MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Djeca i mladi Belišća u Vukovaru

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BELIŠĆE/VUKOVAR U subotu, 25. studenoga udruga HVIDR-a Belišće organizirala je za djecu osnovne i srednje škole jednodnevni izlet u Vukovar u sklopu projekta promicanja vrijednosti Domovinskog rata koji sufinancira Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske.

Izlete za djecu i mlade u Grad heroj i simbol Domovinskog rata – Vukovar na tematiku Domovinskog rata udruga HVIDR-a Belišće provodit će i u 2018. godini tijekom kojih će nastojati upoznati što veći broj djece i mladih grada Belišća i Valpovštine s istinom i stradanjem grada Vukovara u Domovinskom ratu i ukazati im na potrebu očuvanja digniteta i promicanja vrijednosti Domovinskog rata u cilju zaštite časti, ugleda i dostojanstva hrvatskih branitelja i civila koji su sudjelovali u obrani grada Vukovara i Republike Hrvatske te im podići svijest o važnosti zaštite temeljnih vrijednosti Domovinskog rata.

Tom prigodom djeca su posjetila: 

 1. Mjesto sjećanja – Vukovarska bolnica 1991.
 2. Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar
 3. Spomen dom Ovčara
 4. Masovnu grobnica Ovčara
 5. Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata u Vukovaru
 6. Spomen obilježje Vodotoranj i Središnji križ na ušću Vuke u Dunav te
 7. Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti.

Po dolasku u Vukovar prvo su posjetili Vukovarsku Opću bolnicu u kojoj su uz stručno vodstvo voditeljice stalnog postava muzeja Nevenke Soldo, obišli podrumske prostorije ratne bolnice u kojoj je vjerno rekonstruiran život nekoliko stotina ranjenika i bolničkog osoblja tijekom višemjesečne opsade grada Vukovara (od 25. kolovoza – 18. studenog 1991.) i vidjeli multimedijalni prikaz zbivanja unutar ratne bolnice tijekom jeseni 1991. godine.

Nakon toga posjetili su “Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar” smješten u prostorima bivše vojarne 204. vukovarske brigade i razgledali nekoliko postaja:

 • “Sjećanje na Domovinski rat – Bitka za Vukovar”
 • Prikaz srpskih koncentracijskih logora “Stajićevo” i “Begejci”
 • Izložba pješačkog naoružanja korištenog u Domovinskom ratu
 • Eksponati na otvorenom
 • Simulacija bojnog polja “Ojačana brigada u obrani”.

Potom su otišli na farmu Ovčara koja je smještena pet kilometara jugoistočno od Vukovara  gdje su posjetili Spomen dom „Ovčara“ (mjesto mučenja i zlostavljanja hrvatskih civila), te spomenik na Ovčari (mjesto gdje su civili streljani i zakopani u masovnu grobnicu).

Pred masovnom grobnicom Ovčara mladi su se pomolili i zapalili lampione.

Na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata, najvećoj masovnoj grobnici u Europi nakon II. svjetskog rata iz koje je ekshumirano 938 tijela, djeca i mladi su se pomolili i upalili lampione ispred središnjeg Spomenika i bijelih križeva za sve heroje Vukovara.

Nakon toga posjetili su Vodotoranj - simbol stradanja i otpora Vukovara, pobjede i novog života koji je tijekom Domovinskog rata bio najčešćih meta neprijateljskog topništva koje mu je nanijelo više od 600 oštećenja i Križ na ušću rijeke Vuke u Dunav podignut u čast svim poginulim braniteljima za slobodu Republike Hrvatske.

Po povratku kući posjetili su Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti izgrađen u Borovu naselju na mjestu nekadašnje pošte u kojoj je 1991. godine bilo zapovjedništvo ovog dijela grada.

Ispred Spomen doma, biste generala Blage Zadre, junaka grada Vukovara mladi su se pomolili i upalili lampione.

  

 

 

                                              

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 750 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

 

KINO PROGRAM

     LISTOPAD

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu