MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Obnovljen simbol i ponos grada Belišća - Palača Gutmann

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

BELIŠĆE Palača Gutmann, simbol grada Belišća, registrirano i zaštićeno kulturno dobro, teško je stradala uslijed topničkog napada iz okupirane Baranje 3. siječnja 1992. godine.

U topovskim udarima i požaru uništen je sav secesijski interijer sa stropnim vitrajem i drugi jedinstveni sadržaji zgrade izgrađene 1905. godine.

Sinoć, 16. rujna 2023. godine, uz prigodnu svečanost, Palača Gutmann svečano je otvorena nakon temeljite obnove i rekonstrukcije, a ujedno su otvorene također uređene pristupne površine središnjeg gradskog trga. Obnova je provedena kroz projekt „List do lista - industrijska baština Belišća“, pokrenut 2019. godine, čiji je nositelj Grad Belišće, a partner je Turistička zajednica Grada Belišća. Ukupna vrijednost projekta je 21.407.631,56 kuna, od čega je iz fondova Europske unije sufinanciran iznos od 16.919.313,76 kuna.

Svečanom programu - u komu je otvaranje obogaćeno izložbom djela akademskog slikara i kipara Nedeljka Čubeka, a potom koncertom Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku - nazočili su mnogi građani Belišća, Valpova i susjednih općina, čelnici Grada Belišća, a među uzvanicima je bio i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić.

- Desetljećima se čekalo na obnovu, a i kada se krenulo trebalo je sedam godina od projektiranja, prijave projekta, odobrenja sufinanciranja iz fondova EU, provođenja javne nabave, početak radova 2020. godine, korona i energetska kriza. Dogodilo se niz otežavajućih okolnosti i projekt ne bi uspjeli završiti bez pomoći Vlade RH i njenih mjera, a na poseban način veliko hvala našoj Županiji. To kako se Županija odnosi ne samo prema Belišću nego i drugim jedinicama lokalne samouprave je primjer kako bi trebalo biti svugdje. Hvala županu, zamjenicima i svim suradnicima iz Županije na pomoći. Kad god smo zapinjali, što se događalo u raznim situacijama i kada nam je trebalo da nas se savjetima provede kroz projekte i donesu odluke po zakonu i propisima, oni su bili tu. Hvala projektantima, nadzoru te naravno našim sugrađankama i sugrađanima na strpljenju - rekao je gradonačelnik Grada Belišća Dinko Burić.

Zamjenik župana Josip Miletić čestitao je gradonačelniku i svim sudionicima projekta.

 - U projektu su sudjelovali Osječko-baranjska županija, Vlada RH i brojne druge institucije. Naravno, nije bilo jednostavno. Ovakvi infrastrukturni projekti sa sobom često nose i nepredviđene okolnosti i iznenađenja, no uz dobar tim i slogu može se puno napraviti. Projekt je od projektiranja do izvršenja trajao gotovo sedam godina, no postojala je ustrajnost gradske uprave i svih sudionika. Nova lijepa vizura grada Belišća tako će ostati na ponos generacijama koje slijede, a Palača Gutmann bit će i dalje prepoznatljiv simbol ovog grada - kazao je zamjenik župana Josip Miletić.

Projektom „List do lista - industrijska baština Belišća“ rekonstruiran i opremljen objekt Palača Gutmann, uspostavljen interpretacijski centar industrijske baštine, kreiran prepoznatljiv vizualni identitet Palače Gutmann kao središnje turističke atrakcije industrijske baštine Grada Belišća, proširena turistička, kulturna i društvena ponuda grada kreiranjem kulturnih, obrazovnih i interpretativnih sadržaja/programa, obavljena adaptacija prostorija Muzeja Belišće i uveden novi sustav grijanja, uređene prostorije za rad organizacija civilnog društva (Šahovski klub Belišće, Zajednica tehničke kulture Valpovo-Belišće) te proširena kulturno-turistička ponuda kreiranjem novih turističkog sadržaja/proizvoda.

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 635 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      TRAVANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu