MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Ženama u čast

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO  Sinoć je prigodnim umjetničkim programom u Gradskoj knjižnici i čitaonici Valpovo  obilježen Međunarodni dan žena.

Zainteresiranoj su se publici predstavili slikari Likovne udruge Bel Art iz Belišća te Lucija Stanić, mlada talentirana glazbenica, učeenica II razreda gimnazije.

O značaju datuma, 8. ožujka kroz povijest, govorila je Sandra Miljački Andrić podsjećajući na borbu za ekonomska, društvena i politička prava žena.

-Ovaj datum je s godinama izgubio svoju ideološku osnovu i postao prilika muškarcima za iskazivanje ljubavi i poštovanja prema pripadnicama suprotnog spola, naglasila je između ostaloga.

- Unatoč svim lijepim i romantičnim riječima koje ćemo možda čuti od muškaraca, činjenica je da su žene još uvijek potlačene u brojnim zemljama diljem svijeta.

U prilog toj tvrdnji iznijela je i nekoliko zanimljivosti.

Najbolje ćete kao žena proći na Islandu.
Ova država sjajna je jer su muškarci i žene poprilično jednaki, ako ćemo gledati političke, obrazovne i mogućnosti za zapošljavanje. Najgora zemlja za žene je Jemen, a najopasnija Afganistan.
Ruanda je jedina zemlja na svijetu u kojoj je većina zastupnika u parlamentu ženskog spola. Žene imaju 45 od 80 mjesta. Najgore zemlje za političarke su Saudijska Arabija, Jemen i Oman, gdje žene ne sudjeluju u političkom životu.
Norveška je odlična za majke, najgora zemlja je Afganistan, gdje je veća mogućnost da će žena preminuti tijekom poroda nego od bombi ili metaka.
 Najveću stopu pismenosti kod žena ima Lesoto. Ova afrička država ima 95 posto pismenih žena, dok je postotak muškaraca koji čitaju i pišu nešto manji. Najgora zemlja po ovom pitanju je Etiopija, gdje svega 18 posto žena čita i piše.
Ako želite biti na čelu države, Šri Lanka je pravo mjesto. Tamo žene vladaju zemljom već 23 godine. Najgore su Španjolska i Švedska, koje nikad nisu imale ženu na čelu države.
Najbolja država za žene na čelu kompanija je Tajland. Tajland ima veliku stopa žena na čelu važnih tvrtki, čak 45 posto. Najniža stopa menadžerica je u Japanu, samo 8 posto.
Najbolja država za zaradu novca je Luksemburg. U ovoj kategoriji Luksemburg dijeli mjesto s Norveškom. Žene zaista zarađuju poprilične svote novca, a u prihodima su stoga jednake muškarcima. Najgora je Saudijska Arabija, gdje žene zarađuju četiri puta manje od muškaraca.
Najbolja država za obrazovanje žena je Katar. Tamo na jednog visokoobrazovanog muškarca dolazi šest visokobrazovanih žena. Najgora država po tom pitanju je Čad, gdje je tri puta manje obrazovanih žena od muškaraca.
Najdulje žene žive u Japanu.  Prosjek životne dobi žena je 87 godina, čime su bolje od muškaraca za sedam godina. 
Najviše ćete kao žena uživati u Danskoj.Tamo žene imaju najviše vremena za svoja zadovoljstva. Troše tek 57 minuta svakog dana na neplaćeni rad. U Meksiku je situacija po ovom pitanju najgora.
 U Indiji je najbolja situacija po pitanju žena u prometu.U New Delhiju vladaju taksistice, čak imaju i vlastitu taksi službu. Najgora je i po ovom pitanju Saudijska Arabija.
Na Jamajci je najviše žena koje obavljaju važne poslove. Na Jamajci je zaista visok postotak žena koje rade kao pravnice, senatorice i menadžerice. 60 posto važnih pozicija u društvu drže žene. Najgori je po ovom pitanju Jemen.

Najbolja država za razvod je Guam. Ako se odlučite ostaviti muža, najbolje vam je da ste u Guamu, tamo je najveća stopa razvoda na svijetu.

Glazbeno- likovnu večer u povodu 8. ožujka voditeljica Gradske knjižnice i čitaonice završila je sljedećim riječima:

-Potrebno je svaki dan u godini poštovati i unapređivati prava žena, a ne samo jedan, ali bez obzira na trenutno stanje, toga dana posvetite pažnju i ljubav majkama, sestrama, suprugama, kolegicama i zajedno se s njima izborite da svaki naredni praznik dočekaju ravnopravnije i poštovanije.

Sedamnaestoro članova Bel Arta izložilo je 21 sliku koje su koje su plijenile raznolikošću izvedbe i pružile prikladno okruženja za ugodno druženje.

  

 

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu