MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Do kraja 2025. godine vodoopskrba i odvodnja u svim naseljima Grada Belišća

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BELIŠĆE Ukupni prihodi i primici proračuna Grada Belišća zajedno s proračunskim korisnicima u 2023. godini iznosili su 12.195.091,16 eura, a ukupni rashodi i izdaci  bili su 11.680.167,24 eura.

To znači da je prošle godine u gradskom proračunu ostvaren višak prihoda nad rashodima u iznosu od 514.923,92 eura. Uzimajući u obzir da manjak prihoda i primitaka prenesen iz 2022. godine iznosi 999.679,52 eura, koji se velikim dijelom namirio spomenutim viškom, ukupan rezultat poslovanja za razdoblje od siječnja do prosinca 2023. je manjak od 450.360,12 eura, što će se pokriti u sljedećem razdoblju, navodi se u Godišnjem izvještaju o izvršenju Proračuna grada Belišća za 2023. godinu, koji je jednoglasno usvojen na 37. sjednici Gradskog vijeće grada Belišća, održanoj jučer.

-Prošla godina bila je izazovna, opterećena utjecajem svjetske krize koja se proteže unatrag četiri godine, ali smo zadovoljni. U 2023. smo realizirali i završili brojne projekte, unatoč još težoj 2022. godini, te smo prošle godine uspjeli ostvariti pozitivan rezultat od više od pola milijuna eura i time u velikoj mjeri anulirali ono što nas je na početku te godine dočekalo. Ukupni prihodi su bili gotovo 12,2 milijuna eura, rashodi su bili nešto manji od 11,7 milijuna eura i to nam je motivacija i vjetar u leđa da nastavimo s projektima u 2024. godini na području cijelog grada Belišća, dakle svih prigradskih naselja i grada, u izjavi za medije je rekao gradonačelnik Belišća Dinko Burić.

Među važnim vijestima koje su se mogle čuti na ovoj sjednici, bila je informacija o potpisanom ugovoru za dodjelu bespovratnih sredstava za projekte na području Grada Belišća, koji se financiraju iz Mehanizma za oporavak i otpornost, o čemu je vijećnike izvijestila Lidija Gavrić, direktorica tvrtke Hidrobel d.o.o. Radi se o projektu pod nazivom „Rekonstrukcija i dogradnja cjevovoda vodoopskrbe i odvodnje naselja Belišće i Bistrinci“ za koji su odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 8.232.525 eura, kojeg čini sedam elemenata ili manjih projekata, među koji je posebno važno istaknuti izgradnju sustava otpadnih voda u Bocanjevcima i Gorici Valpovačkoj te izgradnju vodoopskrbne i kanalizacijske mreže do Svetišta svete Ane u Bistrincima.

-Ovim projektom, koji bi trebao završiti do kraja 2025. godine, Belišće bi, kao jedna od rijetkih jedinica lokalne samouprave, imalo riješenu vodoopskrbu i odvodnju u svakom svom prigradskom naselju, zadovoljno je istaknuo gradonačelnik Burić.

Među brojnim točkama dnevnog reda ove sjednice, kojih je bilo čak 29, našla se i informacija o raskidu ugovora o osnivanju prava građenja i predugovora o kupoprodaji nekretnine u Gospodarskoj zoni „Kod pruge“ s mađarskom tvrtkom Royroyal D. d.o.o., koja u ugovorenom roku od tri godine nije izgradila pogon za preradu meda i proizvoda od meda, a s kojom do sada nije došlo do sporazumnog raskida ugovora. Vezano uz to, sljedeća točka dnevnog reda odnosila se na odluku o prodaji zemljišta „Kod pruge“, a kako bi se što prije privukli poduzetnici i budući investitori, odlučeno je da početna cijena jednog kvadratnog metra bude 1 EUR bez PDV-a. Usvojena su izvješća o radu gradskih Upravnih odjela, Vatrogasne zajednice grada Belišća, gradskog Vijeća romske nacionalne manjine, Zajednice športskih udruga grada Belišća, belišćanskog Savjeta mladih te gradskih institucija, među kojima treba istaknuti Dječji vrtić Maslačak. Kako se moglo čuti, od 2024. /2025. pedagoške godine, ova će predškolska odgojno – obrazovna institucija proširiti na susjedni objekt. Naime, pri kraju je završetak projekta uređenja prostora bivše Glazbene škole u Belišću, u kojima će se smjestiti dvije nove odgojne skupine, a prema gradonačelnikovim riječima, to je, uz besplatan vrtić u Belišću i Gatu, još jedan primjer kako nikakve nedaće, nikakve svjetske krize nisu utjecale na važnost brige za najmlađe stanovnike, za čiji je predškolski odgoj od 2021. godine do danas iz gradskog proračuna izdvojeno više od dva milijuna eura vlastitih sredstava. Načelnik Policijske postaje Belišće Vlado Krznarić izvijestio je vijećnike o stanju sigurnosti u 2023. godini, koje je zadovoljavajuće. I policijski načelnik i belišćanski gradonačelnik istaknuli su zadovoljstvo međusobnom suradnjom te nastojanjem da zajedničkim djelovanjem lokalnu zajednicu učine sigurnijom. U tome uvelike pomažu nadzorne kamere, kojih je 70-ak na našem području, što pokazuje potporu lokalne zajednice u podizanje kvalitete tehničkih uvjeta, koji djeluju preventivno na nezakonita ponašanja, ali pomažu i pri represivnom djelovanju policije prema počiniteljima prekršajnih i kaznenih djela.

Zadnja točka dnevnog reda odnosila se na kratkoročno zaduživanje za oko milijun eura koji će se koristiti za potrebe tekuće likvidnosti i isključivo za premošćivanje jaza nastalog zbog različite dinamike priljeva sredstava i dospijeća obveza Proračuna grada Belišća. Prema riječima gradonačelnika, u planu je kredit vratiti u manje od godinu dana, odnosno do početka ožujka 2025. godine, kako bi se u novo mandatno razdoblje nakon lokalnih izbora ušlo bez tog opterećenja.

Na kraju sjednice Gradskog vijeća, belišćanski gradonačelnik uputio je čestitku za nadolazeći Uskrs svim ljudima dobre volje.

-U ovo blagdansko vrijeme svim građankama i građanima Belišća i prigradskih naselja želim sretan i blagoslovljen Uskrs, sa željom da ovo sveto vrijeme svima da snage promisliti o vlastitim djelima i ponašanjima, da nam da snage i motivacije biti bolji nego što smo bili i da svojim djelovanjem zavrijedimo da, kad dođe vrijeme za susret sa Gospodinom, On barem svrne pogled na nas, a to će nam biti najveća nagrada, poručio je gradonačelnik Belišća Dinko Burić.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 971 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      TRAVANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu