MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

       

Ustraju u zahtjevima  

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

 

BELIŠĆE  Štrajk radnika Leistritz turbinskih komponenti iz Belišća jučer je ušao u deveti dan i trenutačno je u štrajku pedesetak radnika, koji se složno bore za kolektivni ugovor i povećanje materijalnih prava u sve tri smjene.

U ponedjeljak je odrađen i prvi dio pripremnog ročišta na Županijskom sudu u Osijeku, nakon tužbe poslodavca za nezakonit štrajk, na koju je Novi sindikat odgovorio svojim argumentima, a novi susret dviju sukobljenih strana na istoj lokaciji održat će se u petak u 9 sati, doznajemo od glavnog tajnika Novog sindikata Tomislava Kiša, koji je vrlo optimističan oko raspleta slučaja.
- Uprava tvrtke ni nakon deset dana štrajka ne pokazuje volju za mirnim rješenjem sukoba iako zahtjevi radnika u novčanoj masi tvrtku ne bi puno stajali, ali je konačno vrijeme da se radnicima zagarantiraju prava koja dosada nisu imali - poručuje Kiš, iznimno zadovoljan što napore Novog sindikata za ostvarenjem radničkih prava prepoznaje sve veći broj radnika, tako da je od početnih 39 radnika u štrajku taj broj danas narastao na više od 50. U tvrtki je inače zaposleno stotinjak radnika.
Valja podsjetiti i na podatak da je prije desetak dana štrajk pokrenut nakon neuspjelih šestomjesečnih kolektivnih pregovora i postupka mirenja. Mario Iveković, predsjednik Novog sindikata, već je u vrijeme pokretanja štrajka upozorio da je najveći problem radno vrijeme zaposlenika, koji redovito primaju plaću, no od njih se očekuje da posao odrađuju prekovremeno te da rade svaku subotu ako žele dobiti stimulaciju na plaću, uskrsnicu, božićnicu i regres. Novim kolektivnim ugovorom radnici su tražili uređivanje radnog vremena te zajamčena prava koja dosada nisu imali, a što se posebice odnosi na plaćanje prekovremenih sati. Naime, sada poslodavac plaća 25 posto više prva dva sata prekovremenog rada, a tek ostale 50 posto. Zahtjev je Novog sindikata da se svi prekovremeni sati plaćaju 50 posto. Nadalje, traži se da minimalac bude osnovica za početnika, a da najbolji radnici dobiju bar 5000 kuna umjesto sadašnjih 3800.
- Na taj način najslabije plaćenim radnicima najviše bi poskočile plaće, a onima najbolje plaćenima povećanje bi iznosilo oko pet posto u ukupnoj masi plaća. Isplata božićnice, uskrsnice i regresa mora postati obveza poslodavca, na što radnici mogu računati, uz reguliranje i uređivanje radnog vremena i uvjeta rada - to su naši glavni zahtjevi poslodavcu, za koje želimo da ih javnost zna i zbog kojih podržava ovaj štrajk u Belišću - komentirao je Kiš.
Mnogo bure izazvalo je i uručivanje otkaza ugovora o radu Igoru Bajtlu, povjereniku Novog sindikata, prvog dana štrajka, za koje u Novom sindikatu tvrde da je bilo nezakonito zbog više razloga: otkaz se nije smio dati bez suglasnosti sindikata, a posebno je nevaljan razlog - nedolazak na radno mjesto jedne subote u travnju, iako je isti radnik u veljači potpisao da ne želi raditi prekovremeno s obzirom na to da ima malo dijete. Također, otkazu je bila priložena i odluka o oslobođenju od rada u vrijeme otkaznog roka. Bajtl je već sutradan bio vraćen na posao.
Radnici i sindikat ustrajni su u svojim stajalištima da će štrajk nastaviti sve do ispunjenja zahtjeva, a štrajkaše su poduprli Regionalni industrijski sindikat (RIS) i Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ).
Jučer smo pokušali kontaktirati i prokurista te direktora tvrtke Leistritz turbinske komponente Belišće Zorana Pepića, no unatoč višekratnim pozivima i ostavljenim porukama Pepić nam se do zaključenja ovog broja nije javio. 

Lidija Aničić

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 440 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu