MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Osnivači Belišća - (ipak) braća Gutmann

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Zanimljivo je spomenuti da se niz godina tumačilo kako su Belišće osnovali mađarski trgovci braća Salamon i Heinrich Gutmann. Znanstveni radovi (1978/79.) dr. Edit Kerecsenyi iz Nagykanizse to pobijaju. Naime, (su)osnivač Belišća je tvrtka S.H. Gutmann, a ne navodna dva brata Salamon i Heinrich.

 

Ustvari, godine 1884/85. braća Vilim, Alfred i Ladislav Gutmann bili su suvlasnici velikokanjiške tvrtke S.H. Gutmann koju je utemeljio (1836) njihov otac Heinrich Salamon Gutmann. Najznačajniji i najatraktivniji pothvat te tvrtke, zajednički s bečkom tvrtkom najstarije braće Gutmann (Edmund, Isidor), bilo je osnivanje drvoprerađivačkog poduzeća 1884. godine na desnoj obali Drave kod Bistrinaca, kojeg su Gutmanni-utemeljitelji i njihovi potomci, tj. druga i treća generacija podigli do poduzeća europskog nivoa.

Za osnivanje jednog tako velikog poduzeća bio je potreban i ogroman kapital koji su Gutmanni

uspjeli pribaviti. Na to ih je dodatno potakao i mađarski zakon o industriji, članak 44 iz 1881. godine, koji je predviđao 15–godišnje oslobađanje od plaćanja poreza osnivačima tvornica, ako one unapređuju industriju u slabo razvijenim krajevima različitih narodnosti.

Za razvoj Belišća, od desetero djece Heinricha Salamona Gutmanna, vezano je pet sinova:

1. EDMUND (Ödön) (1841-1918) - čiji je glavni zadatak bio što racionalnije eksploatiranje bačvarskih duga, brodskih trupaca i drugih proizvoda tvrtke.

Vlastitim imetkom u Slavoniji je kupovao šume, ribnjake i rudnike. Za zasluge stečene na razvoju izvoza drvenih proizvoda, odlikovan je viteškim križem francuskog reda časti. Godine 1904. car Franjo Josip dodijelio mu je zajedno s braćom Vilimom, Ladislavom i Alfredom te njihovim nasljednicima barunsko dostojanstvo s predikatom “od Gelse i Belišća“.

Imao je dvoje djece: sina Artura, koji je poslije očeve smrti preuzeo njegovu ulogu čelnoga čovjeka uprave tvornica u Belišću, i kćerku Evu.

2. VILIM (Vilmos) (1847-1921) - u upravljanju tvrtkom, zbog svojih sposobnosti zamjenjuje ostarjelog Heinricha Salamona Gutmanna i pripada u red najvećih mađarskih bankara. Mnogo je davao na ugled obitelji i tvrtke sudjelovanjem na brojnim sajmovima i izložbama. Tako je u svojoj 35. godini stekao titulu kraljevskog savjetnika i dobio orden Željezne krune III. reda. Imao je četvero djece: Amaliju, Štefaniju (udata za svojega bratića Artura Gutmanna), Anu i Aleksandra.

3. LADISLAV–Laci (Lazar Laszlo) (1855-1933) - završio je trgovačku akademiju te je uglavnom boravio u Beču ili Zalaberu (Mađarska). Imao je četvero djece: Irmu, Gezu, Editu i Elizabetu (udata za Alfreda Czuczku).

4. ALFRED (Aladar) (1857-1919) - bio je strojarski inženjer. Svoja znanja primjenjivao je u modernizaciji belišćanskih tvornica. Dosta je ulagao u inovacije tvornica u Belišću i Slavoniji.

Imao je četvero djece: Ottoa, Viktora, Ernöa i Nelly.

5. ISIDOR (Izidor) (1845-?) - s bratom Edmundom suvlasnik je suosnivačke tvrtke Edmund & I. Gutmann (Beč). Svoj udio u Belišću prodao je 1887. godine bratu Alfredu.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu