MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Regionalni susreti osoba s invaliditetom u Harkanovcima

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

VALPOVO Zvonko Mrak, župnik župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije objavio je župne oglase i misao za 25. nedjelju kroz godinu, 24. rujna 2023. godine.

 

ŽUPA BEZGREŠNOG ZAČEĆA BDM VALPOVO

ŽUPNI OGLASI

24. rujna 2023.

25. nedjelja kroz godinu – A –

 

 • Nedjeljne mise su u 8:00, 9:30 i 18:30. Mise radnim danom su u 18:30, subotom u 8:00.
 • OTVORENA CRKVA je od 9:00 do 12:00 i od 17:00 do 19:00.
 • Župni ured je otvoren od ponedjeljka do petka od 9:00 do 11:00 i od 17:00 do18:00.
 • Marijina legija ima sastanak svakog utorka u 17:00.
 • Zbor mladih ima probu nedjeljom u 17:15.

 

 • Sastanak dežurnih za OTVORENU CRKVU bit će u ponedjeljak, 25. rujna u 19:00 u pastoralnom centru.
 • Ženidbeni tečaj počinje 4. listopada 2023. u 19:30 u memorijalnom centru Matija Petar Katančić, u dvoru župe.
 • Nadbiskupijsko hodočašće vjernika Mađara u Aljmaš bit će 8. listopada 2023. Zainteresirani neka se jave u župni ured za daljnje informacije.
 • Regionalni susreti osoba s invaliditetom je u subotu, 30. rujna 2023. u Harkanovcima.
 • Regionalni seminar za Caritas i članove ŽPV za karitativnu djelatnost je u drugi ponedjeljak, 2. listopada u Valpovu u 16:00.
 • Župna kateheza za prvopričesnike: 3a utorkom u 10.00 ili u 15.30 i 3c srijedom u 9:00 ili 15:30.
 • Župna kateheza za krizmanike / 2. r. srednje škole/ je utorkom u 19:30 ili 20:30.
 • Župna kateheza za 1. srednje škole je srijedom u 19:30.
 • Marijina legija organizira jednodnevno hodočašće Gospi Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta u Knin, 7. listopada 2023. Kontakt Elizabeta Dinković.
 • Euharistijsko klanjanje je u četvrtak poslije mise.
 • U Vinogradcima se slavi BDM od Krunice na 1. nedjelju u listopadu kao crkveni god, misa je u 11:00, ispovijed od 10:30.
 • Župna kateheza Vinogradcima je subotom u 10:00, u Bocanjevcima subotom u 11:00.
 • Dan pohoda Karmelu u Đakovačkoj Breznici je planiran ove godine u nedjelju, 8. listopada 2023. Hranu i darove ćemo prikupljati od 2. listopada. Organiziramo i pohod župljana autobusom. Prijave su u župnom uredu uz 5 € za put.

 

 

 

 

ŽUPA BEZGREŠNOG ZAČEĆA BDM VALPOVO

SLUŽBA RIJEČI

25. nedjelja kroz godinu – A – 24. rujna 2023.

 

Prvo čitanje:

Iz 55, 6-9 

Misli vaše nisu moje misli.

Čitanje Knjige proroka Izaije

Tražite Gospodina dok se može naći, zovite ga dok je blizu! Nek bezbožnik put svoj ostavi, a zlikovac naume svoje. Nek se vrati Gospodinu koji će mu se smilovati, k Bogu našem jer je velikodušan u praštanju. Jer moje misli nisu vaše misli i puti moji nisu vaši puti, govori Gospodin. Visoko je iznad zemlje nebo: tako su visoko puti moji iznad vaših putova, i misli moje iznad vaših misli.

Riječ Gospodnja.

 

Otpjevni psalam:

Ps 145, 2-3.8-9.17-18

Pripjev:

Blizu je Gospodin svima koji ga prizivlju.

 

Svaki ću dan tebe slaviti,
ime ću tvoje hvaliti uvijek i dovijeka.
Velik je Gospodin i svake hvale dostojan,
nedokučiva je veličina njegova!

Milostiv je i milosrdan Gospodin,
spor na srdžbu, bogat dobrotom.
Gospodin je dobar svima,
milosrdan svim djelima svojim.

Pravedan si, Gospodine,
na svim putovima svojim
i svet u svim svojim djelima.
Blizu je Gospodin svima koji ga prizivlju,
svima koji ga zazivaju iskreno.

 

Drugo čitanje:

Fil 1, 20c-24.27a

Meni je živjeti Krist.

Čitanje Poslanice svetoga Pavla apostola Filipljanima

Braćo: Krist će se uzveličati u mome tijelu, bilo životom, bilo smrću. Ta meni je živjeti Krist, a umrijeti dobitak! A ako mi živjeti u tijelu omogućuje plodno djelovanje, što da odaberem? Ne znam! Pritiješnjen sam od ovoga dvoga: želja mi je otići i s Kristom biti jer to je mnogo, mnogo bolje; ali ostati u tijelu potrebnije je poradi vas. Samo se ponašajte dostojno evanđelja Kristova.

Riječ Gospodnja.

 

Evanđelje:

Mt 20, 1-16a 

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar?

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima ovu prispodobu:

»Kraljevstvo je nebesko kao kad domaćin rano ujutro izađe najmiti radnike u svoj vinograd. Pogodi se s radnicima po denar na dan i pošalje ih u svoj vinograd. Izađe i o trećoj uri i vidje druge gdje stoje na trgu besposleni pa i njima reče: ’Idite i vi u moj vinograd pa što bude pravo, dat ću vam.’ I oni odoše. Izađe opet o šestoj i devetoj uri te učini isto tako. A kad izađe o jedanaestoj uri, nađe druge gdje stoje i reče im: ’Zašto ovdje stojite vazdan besposleni?’ Kažu mu: ’Jer nas nitko ne najmi.’ Reče im: ’Idite i vi u vinograd.’

Uvečer kaže gospodar vinograda svojemu upravitelju: ’Pozovi radnike i podaj im plaću počevši od posljednjih pa sve do prvih.’ Dođu tako oni od jedanaeste ure i prime po denar. Pa kada dođu oni prvi, pomisle da će primiti više, ali i oni prime po denar. A kad primiše, počeše mrmljati protiv domaćina: ’Ovi posljednji jednu su uru radili i izjednačio si ih s nama, koji smo podnosili svu tegobu dana i žegu.’

Nato on odgovori jednomu od njih: ’Prijatelju, ne činim ti krivo. Nisi li se pogodio sa mnom po denar? Uzmi svoje pa idi. A ja hoću i ovomu posljednjemu dati kao i tebi. Nije li mi slobodno činiti sa svojim što hoću? Ili zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar?’

Tako će posljednji biti prvi, a prvi posljednji.«

Riječ Gospodnja.

 

 

25. nedjelja kroz godinu – A – 24. rujna 2023.

 

I danas se ponekad čuje da, kad netko želi izraziti zahvalnost, ne kaže Hvala! Nego Bog plati! Međutim i ti ljudi imaju svoje zahtjeve. I oni za svoju uslugu očekuju protuuslugu i razočarani su ako im se ne plati istom mjerom. Teško se možemo složiti s Božjim obećanjem u današnjem evanđelju da posljednjim radnicima plati kao i prvima.

Svoje učenike Isus upozorava da za svoj posao mogu očekivati poklon. Kakav je to poklon? Govor je o čovjeku koji se susreće s radnicima i kaže im: Dođite u moj vinograd! Ti u jutarnjem trenutku mladosti, ti u podnevnoj borbi za egzistenciju, ti u večernjoj iscrpljenosti. Taj koji to govori je naš Stvoritelj koji nam je dao život. On je htio da jutro, podne i večer ne postoji samo u prirodi nego i u ljudskom životu. On, međutim, nije želio da ni jedno od ovih vremena ne ostane prazno i besmisleno.

Što je ovaj vinograd? To je Božje polje u svijetu koji nije Božji. To je Božje bogatstvo u možda neuspješnom životu. Vinograd je izraz Božje ljubavi zato što je središtu ovoga nasada Isus Krist. On o sebi kaže: Ja sam trs, vi ste loze. Raditi u Božjem vinogradu znači, dakle, svoj život živjeti s Kristom.

Što trebamo činiti u ovom vinogradu? Je li ovo pitanje pravilno postavljeno? Prije nego se predamo poslu, trebamo se pitati: Što znači to da nas Bog zove u svoj vinograd? To znači da Bog vjeruje u to da ovaj svijet nije pustinja i da čovječanstvo nije kamenita njiva na kojoj ništa ne raste. Bog vjeruje u rast onoga što je posijano i mi smo su potrebni kao njegovi suradnici: „Dođite u moj vinograd!“, poziva Bog. „Žetva je velika a ja imam premalo suradnika.“ Bog vjeruje ne ono dobro u nama i u svijetu.

Unatoč tomu postavlja se pitanje: Što dobivamo za to što idemo u Božji vinograd? U našem materijalnom načinu života, gdje pitanje plaće stoji na prvom mjestu, ne obaziremo se mnogo na Božje darove. Nije probitačno raditi za Božju plaću. I tako se na nepravedan način odričemo Božje plaće. U našem vremenu, koje računa samo s vidljivim dobitkom, nije nam stalo do toga da pred Bogom postanemo bogati. Odbijamo Božju plaću.

Radi za „Božju plaću“ znači ne zasluživati ništa drugo nego Božju prisutnost. U knjizi Otkrivenja kaže Bog: „Ja sam ću biti vaša plaća!“ Ne postoji nešto više od Boga, ne može postojati. Da ovo obećanje nije vrijedilo samo za Isusove učenike, nego i za radnike koji su počeli raditi u zadnjem sati, smije nas ispuniti povjerenjem i zahvalnošću. Umjesto da budemo jedni drugima zavidni. Trebali bismo često reći: „Bog plati!“ I taj lijepi stari običaj ne očekuje nikakvu protuuslugu, nego se zadovoljava odgovorom: „Bog blagoslovio!“ To je novac koji nadživljava svaku inflaciju.

Gerhard Eberts MSF

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 700 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

LJETNA STANKA

 

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu