MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Uspješno završen projekt Organic bridge

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO Danas, 14. lipnja 2019. godine, službeno završava projekt Organic bridge.

Taj su projekt proveli Grad Valpovo, kao nositelj projekta te Tera Tehnopolis iz Osijeka, Centar za organsku proizvodnju Selenča i Udruženje Terra´s Subotica, a završna je konferencija održana u Selenči 4. lipnja 2019. godine.

Ukupna vrijednost projekta: 550.815,13 €, od čega je Gradu Valpovu pripalo  263.136,26 €, a trajao je dvije godine.

Nakon dvije godine provođenja može se zaključiti da su ostvareni svi  postavljeni ciljevi. Prisjetimo se, prvi i najvažniji cilj bilo je unaprjeđenje kompetencija ekoloških proizvođača  u Osječko- aranjskoj županiji i Južno-sjevernom bačkom  distriktu kroz uspostavu Centara za kompetencije i Selenči  te pružanje usluga i treninga “po mjeri”. Ne manje važno bilo je stvaranje preduvjeta za implementaciju razvojno –istraživačkih rezultata u razvoju novih proizvoda, usluga ili patenata u ekološkoj poljoprivredi kroz uspostavu Centra za koordinaciju i transfer primijenjenih istraživanja u Selenči te transfer know-how sa Sveučilištem J.J. Strossmayera te  unaprjeđenje tržišne pozicije ekoloških proizvođača iz Osječko-baranjske županije I Južno-sjevernog distrikta u Bačkoj kroz širenje “ORGANIC NETWORK-a”,  brendiranje i razvoj preduvjeta za organizaciju “zajedničkih prodajnih kanala”.

Kroz provođenje projekta Organic bridge na području Grada Valpova  renoviran i obnovljen je stari društveni dom u Ivanovcima u ukupnoj vrijednosti građevinskih radova 34.600,00 €, a u obnovljenim prostorima zgrade instalirani su i postavljeni uređaji i aparatura za proizvodnju i preradu voća, povrća i ljekovitog bilja. Vrijednost instalirane opreme i uređaja iznosi 48.000,00 €.

Novi preradbeni pogon opremljen je Linijom za proizvodnju prirodnog soka od voća i povrća koja podrazumijeva uređaj za pranje voća i povrća, mlin za mljevenje i usitnjavanje, presu za protiskivanje soka, pasirku za voće i povrće, naplavni filtar za bistrenje soka, pasterizator, punilicu soka u boce i bag in box, pomoćne stolove, kotao za ukuhavanje džemova, ajvara i sl. te Komornom sušarom za sušenje ljekovitog bilja, voća i povrća.

Opremljena je edukacijska dvorana za održavanje radionica i edukacija, a u sklopu projekta zasađeno je ogledno polje šljive „Valpovke” s mladim certificiranim eko sadnicama, na edukacijskom poligonu. Cijeli plac je ograđen i adekvatno označen.

Na edukacijskom poligonu, posebnu pažnju se posvetilo izgradnji i postavljanju „podignutih gredica”. U konačnici, izgrađeno je, montirano i zasađeno 40 m2 podignutih gredica, o kojima je posebnu pažnju vodila naša inženjerka ekološke poljoprivrede.

Sve su to materijalni tragovi provedenog projekta i čvrsto polazište za dalje aktivnosti. Naime, prema projekcijskom planu 14. rujna 2018. godine,  osnovana je u Valpovu udruga pod nazivom „Centar za razvoj ekološke proizvodnje – CREP”

Udruga je osnovana radi promicanja, razvoja i unaprjeđenja ekološke proizvodnje i prerade, te stvaranja preduvjeta za trženje ekološkim proizvodima;  radi zaštite interesa proizvođača, prerađivača i trgovaca ekoloških proizvodima, zaštite interesa potrošača ekoloških proizvoda te ostalih subjekata u području unaprjeđenja zdravstvenih, ekoloških, agrotehničkih i tržišnih uvjeta i kriterija za razvoj ekološke poljoprivredne proizvodnje, prerade, plasmana, distribucije, promocije i potrošnje ekoloških proizvoda.

Predsjedništvo udruge kao i njeni članovi trenutno intenzivno rade na poticanju međusobne suradnje i dobre poslovno-proizvođačke prakse među ekološkim proizvođačima, prerađivačima i trgovcima ekološkim proizvodima prvenstveno na području Osječko-baranjske županije, te cijele Republike Hrvatske. Organiziraju se okupljanja proizvođača, prerađivača i trgovaca ekoloških proizvoda, te  time stvaraju preduvjeti za povezivanje proizvodnog i turističkog sektora.

CREP za svoje članove priprema niz pogodnosti, među ostalim u suradnji sa udrugom Solidarna eko grupa, otvara tržišne mogućnosti za male eko proizvođače. I to kroz Zeleni eko četvrtak u Osijeku i Zeleni eko petak u Valpovu. Članovi CREP-a su ujedno korisnici brendiranih lokalnih proizvoda kao što su razvoj marketing koncepta lokalnog tržišta, dizajn lokalne markice i dizajn i izrada eko pakiranja.

U sklopu projekta predviđena su i ostvarena i dva studijska putovanja za partnere iz Hrvatske.

Prvo prvo putovanje je bilo 3.-5. svibnja 2018. godine u Beč – Austrija, u kojem su sudjelovali zajedno partneri iz Hrvatske i Srbije. Na putovanje je ukupno krenulo  70-tak osoba iz obje države i obišli su brojna važna mjesta.

Drugo putovanje je bilo organizirano u Selenču dana 28. – 29.rujna 2018. godine. Na putovanju je sudjelovalo  28 osoba iz Hrvatske, koji su u Selenči sudjelovali na forumu o organskoj proizvodnji, bili su u obilasku Eco Agri centra i posjetili su farm inkubator organske proizvodnje Centra za organsku proizvodnju u Selenči.

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu