MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

GRADSKI ODBOR HDZ VALPOVO: NE ovakvom novom zaduživanju grada, NE ovakvom načinu rada

Korisnička ocjena: 4 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO  Uoči održavanja 32. sjednice Gradskog vijeća Grada Valpova na kojoj bi se trebalo raspravljeti i o zaduženju Grada Valpova radi realizacije novih projekata, od Gradskog odbora HDZ Grada Valpova, primili smo priopćenje koje je potpisao predsjednik Antun Katalenić. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

-U trenucima teške zdravstvene situacije uzrokovane korona virusom, potencijalno još teže gospodarske krize, veće od one iz 2008. godine, kada se državni vrh i sve jedinice lokalne i područne  samouprave maksimalno trude pronaći najbolja rješenja i poduzeti sve mjere za spašavanje poduzetnika, gospodarstva i radnih mjesta, te provode mjere štednje jer ne znamo što nas čeka sutra, gradonačelnik grada Valpova inzistira da se održi telefonska Sjednica Gradskog vijeća na kojoj želi zadužiti grad za dodatnih 19 mil. kn, koje neće donjeti niti jedno novo radno mjesto ili na bilo koji način utjecati poticanju gospodarstva, njegov je apsolutni prioritet.

HDZ kao odgovorna politička stranka, pod ovim okolnostima i u ovim kriznim trenutcima, nije spremna podržati zaduženja i ovakve prijedloge gradonačelnika, odnosno još jedan novi niz iracionalnih kreditnih zaduženja koji se će se vrlo vjerojatno prije ili kasnije pretvoriti u još veću katastrofu čije će posljedice, godinama, plaćati građani grada Valpova.

Svjesni situacije u kojoj smo svi ugroženi epidemijom koronavirusa, osjećamo dužnost dati svoj doprinos zajednici kao odgovorna politička organizacija. Slijedom toga, donijeli smo odluku na razini Gradskog odbora HDZ-a Valpovo da svi naši vijećnici u Gradskom vijeću Grada Valpova, doniraju svoju naknadu u sljedeća tri mjeseca Kliničkom bolničkom centru Osijek za potrebe nabave medicinske opreme radi prevencije i liječenja od bolesti koje nastaju kao posljedica zaraze ovim virusom.

OBJAŠNJENJE:

Pregledom financijskih izvještaja Grada Valpova i priliv najvećeg nenamjenskog prihoda od poreza i prireza na dohodak zadnje 2 godine apsolutno je neracionalno i neopravdano ići u dugoročna zaduživanja za svaki i najmanji vlastiti udio grada u investiciji, a posebno za one investicije koje se planiraju u potpunosti financirati iz kredita.

Grad se na taj način prezadužuje i opterećuje buduća razdoblja, a time dovodi u pitanje likvidnost proračuna, odnosno nemogućnost podmirenja svojih dospjelih obveza prema dobavljačima, radnicima i bankama, što je slobodno možemo reći već sada slučaj.

U trenutnim uvjetima kada smo pogođeni s pandemijom koronavirusa i kada bi prioritet Grada Valpova trebale biti mjere pomoći gospodarstvu, istih još uvijek nema u prijedlogu gradonačelnika, dok su drugi gradovi u okruženju iste već donijeli. Naprotiv, gradonačelnik ne podnosi mjere pomoći gospodarstvu već se zadužuje tj. planira zaduživati za još dodatnih 19 milijuna kuna!

Iz tog razloga, opravdanost dugoročnog zaduživanja za one investicije koje se u potpunosti financiraju samo iz kredita i više je nego upitna. Važno je napomenuti da i već projektno odobrena EU sredstva nikako i ni u jednom trenutku nisu garantirana sredstva već budžet koji se povlači pravdanjem i dokazivanjem troškova na projektu, što znači da uvijek postoji mogućnost da se ti isti milijuni uopće ne opravdaju niti povuku iz dodijeljenog budžeta projekta, a taj isti trošak u tom slučaju snosi prijavitelj, sjetimo se slučaja „Poduzetnički Inkubator“ gdje je iz proračuna našeg grada otišlo dodatnih 1 milijun kuna zbog kazne tj. financijske korekcije.

Takav slučaj u kombinaciji s velikim i konstantnim dugoročnim zaduživanjem koju uporno forsira gradonačelnik čini opasnu tempiranu bombu za likvidnost i operativno funkcioniranje grada Valpova.

Istovremeno, slobodna vlastita sredstva koja se slijevaju na račun grada i koja bi trebala biti na žiro-računu kao dio vlastitih sredstava tj. učešća za projekte na koje se grad Valpovo prijavljuje očito ne stoje na računu, jer se velikim dijelom koriste za financiranje promocije i općeg populizma bez ikakvih konkretnih ulaganja te gospodarskih pomaka, gdje niti jedan poduzetnik niti proizvodni pogon nije „privučen“ u naš grad zadnje 3 godine.

Obrazloženje kratkoročnog zaduživanja od 3.000.000,00 kn je vrlo neutemeljeno, jer se Grad Valpovo 2017. i ranijih godina kratkoročno zaduživao radi likvidnosti u daleko težim uvjetima kada je najveći nenamjenski gradski prihod porez i prirez na dohodak iznosio nešto više od 9 milijuna kuna, a sada, odnosno od 2018. godine, se ostvaruje s rekordnih 24 milijuna kuna. Javnost mora znati kako to povećanje nije rezultat  znanja i sposobnosti trenutne aktualne vlasti i gradonačelnika nego izmjena Zakona o porezu na dohodak i izmjena indeksacije razvijenosti od strane Vlade RH 2017. godine, gdje se udio poreza na dohodak gradovima i općinama, a tako i Valpovu gotovo utrostručio što za mandat iznosi oko 40 mil. kn više. Na našu žalost i žalost stanovnika Grada Valpova, ta se pogodnost koristi apsolutno neracionalno.

Obrazloženje kratkoročnog zaduživanja je šturo, nepotpuno, sadrži financiranje investicije koja se financira i iz dugoročnog kredita, primjer Zona malog gospodarstva II. Rasprava o kratkoročnom zaduživanju i prijedlog istog može biti opravdan nakon što gradonačelnik podnese Gradskom vijeću godišnji izvještaj o izvršenju proračuna 2019. godine, obrazloženje financijskog stanja i neplaćenih dospjelih obveza Grada Valpova koje s 31.12. 2019. godine iznose čak 4.412.051 kn, te nakon što dobijemo uvid u stanje namjenskih sredstava i namjenski utrošak istih za koje se gradonačelnik pak poziva, konkretno u slučaju projekta „Zaželi - Radi i ostvari u Valpovu“ , da iste u iznosu gotovo 4.000.000,00 kn nije niti dobio.

Naprotiv, zaduživanje ove vrste može biti prihvatljivo na način da se ono u potpunosti usmjeri na podmirivanje dugovanja prema dobavljačima s područja Valpova kao poticajna mjera tj. mjera pomoći obzirom na navedenu situaciju uzrokovanu pandemijom korona virusa kada će pojedini naši obrti i poduzetnici možda biti prisiljeni otpuštati radnike, zatvarati svoju proizvodnju ili uslužnu djelatnost. Međutim, usmjeravanjem sredstava od kratkoročnog zaduživanja u podmirivanje obveza dobavljačima za izvršene radove i usluge možemo im pomoći da lakše „prebrode“ ovu situaciju. Nažalost, od gradonačelnika podatak o dugovanjima prema dobavljačima s područja našeg grada kojeg smo ga tražili nismo dobili.

Postavljamo pitanje koliko je samo iznosilo dugovanje prema gospodarskim subjektima i obrtima s područja Valpova i prigradskih naselja u onih dospjelih, a neplaćenih obveza u iznosu 4.412.051 kn s kraja prošle godine, te još dodatnih 2.119.044 kn nedospjelih obveza. Ukupno je dakle grad za rashode poslovanja i rashode za investicije s 31.12.2019. godine imao nepodmirenih obveza u iznosu od čak 6.531.095 kn! Pitamo i gradonačelnika s čijim je sredstvima koncem 2019. godine izvršio subvencioniranje poduzetnika i obrtnika s našeg područja u ukupnom iznosu od 500.000,00 kn, dok je istovremeno bio dužan poduzetnicima, tvrtkama i obrtnicima preko 6,5 milijuna kuna. Jesu li to možda bile neisplaćene plaće radnicima nekog poduzeća kojemu Grad nije uplatio dugovanje, ali se zato javno hvalio s 500.000,00 kn subvencija poduzetništvu!

Stoga, svaka druga opcija kratkoročnog zaduživanja je u suprotnosti s načelom dobrog financijskog upravljanja i trenutnom situacijom u kojoj se mi, naša država i svijet nalazi, te za sve druge namjene kratkoročno zaduživanje nećemo prihvatiti.

Poučeni iskustvom kao i uvijek do sada, kada ne ide po njegovom, već smo spremni na odgovor gradonačelnika o tome kako HDZ blokira grad i projekte, a ovim putem poručujemo gradonačelniku da može slobodno pisati, žaliti se, ma što god hoće i koliko god hoće no spomenute brojke ne lažu. Neka transparentno i javno objavi dugovanja Grada Valpova, namjenski utrošak sredstava pomoći i prihoda, pa da vidimo što građani grada Valpova imaju za reći na to.

Na posljetku želimo reći da smo u zadnje tri godine dokazali da je klub HDZ-a s koalicijskim partnerima uvijek bio i bit će za projekte i napredak grada Valpova, a to je potvrdio i sam gradonačelnik na svojoj zadnjoj press konferenciji izjavivši i sam da smo glasali ZA, no ovaj puta i u ovim kriznim trenutcima koji su zadesili čitav svijet, jednostavno smo odgovorno primorani reći NE. NE ovakvim novim zaduživanjem grada, NE ovakvom načinu rada.

Ujedno pozivamo sve organizirane skupine, udruge građana i političke stranke na zajedništvo i solidarnost u provođenju svih mjera koje znače zdravstvenu sigurnost starijih i bolesnih kako bi se spriječile sve neželjene posljedice koje nam donosi ova pandemija.

Srdačan pozdrav i čuvajte se!

#ostanidoma

 

                                                                                                                                                             Antun Katalenić

                                                                                                                                                   predsjednik GO HDZ-a Valpovo

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 444 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Brzi i pouzdani!