MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

UZGOJ KAMILICE U VALPOVŠTINI:Grade se novi preradbeni kapaciteti

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

IVANOVCI Tvrtka Bioagrar Joze Martinovića uložila je 5,5 milijuna kuna u izgradnju novih preradbenih kapaciteta i kupovinu opreme i stvorila solidan temelj za dalji razvoj.

 

Gradonačelnik Valpova Leon Žulj,sa suradnicima, Ivanom Bagarić, direktoricom Valpovačkog poduzetničkog centra i Đurom Glavašem, pročelnikom Upravnog odjela za gospodarstvo i društvene djelatnosti posjetio je danas gradilište novog objekta, koji već za mjesec dana treba biti uključen u prerađivački postupak više razine prerade kamilice.

Tvrtka Bioagrar proizvodnjom kamilice bavi se dvadesetak godina i odlučila je investirati u proširenje proizvodnje i to uključivanjem u IPARD program Europske unije. Projekt je prihvaćen, i investitor očekuje da nakon dovršetka investicije prođe kontrolni postupak i osigura povrat dva od četiri milijuna kuna, koliki je ulog u izgradnju objekta za doradu sušene kamilice površine 560 četvornih metara i potrebne opreme. Dodatno je u izgradnju šest sušara i nabavku transportnih sredstava uloženo 1,5 milijuna kuna vlastitog novca.

-Uvjeren sam da ćemo od proizvodnje i prerade kamilice na 150 hektara uspjeti ostvariti dobit koja će nam omogućiti mirnu otplatu kredita, kaže Jozo Martinović u očekivanju početka berbe kamilice. Na tom je poslu ove godine zaposlio dvadesetak sezonskih radnika, koji će od sutra početi brati i polagati na sušenje ovogodišnji urod.

O konačnim preradbenim kapacitetima moći ću prosuditi nakon bar jednog cijelog ciklusa uzgoja, branja i prerade, ali riječ je o sigurnim poslovima, jer imamo petogodišnji ugovor za plasman cjelokupne proizvodnje koja u konačnici završava na stranom tržištu. U ovoj godini smo udvostručili površine na kojima uzgajamo kamilicu, a spremni smo i na novo proširenje i razvoj kooperantskih odnosa, dokaže li se sve što je u teoriji zamišljeno i u praksi, oprezan je Martinović u predviđanjima.

-Raduje nas svaki poslovni uspjeh poduzetnika u svakoj djelatnosti, a posebice u poljoprivredi, jer smo prirodno predodređeni za tu granu, rekao je prilikom obilaska gradilišta i preradbenih kapaciteta gradonačelnik Leon Žulj.

I ovdje je poduzetnički duh rezultirao uspjehom, podizanjem proizvodnje na višu razinu i otvaranjem novih radnih mjesta. I do sada je Gradska uprava ulagala mnogo napora da stvori odgovarajuće uvjete i poduzetničku klimu, te da pomaže u realizaciji projekata, a to ćemo činiti i ubuduće. Ovaj će primjer, u to sam uvjeren, poslužiti drugima kao poticaj da i oni sagledaju svoje razvojne planove u svjetlu projekata iz mjera koje su otvorene ili će se uskoro otvoriti u programu ruralnog razvoja Europske unije. Mi ćemo kao Gradska uprava pomoći u svim segmentima u kojima je to predviđeno, a osobito u definiranju strategije iz koje će se crpsti razvojni pravci i pojedinačni projekti, zaključio je gradonačelnik Žulj.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Brzi i pouzdani!