MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

„Zlatne ruke“ u pravim rukama

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

VALPOVO Među ovogodišnjim laureatima najvećeg priznanja Hrvatske obrtničke komore „Zlatne ruke“ je i Ivan Galičić, vlasnik Autoservisa Ivica u Valpovu.

Gotovo da i nema vlasnika automobila na području Valpovštine koji nije upoznao, sada već umirovljenog , „majstora Ivicu“,  i svi će odreda posvjedočiti da je to priznanje odsjelo u pravim rukama. 

Pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, čiji je izaslanik bio Darinko Bago, u zagrebačkom hotelu „Westin“ krajem lipnja održana je svečana Akademija Hrvatske obrtničke komore. Tom je akademijom obilježen Dan Hrvatske obrtničke komore, prisjećanjem  na 1. srpnja 1994. godine kada je održana obnoviteljska skupština HOK-a, institucije čiji je glavni cilj zastupati interese obrtništva i obrtnika.

Nakon prigodnog govora predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec je zajedno s ministrom gospodarstva, poduzetništva i obrta Darkom Horvatom i izaslanikom predsjednice Darinkom Bagom uručio  priznanja Zlatne ruke istaknutim zaslužnim pojedincima.

Najvećim priznanjem Hrvatske obrtničke komore koje se dodjeljuje kao priznanje za životno djelo za dugogodišnji uspješan rad u obrtu i izniman doprinos razvoju hrvatskog obrtništva, statuom Zlatne ruke s poveljom, ove godine nagrađen je i dugogodišnji član i predsjednik Udruženja obrtnika Valpovo Ivan Galičić iz Valpova.

Naime, Ivan Galičić, pored toga što je dugogodišnji obrtnik, vlasnik autoservisa, dao je izniman doprinos i u razvoju obrtništva pa tako u potpunosti zadovoljava kriterije da s ponosom nosi ovo laskavo priznanje za životno djelo za dugogodišnji uspješan rad u obrtu i izniman doprinos razvoju hrvatskog obrtništva.

Dodjela ovog priznanja poklapa se s njegovim umirovljenjem pa je kruna jednog uspješnog radnog vijeka, kojeg je Ivica započeo nakon školovanja za autoelektričara i prvih iskustava u očevoj radionici 1. lipnja 1981. godine, kada je u obiteljskoj kući otvorio mehaničarsku radionicu.

-Izuzetno sam ponosan na dugogodišnju obiteljsku tradiciju obrtništva. Moj je djed po majci bio drvotokar i još mu je u vrijeme stare Jugoslavije izrada kolovrata bilo glavno zanimanje. Majka mi je izučila krojački zanat, otac je bio izučeni mehaničar, koji je automehaničarski radionicu vodio od 1952. godine, a eto, obje moje kćeri nastavit će tradiciju obrtništva u obitelji. Jedna je frizerka, a druga nastavlja vođenje autoservisa nakon mog umirovljenja, kazuje nam Ivan Galičić.

Njegov otac, majstor Marin Galičić postao je legendom, jer je Valpovčanima popravljao sve mehaničke uređaje – od bicikla, motorkotača i pisačih strojeva do automobila. Kako to već biva, Ivica je još u najranijem djetinjstvu, prva iskustva i vještine učio od oca i njegovih pomoćnika, a budući da je upoznao osnove radioamaterizma i elektronike, razumljivo je njegovo zanimanje za auotoelektriku kojoj se posvećuje i specijalizira.

-Tri godine nakon što sam otvorio vlastitu radionicu gradim novi, suvremeni autoservis s potpunom opremom i u to vrijeme je to bio jedan od najsuvremenijih i bolje opremljenih autoservisa, prisjeća se Ivica. Kasnije sam nabavio i opremu za dijagnostiku za što sam se posebno doškolovao. 

Poslovanje i organizaciju autoservisa prilagođavao sam aktualnim prilikama i  nakon petogodišnjeg poslovanja u sklopu trgovačkog društva, autoservis organiziram kao obrt, pa sam eto, kroz svoj radni vijek, stekao iskustvo od 33 godine staža kao obrtnik.

Mogu ustvrditi da je prije obrtnicima bilo znatno jednostavnije poslovati. Jednostavnije se dolazilo do potrebnih odobrenja za rad, a i poslovanje je bilo jednostavnije. Kontrole su bile  rjeđe, a i nisu bile tako rigorozne kao sada. Ako bi se i utvrdila kakva nepravilnost u primjeni propisa, dobio si upozorenje s rokom za otklanjanje nedostatka. Danas je poslovanje obrtnika vrlo složeno, kazne su drakonske što znatno utječe na poslovanje.

Sada Autoservis Ivica posluje u novim okolnostima. Vodi ga njegova kćerka Maja, diplomirana pravnica, koja će u administrativnom smislu voditi servis uz supruga Hrvoja Matijanića koji je u servisu već  više od dvadeset godina kao izučeni majstor automehaničar.

-Ja ću im, u skladu s potrebama i mogućnostima, u skladu s propisima pomagati u poslu, ali ću se s užitkom posvetiti hobijima i društvenim interesima, kazuje Ivica. I dalje ću se posvećivati obvezama u Udruženju obrtnika Valpovo, jer prosuđujem da mogu još dati svoj doprinos unapređenju njegova rada na dobrobit svih obrtnika Valpovštine. Već smo i do sada moji suradnici i ja podigli organiziranost na višu razinu, a predstoji nam još puno posla da pomognemo kolegama u teškim okolnostima poslovanja, kazuje Ivan Galićić, koji unatoč postignutom ne kani stati, što samo potvrđuje da priznanja shvaća kao poticaj za nastavka započetog. 

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu