MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Valpovo raspolaže vrijednim arheološkim bogatstvom i znat će ga istraživati, čuvati i pokazati

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

VALPOVO Valpovački poduzetnički centar d.o.o., u sklopu provedbe projekta Razvoj poduzetništva u gradu Valpovu kroz informiranje i umrežavanje, sufinanciranog od strane Europskog fonda za regionalni razvoj, održao je još jedan u nizu okruglih stolova.

Ovoga puta s temom Arheološki lokaliteti na području Valpova kao kulturni kapital.

Moderator izlaganja i suradnik organizatora, dr. Dinko Župan okupio je respektabilnu stručnu ekipu koja je zainteresiranoj javnosti iznijela zanimljive činjenice i stavove.

Vlatka Revald-Radolić,  iz osječkog Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture i medija RH iznijela je podatke o arheološkim nalazištima u našoj županiji i Valpovštini i pri tom naglasila kako su svi arheološki nalazi značajni i vrijedni pa sukladno tome i zaslužuju istraživanje i interpretaciju.

Nevjericu je izazivala njena izjava da ju, kao službenu osobu, nisu pustili na jedan od najvažnijih arheoloških lokaliteta Staro Valpovo, i na njega se iz dana u dan nanose novi slojevi otpada na smetlištu, ali bez ikakvih ograničenja pristupa, ulaz je dopušten njenom susjedu da odveze i istovari šutu.

Kao ilustracija koliko i kako se brinemo oko arheoloških nalazišta - poražavajuće.

O pravim vrijednostima tog lokaliteta, koji je tek djelomično istražen, govorila je dr. sc Dragana Rajković, kustosica u Arheološkom muzeju Osijek.

Prvim, zaštitnim istraživanjima obuhvaćen je dio neolitičkih naselja starčevačke i sopotske kulture, s mnoštvom naseobinskih objekata, a pronađen je materijal iz razdoblja prapovijesti, antike te srednjeg vijeka. Na lokalitetu su također pronađeni značajni nalazi kalotastih peći te groba s ostacima pokojnika u zgrčenom položaju bez grobnih priloga.

Sudjelujući u raspravi dr.sc. Tomislav Hršak, ravnatelj Arheološkog muzeja Osijek izrazio je zadovoljstvo iskazanim interesom Gradske uprave na čelu s gradonačelnikom Matkom Šutalom da se arheološkim lokalitetima pristupi na drugačiji način i taj dio kapitala iskoristi za prezentaciju dostojnu vrijednosti koju ima.

Zaključujući raspravu, dr. Dinko Župan, povjesničar iz Hrvatskog instituta za povijest u Slavonskom Brodu, pokretač aktivnosti oko valorizacije arheoloških nalazišta i stavljanja u funkciju gospodarskog razvoja, najavio je dalja postupanja u nekoliko smjerova.

Jedan od najznačajnijih ciljeva je da se nakon zatvaranja smetlišta tijekom njegove sanacije na lokalitetu Staro Valpovo izgradi edukacijsko-interpretacijski arheološki park u kojem bi se na jednom mjestu, na dostojan način, prikazalo svo arheološko blago Valpovštine.

Do tada, najavio je uređenje sobe s prikazom arheološke građe i doprinosa arheologiji kao znanosti Matije Petra Katančića u sklopu novog Edukacijsko-interpretacijskog centra u središtu Valpova.

Nakon izlaganja stručnjaka, razvila se korisna raspravu tijekom koje je, Dragan Milošević, kao dobar poznavatelj lokalnih prilika, ukazao na još neke arheološke lokalitete u Valpovu koje treba istražiti i na odgovarajući način predstaviti javonsti.

 

 

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It