MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Briga za sadašnjost je ulaganje u budućnost:U Srednjoj školi Valpovo otvoren novi CNC praktikum

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO  Prigodnom svečanošću, danas je otvoren CNC praktikum u prostoru Srednje škole Valpovo.

Svečanosti su prisustvovali gradonačelnik Leon Žulj sa suradnicima te predstavnici tvrtki, HF Belišće d.o.o., TEO Belišće d.o., Stro-bel d.o.o. i Weldex, koje imaju uspostavljenu čvrstu suradnju sa Srednjom školom Valpovo, te direktorica Lokalne razvojne agencije Lidija Maurović Košćak, profesori i učenici.

-Pred nama su mogućnosti povlačenja sredstava iz EU fondova, kazala je Svjetlana Kalpić.

-Aplicirali smo na projekt Erasmus K1  za mobilnost naših učenika zanimanja CNC-operater i elektrotehničar u Španjolsku, u grad Sevillu, gdje će obavljati stručnu praksu i usavršavanje zajedno sa svojim nastavnicima. Uskoro očekujemo rezultate. Naš projektni tim škole vrijedno radi i na drugim projektima vezanim za područje obrazovanja, poduzetništva i kulture.

Odličnom suradnjom s gradom Valpovom i Lokalnom razvojnom agencijom Valpovo-Petrijevci ostvarujemo zajedničke aktivnosti i planove u budućim projektima.

Prošli tjedan sudjelovali smo na međunarodnoj konferenciji za područje strukovnog obrazovanja u Zagrebu BRI-ES. Cilj konferencije je bio bolje povezivanje strukovnog obrazovanja i tržišta rada te razmjena i promicanje dobre prakse u okviru regije Alpe-Jadran.

Naše obrazovanje nalazi se pred velikim izazovom i promjenama, osobito strukovno. Jedini pravi i mogući put je ulaganje u nastavni kadar i u ove mlade ljude kako bi se po završetku svojega obrazovanja uključili u tržište rada i mogli odgovoriti na sve izazove modernih tehnologija i gospodarstva. Bez takvog razmišljanja i bez pomoći resornog ministarstva, županije i lokalne zajednice to neće biti moguće. Dodatni teret je odlazak i iseljavanje mladih ljudi i nepovoljna demografska slika naše zemlje. Zato pozivam sve vas da nam pomognete i da zajedno radimo za dobrobit naših učenika i naše zajednice, rekla je između postaloga ravnateljica Srednje škole u Valpovu Svjetlana Kalpić.

Novi CNC praktikum opremljen je novom, vrijednom opremom te učenicima omogućuje stjecanje praktičnih vještina na najsuvremenijim strojevima i uz stručno osposobljene nastavnike.

Goste je pozdravila Svjetlana Kalpić, ravnateljica Srednje škole i ukazala na velik značaj novoopremljenog praktikuma za obrazovanje CNC operatera i povezivanje škole i poslodavaca na području Valpovštine.

-Potrebe tržišta rada i uvođenje novih tehnologija zahtijevale su i nove profile stručnjaka u području strojarstva, naglasila je u prigodnom obraćanju.

-Tako smo školske godine 2014./15. po prvi puta upisali učenike za trogodišnje zanimanje CNC-operater/operaterka. Nabavili smo dva školska stroja: CNC-tokarilicu i glodalicu koja su privremeno bila smještena u radionici u Belišću. Uredili smo prostor i stvorili korektne uvijete za rad. Međutim, kako nastavni plan i program praktične nastave zahtijeva kvalitetnije uvijete, tražila su se rješenja za opremanje novog praktikuma. Obavljeni su brojni razgovori, analize, posjeti drugim strukovnim školama i tražila financijska sredstva. Sam proces opremanja smo ubrzali kako bi i učenici 1.generacije mogli, barem jedno polugodište, kvalitetno obavljati praktičnu nastavu.

S uređenjem smo krenuli puni optimizma i mogu reći da je to bio pravi timski rad. Učenici 2.razreda elektrotehničara su obavljali stručnu praksu za vrijeme zimskih praznika i zajedno s nastavnikom Borisom Puljekom radili na uvođenju nove električne instalacije. Naš partner tvrtka TEO pružila je pomoć oko planiranja i izrade nove mreže te izradi potrebne dokumentacije. Inženjer Josip Heđi je svojim znanjem i iskustvom pratio izvođenje radova i dao korisne savjete. Slijedile su brojne preinake postojećeg prostora. Zatvorili smo vrata na jednom dijelu zida, obojili zidove, premjestili projekcijsko platno i projektor i dr. Bez naših djelatnika Igora, Željka i Vlade to zasigurno ne bi bilo moguće. Nastavnici praktične nastave radionice u Belišću organizirali su transport strojeva i opreme, stolova i radnog materijala. Naš djelatnik zadužen za održavanje informatičke opreme, Danijel Šovagović, vrijedno je radio na postavljanju i uvezivanju informatičke opreme te potrebnih softvera za rad na strojevima. Naši inženjeri i nastavnici strojarstva su dovršili instaliranje i postavke programa na CNC-strojevima i računalima.

Osnivač, županija osječko-baranjska doznačila je financijska sredstva u vrijednosti 40.000,00 kn za nabavku 14 kompleta novih računala i ovim putem im još jedanput zahvaljujem što su prepoznali potrebu za ovakvom dodatnom investicijom dodala je Svjetlana Kalpić.

Srednja škola Valpovo je svjesna potrebe ulaganja u strukovno obrazovanje, jer bez kvalitetnih uvjeta za rad nema kvalitetnih radnika, kao ni  bez povezivanja obrazovanja i tržišta rada. Na tragu toga, ishodili su licencu za obrazovanje odraslih za program  osposobljavanja RUKOVATELJ CNC-STROJEM. Veliku podršku im je pružila tvrtka HF koja je pokrenula inicijativu i s kojom smo obavili nekoliko važnih sastanaka. U suradnji sa Zavodom za zapošljavanje i sa svim poslodavcima i obrtnicima Valpovštine (koji iskažu interes)  planiraju započeti navedeni program osposobljavanja.  

Sudioinike prigodne svečanosti pozdravio je gradonačelnik Leon Žulj koji je naglasio napore Srednje škole na uspostavljanju veza s gospodarstvenicima te im čestitao na do sada ostvarenim rezultatima. Naglasio je pri tom ogroman značaj ulaganja u obrazovanje, ističući upravo ulaganje u buduće zaposlenike najvećom prednošću u stvaranju okruženja koje treba privući buduće ulagače.

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 2165 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It