MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Valpovčice predstavljene u Zagrebu

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO/ZAGREB Na poziv središnjice Matice hrvatske, u Zagrebu je 2. listopada predstavljena knjiga Stjepana Najmana Valpovčice.

Knjiga je ove godine dobila Srebrnu povelju Matice hrvatske pa se predstavljanje odvijalo u glavnoj Matičinoj dvorani Jure Petričević. Knjigu su uz autora Stjepana Najmana predstavljali i potpredsjednik Matice hrvatske Luka Šeput, zatim potpredsjednik Ogranka Matice hrvatske u Valpovu Jozo Bogdanović i recenzent dr. sc. Dinko Župan. Ispred domaćina uvodno je govorio potpredsjednik Luka Šeput koji je pohvalio knjigu i istaknuo ju kao ogledni primjer ostalim ograncima Matice Hrvatske. Pohvalio je autorski stil i formu kratkih rezova kroz koju su na zanimljiv i informativan način ispričane priče o Valpovu. Posebno je istaknuo lijepe ilustracije u knjizi i pohvalio ilustratora Vladimira Vagnera koji se među prisutnima nalazio u publici.

Potpredsjednik Ogranka Matice hrvatske Valpovo Jozo Bogdanović pozdravio je prisutne u ime valpovačkog Ogranka i zahvalio središnjici na pozivu i gostoprimstvu. Zatim je prikazao dosadašnji rad Ogranka u Valpovu, posebno se osvrnuvši na najvažniji izdavački projekt Valpovački godišnjak čija je središnja figura upravo autor Valpovčica Stjepan Najman. Recenzent dr. sc. Dinko Župan prikazao je sadržaj i glavne tematske blokove u knjizi. Naglasio je kako je autor na zanimljiv način prikazao čitavu lepezu raznih aspekata valpovačke povijesti koji pokrivaju kulturnu povijest, povijest umjetnosti, političku povijest, socijalnu povijest, vjersku povijest, gospodarsku povijest, povijest okoliša, povijest sporta, povijesti glazbe i povijest svakodnevnog života. Recenzent je istaknuo kako je autor kroz kratke priče o značajnim događajima, istaknutim ljudima, kulturnim institucijama, raznim društvima i udrugama ponudio cjelovitu sliku o povijesti grada Valpova i upoznao čitatelje s raznolikim elementima valpovačke mikro-povijesti. Prisutne je upoznao s činjenicom kako su Valpovčice vrlo brzo zadobile status bestselera i postale neizostavno štivo koje se nalazi na brojnim policama valpovačkih kućnih biblioteka, ali i šire. Pohvalio je autorov trud i važnost njegove knjige za kulturnu povijest grada Valpova kao i za budućnost razvoja kulturnog turizma u Valpovu. Na kraju se prisutnima obratio autor Stjepan Najman koji je zahvalio svim govornicima i središnjici Matice hrvatske na gostoprimstvu. Ukratko je opisao proces nastanka Valpovičica koji je neodvojiv od njegovog uredničkog posla u Valpovačkom godišnjaku. Posebno je istaknuo važnost Otona Revalda, te ga na neki način označio kao svog duhovnog oca kada je u pitanju njegovo bavljenje poviješću Valpova i okolice. Prema vlastitom izboru pročitao je nekoliko priča te i na taj način zagrebačkoj publici približio sadržaj svoga djela. Publika je na kraju postavljala pitanja i iznosila vlastita zapažanja vezana uz predstavljanje Valpovčica pri čemu su se mogle čuti samo pohvale autoru i poziv ostalim ograncima Matice hrvatske da ostvare slične izdavačke projekte. 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 430 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu