MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Glavna radionica

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Na prostoru današnje tvrtke Harburg – Freudenberger Belišće, odnosno nekadašnje Tvornice strojeva, već 1884. godine je izgrađena željeznička ložionica s vagonskom radionicom i prva zgrada radionice za održavanje pilane i industrijske željeznice.

U njoj su bile smještene bravarija, kovačnica, kolarnica, remenarnica i drugo.

Ubrzo vlasnici poduzeća u Belišće dovode grupu stručnih majstora potrebnih za održavanje pogona, čime su udareni temelji glavnoj/remontnoj radionici za popravak vagona i obavljanje remonta u postojećim tvornicama. Razvoj ove radionice usko je vezan uz razvoj Slavonske podravske željeznice, pošto je bila osposobljena za održavanje njezinog kompletnog voznog parka. Ujedno je održavala i cijelo poduzeće S.H. Gutmann te u svom sastavu imala radionice: strojobravariju, građevnu bačvariju, alatnicu, kovačnicu, limariju, tokariju, ljevaonicu željeza, model stolariju, stolariju, ličionicu i remenariju. Nazvana je Glavna radionica koja je 1951. godine prerasla u Remontnu radionicu i tvornicu strojeva, a potom u Tvornicu strojeva 1955/56. godine. Svoj puni zamah Glavna je radionica imala tek poslije II. svjetskog rata kada pored uobičajenih popravaka strojeva za cijelu drvnu industriju Hrvatske, počinje proizvoditi i prve uređaje za pilansku i finalnu proizvodnju. Nabavljeno je nekoliko radnih strojeva, izgrađena je upravna zgrada, prošireni su poslovni prostori te su izvršene brojne rekonstrukcije i modernizacije u tvorničkim halama.

Utemeljitelj Glavne radionice i njezin prvi upravitelj bio je inženjer Albert Hofmann, koji se na čelu ove radionice nalazio punih 50 godina. Bio je voditelj montaže strojeva pilane (1884), iumitelj i veliki stručnjak u svom poslu. Umro je 1941. godine u 81. godini života, a sahranjen je na valpovačkom groblju.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

 

KINO PROGRAM

     LISTOPAD

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu