MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Obrtništvo u Valpovštini - multikulturalna zajednica

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

 

VALPOVO Večeras će u Muzeju Valpovštine biti otvorena izložba Obrtništvo u Valpovštini - multikulturalna zajednica.

Autori izložbe, koja je postavljena u sklopu obilježavanja Dana grada su Mirjana Paušak, dipl.arh i dr.sc. Dinko Župan. U pripremi su sudjelovali i Slobodanka Griva Šokac i Stjepan Najman, a Tanja Erić, Darko Jančikić, Davor Dado Šokac, David Jančikić i Mario Bešenji zaslužni su za tehničku izvedbu.

Polovinom 18. stoljeća barun Ignac Hilleprand von Prandau, a potom i njegov sin Gustav, kao tadašnji vlasnici velikog valpovačkog veleposjeda pozivaju vrsne majstore obrtnike iz cijele Habsburške monarhije da se nasele na bogatom valpovačkom imanju. Prvi obrtnici stigli su još 1745. godine u Valpovo iz Bavarske na poziv baruna Petra Prandau. Podaci koje danas posjedujemo pokazuju da je tada stiglo 48 obitelji, a u desetljećima koja slijede na području Valpova naselit će se više od 400 obrtničkih obitelji.

Izložba „Obrtništvo u Valpovštini- multikulturalna zajednica“ sinteza je prikaza obrtničke proizvodnje i života konkretnih osoba, valpovačkih obrtnika i to kroz njihovu materijalnu i dokumentacijsku ostavštinu. Na izložbi je izložena restaurirana knjiga „Upisnik članova obrtnog sbora Valpovo“ iz 1890. godine. Upravo ovaj Upisnik bio je polazna točka za prikaz obrtništva u Valpovu. Konzervatorsko-restauratorski radovi na ovoj knjizi obavljeni su u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

LJETNA STANKA

 

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu