MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Temelji industrije

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Tvrtka S.H. Gutmann je u veljači 1884. godine kupila pravo 10–godišnje sječe šuma valpovačkog vlastelinstva.

Tada započinje i gradnja pilane, koja je sagrađena u rekordnom vremenu i već 27. studenog te godine puštena u rad, čime su udareni temelji drvoprerađivačkoj industriji Belišća. Imala je 8 jarmača (gatera), 11 kružnih i 15 tračnih pila, remontnu radionicu i kovačnicu, a pogonsku centralu (kotlovnica i strojarnica) činili su parni stroj (lokomobil) od 160 KS, 5 kotlova, 2 sušionice i generator istosmjerne struje.

Sjedište cjelokupne tvrtke u početku se nalazilo u Velikoj Kanjiži (Mađarska), u Budimpešti od ožujka 1918, a u Belišću (belišćanski dio kao samostalna tvrtka) od prosinca iste godine.

Knjiga “Domänen Valpo und Dolnji–Miholjac in Slavonien”, tiskana u Beču 1885. godine, o ovoj pilani bilježi: “Sve te građevine, koje su preko ljeta, dakle u vrlo kratkom roku podignute, vrijedne su pažnje, ali od svih najveću pažnju zaslužuje velika pilanska hala, koja sa svojom zaista umjetnički izgrađenom krovnom konstrukcijom, sa svojim suvremenim postrojenjem predstavlja građevinu, koja začuđuje svakoga sa velikim priznanjem njenom tvorcu daleko poznatom specijalisti u toj struci, višem inženjeru Josipu Schrittwieseru.”

Ova je pilana bila u pogonu do izgradnje druge pilane 1954. godine; od tada postupno sve manje radi te prestaje s radom 1958. godine.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu