MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

107. BRIGADA :30 godina od osnivanja ponosa Valpovštine

Korisnička ocjena: 4 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivna
 

Ponos Valpovštine, ponos Domovinskog rata Valpova, Belišća i Donjeg Miholjca započeo je svoj put 28. lipnja 1991. godine – VUKOVI S DRAVE!

Ovisno o trenutačnoj situaciji tijekom sredine 1991. godine 107. brigada obuhvaćala je prostor nekadašnjih općina Valpovo, Donji Miholjac, Našice i Đakovo. Iz toga je razloga mobilizacija 28. lipnja 1991. „provedena brzo i izuzetno uspješno. Tako je, gledano po pojedinim bojnama, postotak odaziva vojnih obveznika iznosio od 98% u valpovačkoj, 96,5% u đakovačkoj, 91% u našičkoj pa do 90% u donjomiholjačkoj općini.“

Navedenoj mobilizaciji prethodili su Miloševićeva velikosrpska politika i velikosrpski mitinzi u širem geografskom kontekstu. Također i zaustavljanje prometa i normalnog života od strane pobunjenih Srba u Dalmaciji (Dalmatinskoj zagori) tijekom ljeta 1990. godine. Sljedećih mjeseci 1991. godine nastavili su se mitinzi i u Slavoniji, Srijemu i Baranji (miting u Jagodnjaku u travnju 1991.), pobuna Srba u Pakracu i Krvavi Uskrs na Plitvičkim jezerima početkom i krajem ožujka 1991. godine. Početkom svibnja (2.5.1991.) došlo je do zasjede pobunjenih Srba, četnika i drugih paravojnih postrojbi iz Srbije u Borovu Selu prilikom koje su i ubijeni hrvatski policajci. Tih je tjedana JNA nastavila raspoređivanje pripadnika i pojačavanje položaja na Dunavu, u istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Srijemu. Na području su Valpovštine trajale obuke hrvatskih dragovoljaca tijekom proljeća 1991. Potrebno je naglasiti da su i belišćanski i valpovački Kombinati doprinijeli razvoju obrane u skladu sa svojim mogućnostima (npr. na karabine su stavljani nosači optike koji su izrađivani od strane radnika Kombinata „Belišće“)… Tijekom svibnja (nakon Borova Sela 2.5.1991.) dolazi do ustrojavanja postrojbi dragovoljaca u Valpovu i u Donjem Miholjcu Izvidničko-diverzantski vod. U takvim je okolnostima došlo do mobilizacije „107. rezervne brigade ZNG-a sa zapovjednim mjestom u Valpovu28. lipnja 1991. godine.

Više možete pronaći u knjizi Jerčić i Ružić, 107. Vukovi s Drave, 2017.

Zapisi jednog vremena, serijal Šegrtskih zapisa o istaknutim pojedincima i događajima iz Slavonije, Srijema i Baranje

Foto: Vukovi s Drave i spomenik u Valpovu

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 478 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It
Brzi i pouzdani!