MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Iskušali novoizgrađenu krušnu peć

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BISTRINCI Mještani Bistrinaca danas su prvi puta isprobali svoju novoizgrađenu krušnu peć na odmorištu Drava.

 

Tako je ispričan nov nastavak bistrinačke turističke priče, koja se, polako, ali sigurno, bliži svom sretnom završetku.

Nakon što su 2010. godine prostor uz Dravu zamislili kao odmorište, na kome bi se stvorili uvjeti za izgradnju igrališta, nadstrešnice i nužne opreme za druženje, prvenstveno članova Udruge športskih ribolovaca Podravac, prionuli su poslu i ideju pretvorili u djelo. Dobili su podršku i drugih sumještana, a uskoro odmorište Drava postaje okupljalište mnogih, šetalište i izletište. Zadovoljni uspjehom 2014. Godine, grupica entuzijasta osmislila je „Projekt vodenica“.

U stvaranje Odmorišta Drava i u izgradnju vodenice ugrađeno je mnoštvo dobrovoljnog rada mještana Bistrinaca. U nastojanju da zaokruže cijelu priču pridružio im se i Vladimir Škrobo, voditelj Akademije blata iz Karanca, koji je o svom trošku, na temelju stečenih iskustava izgradio krušnu peć – bez naknade i sa svojim materijalom.

-Zahvaljujući sjećanjima Slavka Furlića, našeg sumještanina, čija je obitelj nedaleko ovog odmorišta posjedovala vodenicu, koja je bila poznata nadaleko, zanijeli smo se idejom da po uzoru na nekadašnje vodenice izgradimo novu, koja bi suvremenim generacijama prikazala nekad unosan u prijeko potreban posao., priča Milan Borić, predsjednik UŠR „Podravca“ .

- Uz ideju o izgradnji stvorili smo priču o izletištu koje bi zbog svojih mogućnosti pružalo mjesto za boravak u prirodnom okruženju s nekim značajkama tradicije, uz mogućnost uživanja u gastronomskoj ponudi ovoga kraja.

Ovaj izazov prihvatili su i u turističkoj zajednici grada Belišća i Gradskoj upravi i pomogli prije svega financijski u provedbi ove ideje.

-Na samom smo završetku izgradnje vodenice. Pored vodenice, napravljen je ponton, nedavno je završeno i vodeničarsko kolo i sad samo čekamo da prikupimo novac nužan za pristojbe za dokumentaciju koja je obavezna za ovakav objekt, pa slijedi najznačajniji dio – polaganje vodenice u Dravu i početak rada.

- Izgradnja krušne peči nov je nastavak ove priče, kaže Milan Borić. Zamisao je da na tragu tradicije stvorimo mogućnost pripremanja gurmanskih specijaliteta na ovom izletištu. Već smo se dokazali u spremanju jela u kotliću, organiziramo natjecanja u pečenju slanine, a sad eto stvaramo mogućnost pripremanja jela u krušnoj peći. Smislili smo da svakom organiziranom gostu uz ulaznicu pružimo i ugođaj uživanja u specijalitet napravljenom od netom samljevenog pšeničnog brašna. Osmislili smo „Bistrinačku lepinju“, koju, eto stvaramo danas.

U stvaranju „Bistrinačke lepinje“ pomogao je sumještanin Danijel Nikolić, vlasnik restorana Fontana, koji je na najbolji način predstavio svoja iskustva u radu s krušnom peći.

„Malo sam se pribojavao prvog iskustva s novoizgrađenom krušnom peći, ali se pokazala izvrsnom, rekao je Danijel nakon prve ispečene lepinje. Vatra je bila dobro pripremljena i pravi je užitak raditi. Recept je jednostavan, na osnovu od krušnog brašna stavlja se premaz po izboru, nadopunjen čvarcima, lukom, češnjakom, vrhnjem ili nekim drugim sastojkom. Dovoljno je nekoliko minuta za pripremanje, tako da se u vrlo kratkom roku može poslužiti velik broj posjetitelja.

-Sad nas očekuje vrlo značajan posao na osmišljavanju završetka ove turističke priče, jer bismo htjeli sve ovo što smo zamislili i realizirati u skladu s propisima. Dakle, organizirali bismo boravak u prirodi za grupe korisnika, pokazali im kako se nekad mljelo brašno, nešto suvenira poklonili, nešto i prodali, pripremili im tradicionalno jelo po njihovom izboru i to uredno naplatili, priča Milan Borić. Siguran sam da bi za ovakvu ponudu bilo zainteresiranih, a sve što smo planirali pružilo bi mogućnost zapošljavanja nekoliko osoba, pružilo mogućnost mjesnom stanovništvu i za dodatnu zaradu u izradi suvenira, nastavlja.

 

  

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 795 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

       VELJAČA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu