MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

      

Amerikanci u studijskom posjetu Valpovu

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO Proteklog vikenda, u obilju događanja u Valpovštini, zabilježen je i posjet grupe studenata Poljoprivrednog fakulteta iz Osijeka i dvadesetak studenata Državnog sveučilišta Sjeverne Karoline u SAD.

 

Kako nam je rekao prof. dr. sc. Ivan Štefanić s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, suradnja s Državnim sveučilištem Sjeverne Karoline traje već pet godina, a prošle godine je i formalizirana potpisivanjem sporazumom o suradnji. U spomenuti program studijskog usavršavanja uključena je i udruga TEHNOstart, specijalizirana za poduzetničku i tehnologijsku izobrazbu mladeži.

- Mi tri dana sudjelujemo u zajedničkim predavanjima, raspravama, posjetima učinkovitim i manje učinkovitim poduzetnicima. Učimo jedni od drugih, razmjenjujemo iskustva i jako se dobro zabavljamo - rekao nam je prof. dr. sc. Štefanić. Subota je bila dan za proučavanje korporativne poljoprivrede u Baranji. Nedjelja je bila rezervirana za obiteljska poljoprivredna gospodarstva u Valpovštini. U ponedjeljak je obilazak bio fokusiran na znanstvenoistraživačke i obrazovne institucije u Osijeku i Vukovaru. Tehnostart Osijek, je organizirala zajedničko studijsko putovanje američkih i hrvatskih studenata u istočnoj Hrvatskoj. Grupi od 20 američkih studenata i dva instruktora se pridružilo 20 hrvatskih studenata i dva instruktora. Tijekom tri dana oni su sudjelovali u zajedničkim predavanjima, vježbama te posjetima znanstvenoistraživačkim institucijama i poduzetnicima specijaliziranim za poljoprivrednu proizvodnju i preradu. U Valpovu su se u susretu s gradonačelnikom Leonom Žuljem i njegovim suradnicima upoznali s poviješću grada te proizvodnjom i preradom kamilice na imanju Bioagrar Joze Martinovića te uzgoju rajčice na OPG Vidaković.

- Izuzetno nas veseli što se profesor Štefanić sa suradnicima odlučio posjetiti i Valpovštinu tijekom ovoga studijskog putovanja, jer se ispostavilo da i u poljoprivrednoj proizvodnji imamo što pokazati onima kojima je poljoprivreda buduće zanimanje. Prema riječima gostiju, bili su vrlo zadovoljni onime što su vidjeli, a i pružili smo im uvid u dio naše prošlosti i sadašnjosti, jer su posjetili Dvorac i Muzejski zbirku, podružili se s nama u Centru kulture i uklopili se u događanja na trgu, bio je zadovoljan gradonačelnik Leon Žulj nakon posjeta studenata.

Ovo je bilo treće po redu studijsko putovanje za studente koje TEHNOstart organizira i ujedno najbrojnije do sada. Pored dvije dolazne posjete, posebno zanimljiva je bila studijska posjeta SAD 2012. godine. Studijska putovanja su bitna komponenta međusveučilišne suradnje između North Carolina State University i Sveučilišta Josipa Juraja Strossmayera u Osijeku. Zanimljivo je da je intenzivna i učinkovita suradnja uspostavljena mnogo prije potpisivanja sporazuma o suradnji 2014.godine, zaključio je profesor Štefanić.

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 728 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu