MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Valpovački vlastelini Pranadu - Normann

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO/OSIJEK Baruni Prandau i grofovi Normann slovili su kao mecene, donatori i dobrotvori koji su podržavali rad brojnih zaklada i udruga te su vršili patronat nad svim župama Valpovštine i Miholjštine i ponekim institucijama, prvenstveno onima kulturnoga karaktera.

Preseljenjem iz Beča u Valpovo, obitelj Prandau donijela je sa sobom duh bečke elite. Na tragu (raz)otkrivanja baštine slavonskoga plemstva, baštinske ustanove Osijeka i Valpova predstavile su izložbeni projekt „Valpovački vlastelini Prandau-Normann“ .

Muzej likovnih umjetnosti, Muzej Slavonije, Državni arhiv i Muzej Valpovštine izlažu građu valpovačkih vlastelina pohranjenu u brojnim zbirkama kroz tematske cjeline: Likovna baština Prandau-NormannValpovački vlastelini Prandau-Normann – bibliofili, kolekcionari i donatoriArhivska baština Valpovačkog vlastelinstva te Svakodnevni život. Bogata građa valpovačkih vlastelina prvi će puta na ovaj način biti predstavljena javnosti, oslikavajući izniman segment naše kulturne baštine.

Segment izložbe u Muzeju likovnih umjetnosti prikazuje likovnu baštinu Valpovačkih vlastelina privatnu obiteljsku zbirku koja se nalazila u valpovačkom dvorcu. Zahvaljujući nekoliko generacija obitelji, na izložbi likovne baštine moći će te vidjeti preko 120 djela inozemnih imena poput Johanna Michaela Rottmayra, Ephraima Hochhausera, Johanna Antona Zitterera, Friedricha Amerlinga i Carla Rahla, ali i domaćih Josipa Franje Mückea, Huge Conrada von Hötzendorfa, Bele Čikoša Sesije, Vladimira Becića, Jose Bužana i drugih. 

Muzej Slavonije čuva brojne predmete vrijedne obiteljske ostavštine koja danas svjedoči o životu i navikama vlasnika Valpovačkog vlastelinstva, njihovim interesima i društvenim usmjerenjima, oslikavajući život ovoga područja tijekom više od dva stoljeća. Po prvi puta će se na ovaj način javnosti prezentirati dio bogate obiteljske knjižnice, uključujući rukopisnu građu, numizmatičku zbirku, etnografsku građu, kartografsku zbirku, ali i predmeti umjetničkoga obrta – namještaj, ukrasni predmeti, slike i ostalo.

Državni arhiv u Osijeku u svom sudjelovanju u ovom izložbenom projektu predstavit će izbor dokumenata i drugih zapisa iz svoga fundusa, koji čine arhivski fond Valpovačkog vlastelinstva u razdoblju od 1727. do 1945. godine. Riječ je o jednom od rijetkih arhivskih fondova čija građa, iako tek djelomično očuvana, ocrtava ustroj, upravu i djelovanje vlastelinstava u širem okruženju te život i rad vlastelina i njihovih podložnika na području istočne Hrvatske u navedenom razdoblju.

Muzej Valpovštine, smješten u baroknom dvorcu Prandau-Normann u središtu Valpova, prezentira ostavštinu u autentičnom ambijentu. Na izložbi će biti prikazana zbirka porculana, zbirka stakla, zbirka srebra te primjerci namještaja, ali i likovna djela te zbirka starih fotografija.

Otvorenja svih četiriju izložbi održat će se u četvrtak, 22. ožujka 2018. godine prema sljedećem rasporedu:

11 sati – Državni arhiv u Osijeku
12 sati – Muzej Slavonije Osijek
12 sati – Muzej likovnih umjetnosti, Osijek
14.30 sati – Muzej Valpovštine, Valpovo

Za posjetitelje koji ne budu imali vlastiti prijevoz do Valpova, bit će organiziran prijevoz autobusom, a na svakoj izložbi očekuje vas i iznenađenje. Naime, Državni arhiv u Osijeku je prilikom pripreme izložbe došao i do inventara vrhunskih vina i likera vlastelinskog dvorskog podruma u Valpovu iz 1912. godine. Na tom inventaru odabrane su četiri vrste pića koje će se poslužiti na četiri otvorenja izložbe. Odabrana pića su lokalno domicilna ili povezana s Osijekom i rado se i danas piju. O kojim je pićima riječ nećemo vam otkriti kako bismo vam sačuvali iznenađenje za otvorenje, ali sigurni smo da će te biti zadovoljni ponudom.


Kako bi javnost na vrijeme saznala sve informacije o izložbama, ali i popratnim sadržajima koji će se održati u sklopu projekta, pokrenuta je i Facebook stranica Prandau-Normann na kojoj možete pratiti novosti i događanja.

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

KINO PROGRAM

       RUJAN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu