MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Od njega su učile stotine tamburaša

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO Ovogodišnja nagrada Osječko-baranjske županije za životno djelo na području kulture dodijeljena je dugogodišnjem tajniku i glazbenom voditelju Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva “Valpovo 1905.” i svojevrsnoj legendi KUD-a “Osijek 1862” Dušku Topiću.

 

Za sve one koji iole poznaju kulturno-umjetničko nasljeđe ovih prostora, tradicijsku kulturu i folklornu baštinu, neosporno je da je nagrada zaista otišla u prave ruke, osobi koja je cijeli svoj život posvetila promoviranju i očuvanju tradicijske kulture, a koju je za tu nagradu nominirao KUD “Osijek 1862” uz potporu valpovačkog i bizovačkog KUD-a. Svojoj velikoj ljubavi, tradicijskoj kulturi, Duško Topić posvetio je punih pola stoljeća.

- Ova mi je nagrada istinsko priznanje i doista joj se radujem, no ono što me još više veseli jest činjenica da je to ujedno i veliko priznanje našoj tradicijskoj kulturi i glazbi koja medijski nije toliko popularna u odnosu na druge vrste, ali i nagrada svim amaterima koji su tijekom proteklih desetljeća radili sa mnom, te svim kazivačima od kojih velika većina više nije ni među živima, ali koji su nastavili živjeti u pjesmama i plesovima koje su mi prenijeli, a koji se izvode na pozornicama! - poručuje Topić. Nadaleko poznatom Duletu nagrada za životno djelo uručena je na svečanosti u povodu Dana županije prošlog vikenda, a, kaže, znači mu poticaj da nastavi na terenu raditi i istraživati glazbeno blago koje je još preostalo, a kojeg je nažalost sve manje. Nakon što zapiše i zabilježi novi/stari materijal od kazivača, Duško ga pomno obrađuje te priprema za postavljanje na pozornicu, gdje se pjeva, izvodi, prenosi s jednog KUD-a na drugi i tako spašava od zaborava. Na isti je način dosad spasio već mnoge stare narodne napjeve koje je melografirao i obradio za folklorne zborove, tamburaške orkestre i male sastave, a autor je i knjige “Maramica s granama – Folklorna glazba Valpovštine”. Topić je u povodu 100 godina postojanja valpovačkog HKUD-a izdao i fotomonografiju HKUD-a Valpovo. Ljubav prema glazbi donio je iz obiteljskog doma, gdje se, kaže, oduvijek pjevalo, plesalo i sviralo, pa je još maleni Duško odlučio svoju veliku ljubav pretočiti i u životni poziv. Prvo se školovao u Srednjoj glazbenoj školi “Franjo Kuhač” u Osijeku i na Muzičkoj akademiji Zagreb - Područno odjeljenje Osijek, a nakon 12-godišnjeg rada u školi u Bizovcu posvetio se radu s glazbenim sekcijama u KUD-ovima.

Obnovio rad “Valpova 1905.”

Upravo je Duško Topić zaslužan što je 1984. godine ponovno pokrenut rad HKUD-a “Valpovo 1905.” i što formiranjem folklorne, tamburaške, dramske i svih ostalih sekcija to društvo djeluje i svrstava se u sam vrh hrvatskog kulturno-umjetničkog amaterizma.

U njegovoj bogatoj biografiji vokalnog pedagoga posebno mjesto zauzima podatak da je odgojio više stotina mladih vrhunskih tamburaša, što je jedno od njegovih najvažnijih nasljeđa kakvim se malo tko može podičiti.

 

Lidija ANIČIĆ

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 661 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

       VELJAČA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu