MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

PANEL DISKUSIJA „Izazovi na tržištu rada Osječko-baranjske županije“

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BELIŠĆE Danas je, u pogonu tvrtke Harburg - Freudenberger (HF) u Belišću, u organizaciji Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika CROMA, održana panel diskusija na temu „Stanje na tržištu rada u Osječko-baranjskoj županiji i šire“.

Unatoč znatnom broju nezaposlenih na području OBŽ i Hrvatskoj (na dan 31.03.2022. 125.604 nezaposlenih u Hrvatskoj, u OBŽ – 15.369), mnoge tvrtke u Slavoniji kao i u Hrvatskoj svakodnevno se susreću s problemom nedostatka kvalificirane radne snage. 

Nakon uvodnog izlaganja Zorana Uranjeka, direktora tvrtke Harburg-Freudenberger, započela je diskusija s panelistima; točnije s Anom Soldo direktoricom klastera Hrvatska i BiH, DS Smith packaging, Andreom Božić projekt menadžericom iz Saponije, Ankicom Vučković – voditeljicom  Odjela za tržište rada – HZZ podružnica Osijek, Josipom Markovcem predsjednikom Uprave Altrad Limex te Denisom Sušcem suosnivačem i direktorom IT tvrtke MONO.

Loading...

Tijekom diskusije kroz koju je vodio Igor Šišara,navedeno je niz razloga za navedeno stanje koje je dijelom utemeljeno u strukturi nezaposlenih (više od 26% nezaposlenih je starije od 55 godina kao i stupanj i profil naobrazbe), potom neadekvatnim školskim programima kao i uvjetima rada i primanjima radnika.

Naglašeno je da postojeći sustav obrazovanja mora nužno ići u reformu i kao dobar primjer je naveden slučaj Trening centra koji je ustanovila tvrtka  HF Belišće u kojem učenici iz strukovnih škola iz obližnjih gradova odrađuju praksu i stječu primjenjiva znanja i vještine. Iako, kako je jedan od diskutanata primijetio, dolazi do promjena u sustavu obrazovanja, te promjene kod nas vrlo su spore. Mi danas pokušavamo riješiti aktualne probleme, a o njima smo, kao i menadžeri i vlasnici, trebali promišljati i upozoravati prije 8 – 10 godina. Nažalost, niti Država nije ništa učinila u tom smislu, stoga i imamo situaciju kakva jest.

Upozoreno je da među mladima ne postoji interes za „rad s rukama“, odnosno da je potrebna promjena u percepciji javnosti te u tom dijelu i nadležno ministarstvo i državne agencije kao i strukovne organizacije moraju sustavno pristupiti navedenom problemu.

S ciljem povećanja plaća, kao jedan od gotovo osnovnih uvjeta zadržavanja postojećih i privlačenje novih radnika, potrebno je pristupiti poreznom rasterećenju rada.

Nužan je brzi dogovor svih partnera uz uvažavanje realiteta, no mi uz, kako je naglašeno, ovakvo porezno opterećenje na rad ne možemo biti konkurentan poslodavac i to će rezultirati napuštanjem i naših kompanija, ali i napuštanjem Hrvatske. Zadnji popis stanovništva nam je najozbiljnije upozorenje. Kako u Slavoniji tako i u ostatku Hrvatske.

Po završetku panela, svi sudionici su obišli proizvodne pogone Harburg-Freudenberger Belišće.

  

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      LIPANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu