MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

 Drage Valpovčanke i Valpovčani,

od srca Vam želim sretan Dan Grada i crkveni god Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije uz želju da zajedno nastavimo graditi ljepše i sretnije Valpovo za nas i generacije koje dolaze.

Gradonačelnik

Matko Šutalo

ROĐEN S.H. GUTMANN: Rodonačelnik „drvoprerađivačkog carstva“ Belišća, Valpovštine i slavonske Podravine

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Salamon (Samuel) Heinrich Gutmann rođen je početkom srpnja 1806. godine prema trenutačnim saznanjima.

U Nagykanizsi je radio kao skladištar i trgovac da bi 1830-ih godina otvorio trgovinu. Sljedećih dvadesetak godina trgovao je i žitaricama i uljem iz uljane repice. Drvo je ušlo u središte zanimanja trgovca Gutmanna sredinom 1850-ih godina. Po svemu sudeći razlog je bilo tržište koje se počelo stvarati tijekom 19. stoljeća, a to je potreba za drvom u željeznici i razvoj bačvarstva.

Tijekom razvoja obiteljskog posla postao je plemić u skladu s tadašnjim trendovima koncem 1860-ih godina. Niti dva desetljeća kasnije naslijedili su ga sinovi na vodećim položajima u obiteljskom poslu. Oni su ušli s kapitalom u Slavoniju kroz poslovnu suradnju s veleposjedničkom obitelji Hilleprand von Prandau.

Poduzeće sa središtem u novonastalom naselju Belišće zvalo se do sredine 20. stoljeća po Samuelu Heinrichu Gutmannu – S. H. Gutmann. Njegovi su sinovi i potomci koncem 19. stoljeća i u prvoj polovici 20. stoljeća nastavili širiti svoje poslovno carstvo. Između ostalog kupovali su i šume na prostoru osamnaestoljetnih vlastelinstava Valpovo, Orahovica i Voćin. Također su gradili i prugu u sklopu poduzeća Slavonsko-podravska željeznica sa središtem u Belišću. Potonja je željeznica imala svoje kolodvore i popratne zgrade (gospodarske i stambene) diljem slavonske Podravine od Osijeka preko Belišća i Donjeg Miholjca do Orahovice…

Foto: S. H. Gutmann, spomen vlakovi (lokomotiva i vagoni) u Belišću i Orahovici

Zapisi jednog vremena, serijal Šegrtskih zapisa o istaknutim pojedincima i događajima iz Slavonije, Srijema i Baranje

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 1094 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It
Brzi i pouzdani!