.
 • Dan Sjemeništa u župama Valpovo i Bocanjevci je u nedjelju, 29. siječnja 2023. Tada su na misama bogoslovi đakovačkog Bogoslovnog sjemeništa i njihovi poglavari koji predvode mise i molitve. Milostinja i darovi toga dana su za Bogoslovno sjemenište.

 

 

ŽUPA BEZGREŠNOG ZAČEĆA BDM VALPOVO

SLUŽBA RIJEČI

 

3.nedjelja kroz godinu – A - 22. siječnja 2023.

 

Prvo čitanje:

Iz 8, 23b–9,3

U Galileji poganskoj narod vidje svjetlost veliku!

Čitanje Knjige proroka Izaije

U prvo vrijeme obescijeni zemlju Zebulunovu i zemlju Naftalijevu, al’ u vrijeme posljednje on će proslaviti put uz more, s one strane Jordana – Galileju pogansku. Narod koji je u tmini hodio svjetlost vidje veliku; onima što mrkli kraj smrti obitavahu svjetlost jarka osvanu. Ti si radost umnožio, uvećao veselje, i oni se pred tobom raduju kao što se žetvi raduju žeteoci, kao što kliču koji dijele plijen. Jer teški jaram njegov, batinu plećâ njegovih, šibu njegova goniča slomio si ko u dan midjanski.

Riječ Gospodnja.

 

Otpjevni psalam:

Ps 27, 1.4.13-14

Pripjev:

Gospodin mi je svjetlost i spasenje.

 

Gospodin mi je svjetlost i spasenje:
koga da se bojim?
Gospodin je štit života moga:
pred kime da strepim?


Za jedno molim Gospodina,
samo to ja tražim:
da živim u domu Gospodnjem
sve dane života svoga,
da uživam milinu Gospodnju
i dom njegov gledam.


Vjerujem da ću uživati dobra Gospodnja
u zemlji živih.
U Gospodina se uzdaj, ojunači se,
čvrsto nek bude srce tvoje:
u Gospodina se uzdaj!

 

Drugo čitanje:

1Kor 1, 10-13.17

Svi budite iste misli; neka ne bude među vama razdora.

Čitanje Prve poslanice svetoga Pavla apostola Korinćanima

Zaklinjem vas, braćo, imenom Gospodina našega Isusa Krista: svi budite iste misli; neka ne bude među vama razdora, nego budite savršeno istog osjećanja i istog mišljenja. Jer Klojini mi, braćo moja, o vama rekoše da među vama ima svađa. Mislim to što svaki od vas govori: »Ja sam Pavlov«, »A ja Apolonov«, »A ja Kefin«, »A ja Kristov«. Zar je Krist razdijeljen? Zar je Pavao raspet za vas? Ili ste u Pavlovo ime kršteni? Jer ne posla me Krist krstiti, nego navješćivati evanđelje, i to ne mudrošću besjede, da se ne obeskrijepi križ Kristov.

Riječ Gospodnja.

 

Evanđelje:

Mt 4, 12-23 

Nastani se u Kafarnaumu da se ispuni što je rečeno po Izaiji.

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

Kad je Isus čuo da je Ivan predan, povuče se u Galileju. Ostavi Nazaret te ode i nastani se u Kafarnaumu, uz more, na području Zebulunovu i Naftalijevu da se ispuni što je rečeno po proroku Izaiji: »Zemlja Zebulunova i zemlja Naftalijeva, put uz more, s one strane Jordana, Galileja poganska –narod što je sjedio u tmini svjetlost vidje veliku; onima što mrkli kraj smrti obitavahu svjetlost jarka osvanu.« Otada je Isus počeo propovijedati: »Obratite se jer približilo se kraljevstvo nebesko!« Prolazeći uz Galilejsko more, ugleda dva brata, Šimuna zvanog Petar i brata mu Andriju, gdje bacaju mrežu u more; bijahu ribari. I kaže im: »Hajdete za mnom, učinit ću vas ribarima ljudi!« Oni brzo ostave mreže i pođu za njim. Pošavši odande, ugleda druga dva brata, Jakova Zebedejeva i brata mu Ivana: u lađi su sa Zebedejem, ocem svojim, krpali mreže. Pozva i njih. Oni brzo ostave lađu i oca te pođu za njim. I obilazio je Isus svom Galilejom naučavajući po njihovim sinagogama, propovijedajući evanđelje o Kraljevstvu i liječeći svaku bolest i svaku nemoć u narodu. I glas se o njemu pronese svom Sirijom. I donosili su mu sve koji bolovahu od najrazličitijih bolesti i patnja – opsjednute, mjesečare, uzete – i on ih ozdravljaše. Za njim je pohrlio silan svijet iz Galileje, Dekapola, Jeruzalema, Judeje i Transjordanije.

Riječ Gospodnja.

 

3. nedjelja kroz godinu – A - 22. siječnja 2023.

 

Nakon mraka dolazi svjetlost, nakon noći dolazi dan, nakon kiše dolazi sunce, nakon ropstva dolazi sloboda I nakon smrti dolazi život. To je općeljudsko iskustvo. Promjene koje dolaze neminovno i koje dolaze mimo naše volje.

Bog se upleo u našu ljudsku povijest, u naš ljudski život.  Po nama, po našim postupcima, po našem razmišljanju sve ide niz brdo; po našem razmišljanju ne vidimo izlaza iz nekih teških situacija i problema. Koliko bismo mi i htjeli i mogli neke stvari promijeniti, toliko su okolnosti takve da ostajemo bespomoćni.

Ali, ponavljam: Bog se upleo u našu ljudsku povijest, u naš ljudski život. Bog sam donosi novo svjetlo, novi život, slobodu.

Izraelci su iskusili i ropstvo i smrt, ali isto tako i slobodu i život.

Bog se upleo u povijest Izraela da ga izbavi  iz ropstva Asiraca i vrati u obećanu zemlju, kako danas kaže zemlju Naftalijevu i zemlju Zebulunovu. “Narod koji je u tmini hodio svjetlost vidje veliku; onima što mrkli kraj smrti obitavahu  (tj. ropstvo) svjetlost jarka osvanu.”

Kralj Herod je mislio da će sve riješiti kad ubije Ivana Krstitelja i tako ga ušutka. Iza Ivana dolazi Isus i nastavlja propovijedati isto što i Ivan i više od toga: “Obratite se, jer približilo se kraljevstvo nebesko!”

To je to uplitanje Božje u naš svijet i u naš život. On donosi nešto bitno novo, novi svijet, drugačiji svijet, kraljevstvo nebesko, koje je među nama, koje raste, koje se ispunjava, koje ide svome ostvarenju.

Bez obzira kako nam se čini ljudska povijest kao povijest propadanja, u toj ljudskoj povijesti kraljevstvo nebesko koje kao kvasac obuhvaća cijelu povijest  i svakog čovjeka i ide svom ispunjenju, ide uzbrdo, a ne nizbrdo.

Da bi se ispunilo kraljevstvo nebesko na zemlji Isus ne propovijeda samo riječju, nego i čini čudesa: on ozdravlja bolesne i navješćuje novinu života svakom ozdravljenom.

Isus poziva na obraćenje svakoga. Ne može netko biti sudionik Kraljevstva ako se ne obrati, ako se ne promijeni, ako se ne bori protiv zla.

Isus nadalje poziva učenike, danas četvoricu prvih: braću Petra i Andriju i braću Ivana i Jakova. “Hajdete za mnom i učinit ću vas ribarima ljudi.” Oni, obični ribari, priprosti ljudi, neuki, a možda i nepismeni, oni će biti svjedoci što je Isus propovijedao, Što je činio. Oni će biti svjedoci smrti i uskrsnuća, oni će svjedočiti o novini života u Kraljevstvu nebeskom i oni će to svjedočanstvo prenijeti svakome koji bude htio čuti riječ života.

I mi smo izabrani i mi smo pozvani. Ne samo apostoli, ne samo biskupi i svećenici, nego svi krštenici, svi kršćani, svi Kristovi.

Pavao upozorava Korinćane: niste ni Pavlovi, ni Apolonovi, niste ni Kefini (tj. Petrovi ili Petrovci), nego Kristovi.

Pavao poziva: svi budite iste misli, istog osjećaja i istog mišljenja, neka ne bude među vama razdora.

Isus moli za sve svoje učenike u Getsemanskom vrtu prije muke i smrti u svojoj veliko svećeničkoj molitvi (Iv 17): neka svi budu jedno!

Jedinstvo svih kršćana, ali i unutar Katoliče Crkve, unutar jedne biskupije, unutar jedne župne zajednice. Koliko smo jedno i koliko smo po tome Kristovi? Pitanje je kojemu možemo dati odgovor, ... ako imamo stida, s rumenilom na licu.

Zato za sve kršćane, za sve Isusove učenike vrijedi Isusov poziv: Obratite se!

I mi smo izabrani i mi smo pozvani kao i apostoli. I mi možemo mijenjati svijet da svjetlo Kristovo zasine nama i svakom čovjeku na svijetu.


 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 694 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

       VELJAČA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu