MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

66. dani Slavonskih planinara

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BELIŠĆE/ORAHOVICA  Belišćanski su planinari sudjelovali na 66. Danima slavonskih planinara.

Susret je održan u nedjelju, 11. rujna 2016. na Orahovačkom jezeru, a domaći je HPD „Orahovica“ iz Orahovice.

Okupljanje planinara bilo je na orahovačkom jezeru do 9 sati. Nakon pozdravne riječi domaćina, krenulo se na staze – kraća  od 2,5 sata ( Ružica grad - Čibger – Jezero)  i duža od 3,5 sata () Ružica grad - Čibger - Stjenjak – Jezero ). Nas je bilo desetero. Dvije osobe su bile na vanrednoj skupštini Slavonskih planinara koja se održao na OPG Šimatić u neposrednoj blizini jezera. Ostali naš članovi išli su dužom stazom i uživala u prekrasnom danu.

Na izletištu „Orah“ se nalazi orahovačko  jezero, koje je jedna od najpoznatijih prirodnih znamenitosti Orahovice. Dugo je 208 metara, širina mu varira od 48,8 do 85,2 metara, a ima površinu od 1,7 hektara uz 65.000 kubika pitke vode. Dubina mu doseže čak do 9 metara na sjevernoj strani. Obala je dugačka 570 metara i u potpunosti je uređena. Izletište je uređeno ima atraktivni sadržaj za posjetitelje i osigurano parkiralište za automobile i autobuse.         Od izletišta vodi poučna staza, do srednjovjekovnog grada Ružice. Staza vodi kroz staru bukovu šumu. Njezina dužina je 800 m sa uređenim stepenicama na strmijim dijelovima staze i uređenim izvorom podno zidina Ružica grada. Na stazi su postavljene 23 poučne table sa sadržajima koji objašnjavaju biološku raznolikost šume, geološke karakteristike te vrijednu kulturno-povijesnu baštinu područja. Ružica grad ili Velika utvrda Orahovica najveći je sačuvani utvrđeni grad u Slavoniji i jedan od najvećih u Hrvatskoj. Ružica grad se  nalazi na 374 metra nadmorske visine, a njene zidine šire se na prostoru od oko 800 m2  .

Nakon hodanja za sve planinare domaćin je priredio planinarski grah, te takmičenje u starim sportovima (pucanju lukom i strijelom, te karike na marike, pa alka u šukarama i praćkijad).

Na danima planinara bilo je oko 250 planinara iz Hrvatske i dva planinarska društva iz i BiH. Cijeli program pratila je živa glazba pa je tako i planinarska veselica uz ples i druženje trajala do 19 sati.

Slijedeće godine vidimo se 10. rujna na Strmcu kad je domaćin HPD „Strmac“ iz Nove Gradiške.

 

 

Mila Andrić

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      LIPANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu