MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Više od trideset izaslanstava na svečanoj sjednici povodom Dana grada

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

VALPOVO Jučer je održan najsvečaniji dio programa obilježavanja Dana grada Valpova, svečana sjednica Gradskog vijeća, kojoj je, kao gost prisustvovao i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Neposredno prije sjednice, izaslanstvo predvođeno gradonačelnikom Matkom Šutalom, na valpovačkom je groblju podno križa podignutog u čast poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu položilo vijenac i upalilo svijeće.

Žrtvama su se poklonili i odali počast i saborski zastupnik Goran Ivanović kao izaslanik predsjednika Sabora RH,  Ladislav Bece i Vlado Krznarić kao predstavnici Policijske uprave, izaslanstvo Zapovjedništva 107. brigade ZNG, predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, izaslanstvo prijateljskog grada Komla te Gradskog društva Crvenog križa Valpovo.

Svečana sjednica održana je u Velikoj dvorani Centra kulture Matija Petar Katančić, a započela je himnom koju je izveo Igor Krišto,  u pratnji tamburaškog sastava HKUD Valpovo1905.

Potom je, u ime predsjednika Gradskog vijeća Grada Valpova Igora Uranjeka, voditelj svečanosti Davor Runje, pozdravio sudionike sjednice među kojima su kao gosti sudjelovali predsjednik RH Zoran Milanović, saborski zastupnik Goran Ivanović, izaslanik predsjednika Vlade i izaslanik ministra obrane državni tajnik Branko Hrg, saborska zastupnica Vesna Vučemilović, Mato Lukić zamjenik župana koji obnaša dužnost župana, nadbiskup i mitropolit Đakovačko-osječki Đuro Hranić, Ladislav Bece, načelnik Policijska uprave osječko baranjske, te gradonačelnici i načelnici susjednih i prijateljskih gradova i općina, laureati ovogodišnji javnih priznanja te predstavnici gospodarskih subjekata, kulturnog i javnog  života Valpova.

Ovoj svečanosti nazočio je nikad veći broj izaslanstava gradova i općina diljem Republike Hrvatske i susjednih zemalja - Belog Manastira, Kutjeva, Samobora, Jastrebarskog, Vrgorca, Otočca, Oroslavlja, Solina, Gline, Benkovca, Svete Nedjelje, Herceg Novog, Vukovara, Belišća, Sombora, Općine Stankovci, Bizovca, Petrijevaca, Marijanaca, Đurđenovca, Slatine, te prijateljskih gradova, Donjeg Miholjca, Komla, i Općina Tisno i Kupres.

U nastavku sjednice prikazan je video o investicijama u proteklom razdoblju, a potom se sudionicima obratio gradonačelnik Matko Šutalo

Naglasio je kako se Grad Valpovo iz godine u godinu sve više razvija.

- Ulažemo u gospodarske kapacitete, kako grad tako i privatni poduzetnici. Prije godinu dana završili smo izgradnju naše Zone malog gospodarstva u kojoj gotovo da nema više slobodnih parcela. Privatni poduzetnici su u samo 1,5 godinu uložili više od 120 milijuna kuna, a Grad više od 5 milijuna eura da bi ta Zona bila popunjena. Ovaj mjesec smo završili dva nova poduzetnička inkubatora. Radimo i na završetku izgradnje i obnove naši društvenih domova, komunalne infrastrukture u gradu i prigradskim naseljima jer gledamo da ih jednako razvijamo. U narednom razdoblju planiramo završetak aglomeracije zajedno s Belišćem i susjednim općinama, nastavak uređenja našeg gradskog trga, ulaganja u daljnje širenje poduzetničke zone, a nastavljamo i sa svim subvencijama poduzetnicima i drugim skupinama naše zajednice, od predškolskog i školskog odgoja, osoba treće životne dobi do studenata i ostalih - rekao je gradonačelnik Šutalo.

Loading...

Sudionicima skupa, u ime izaslanstava gradova i općina obratio Zdravko Mioč, načelnik prijateljske općine Kupres, a potom i župan Mato Lukić.

- Lijepo je vidjeti da se Valpovo razvija, vidjeti novi trg, tržnicu te drugu infrastrukturu i projekte koje provodi Grad, a isto tako je i s Poduzetničkom zonom, inkubatorom. Svi znamo da je loša demografska slika u Hrvatskoj, a jedan od glavnih preduvjeta za promjene je razvoj gospodarstva. Upravo to vidimo kroz poslovne zone u Valpovu, koji kao jedinica lokalne samouprave i ima zadaću motivirati i privući poduzetnike, otvarati i podržati radna mjesta. Osječko-baranjska županija naravno ima dobru suradnju s Gradom Valpovom. Kao županijska uprava provodimo i provodili smo niz projekata, a samo u zadnje dvije godine oko 1,7 milijuna eura uloženo je kroz energetsku obnovu, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu, sport i kulturu - rekao je župan Mato Lukić te svim građankama i građanima Valpova čestitao rođendan njihova grada i crkveni god Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije.

Saborski zastupnik Goran Ivanović, kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, ali i kao stanovnik Ladimirevaca naglasio je da, uz projekte koje je naveo gradonačelnik, želi naglasiti i važnost nekoliko projekta koji su u visokoj fazi realizacije. To su novi most preko rijeke Karašice koji u potpunosti financiraju Hrvatske ceste, izgradnja biciklističke staze od Ladimirevaca do Valpova te izgradnja Centra kulture Fabijan Šovagović kojim ovaj slavni glumac konačno dobiva svoj dom u rodnom mjestu.

- Valpovo i prigradska naselja mogu biti apsolutno ponosni na ono što se radi u zadnjih desetak i više godina. U zajedništvu i sinergiji svih sfera vlasti možemo ostvariti projekte koji će ostaviti ljude na ovom prostoru, što je i zadaća nas kao političara - poručio je Ivanović.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović čestitao je Gradu na udvostručenju proračuna te što je više od polovice proračuna osigurano iz fondova Europske unije. Osvrnuo se i na probleme s kojima se Hrvatska, kao korisnik europskog novca, može suočiti dođe li do krize u Europskoj uniji, koja je po njegovim riječima "ostarjela i ušla u kontinuitet prosječnosti".

-Bude li Europska unija nekoliko godina u gospodarskoj krizi, odmah će se postaviti pitanje zašto plaćamo onima koji imaju manje od nas, kamo taj novac ide. S time moramo biti potpuno na čisto jer to se može, ali i ne mora dogoditi. Ako se ne dogodi odmah, dogodit će se kasnije jer EU, za razliku od SAD-a, nema vlastitu energiju nego je uvozi što EU čini ovisnom", dodao je predsjednik.

Ustvrdio je također da EU nema najjače i najdominantnije tehnologije na kojima Amerikanci i neki iz Azije zarađuju ogromne novce.

-Drugim riječima, Europa je ostarjela i ušla je u jedan kontinuitet prosječnosti. Ono što proizvodimo kao kontinent proizvode i drugi, te uskoro nećemo više biti toliko konkurentni“, ustvrdio je predsjednik.

Govoreći o demografskim izazovima s kojima se suočava Hrvatska, Milanović je naglasio da nismo ušli u povijest i život 2013. godine ulaskom u Europsku uniju, te je strah da će nas nestati i da nas nema dovoljno nešto što nas prati još od vremena Strossmayera.

-Kroz desetljeća hrvatski narod je narastao do nekih pet milijuna ljudi u Hrvatskoj. Da je netko Strossmayeru prije 150 godina rekao da će nas krajem 20. stoljeća biti toliko, čovjek bi bio presretan“, kazao je predsjednik. Dodao je kako se "moramo pomiriti s činjenicom da nas neće biti 10 milijuna" te da kroz istu situaciju prolaze i skoro sve zemlje i nacije srednje i istočne Europe.

Kako je prije njega kao gost svečane sjednice govorio i predstavnik općine Kupres iz BiH Zdravko Mioč, predsjednik Milanović naglasio je važnost Kupresa za obranu Hrvatske u Domovinskom ratu.

-Kupres je posebno važan jer tamo se branila Hrvatska, u drugoj državi - Bosni i Hercegovini. Moramo misliti o našem narodu u BiH jer to je važna tema za Hrvatsku. Mi ono što je izvan Hrvatske ne tražimo, ali tražimo red tamo gdje se donose odluke koje nas se tiču, i to nas se pravno propisano tiču kroz Daytonski ugovor", poručio je. Svima nazočnima te građankama i građanima Valpova čestitao je Dan Grada, crkveni god kao i predstojeće božićne blagdane.

U prigodnom programu sudjelovali su i članovi dječjeg zbora Osnovne škole Matije Petra Katančića pod vodstvom Sandre Lovrinčević i Igor Krišto, a na kraju svečane sjednice gradonačelnik Matko Šutalo i predsjednik Gradskog vijeća Igor Uranjek uručili su najviša javna priznanja ovogodišnjim laureatima Miroslavu Pendiću, Željku Gebaju i Ivici Špoljariću dobitnicima Plakete Matija Petar Katančić. Posthumno je nagrađen i Darko Tivanovac, dobitnik Zlatne Plakete Pečat Grada Valpova,  a priznanje je  primila njegova supruga Emica Tivanovac.

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 819 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It