MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

MISAO DANA: Imamo što ispraviti

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Župnik župe Bezgrešnog začeća BDM Valpovo Zvonko Mrak, pripremio je misao dana za 13. nedjelju kroz godinu 28. lipnja 2020.

 

MISNA ČITANJA

 

Prvo čitanje:

2Kr 4, 8-11.14-16a

Čitanje Druge knjige o Kraljevima

Jednoga je dana Elizej prolazio kroz Šunam. A živjela ondje ugledna žena i ona ga pozva k stolu. Odonda, kad god prolazaše onuda, uvratio bi se k njoj na jelo. Ona reče svome mužu: »Evo, znam i vidim da je svet onaj čovjek Božji što prolazi ovuda. Načinimo mu sobicu na krovu, stavimo mu ondje postelju, stol, stolicu i svjetiljku: kad dođe k nama, povući će se onamo.«

Jednoga dana dođe on onamo, povuče se u gornju sobu i počinu ondje. Onda upita svoga slugu: »Dakle, što da učinimo za nju?« A on reče: »Eto, nema sina, a muž joj je vremešan.« A on reče: »Pozovi je!« Pozva je, a ona stade kod ulaza. »Dogodine u ovo doba«, reče joj, »zagrlit ćeš sina u naručju.«

Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam:

Ps 89, 2-3.16-19

Pripjev:

O ljubavi Gospodnjoj pjevat ću dovijeka.

O ljubavi Gospodnjoj pjevat ću dovijeka,
od pokoljenja do pokoljenja
usta će moja obznanjivati tvoju vjernost.
Ti reče: »Zavijeke je sazdana ljubav moja!«
U nebu utemelji vjernost svoju.

Blago narodu vičnu svetom klicanju,
on hodi u sjaju lica tvojega, Gospodine,
u tvom se imenu raduje svagda
i tvojom se pravdom ponosi.

Jer ti si ures moći njegove,
po tvojoj milosti raste snaga naša.
Jer Gospodin je štit naš,
Svetac Izraelov kralj je naš.

Drugo čitanje:

Rim 6, 3-4.8-11

Čitanje Poslanice svetoga Pavla apostola Rimljanima

Braćo! Koji smo god kršteni u Krista Isusa, u smrt smo njegovu kršteni. Krštenjem smo dakle zajedno s njime ukopani u smrt da kao što Krist slavom Očevom bî uskrišen od mrtvih, i mi tako hodimo u novosti života.

Pa ako umrijesmo s Kristom, vjerujemo da ćemo i živjeti zajedno s njime. Znamo doista: Krist, uskrišen od mrtvih, više ne umire, smrt njime više ne gospoduje. Što umrije, umrije grijehu jednom zauvijek; a što živi, živi Bogu. Tako i vi: smatrajte sebe mrtvima grijehu, a živima Bogu u Kristu Isusu!

Riječ Gospodnja.

Evanđelje:

Mt 10, 37-42

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Reče Isus svojim apostolima: »Tko ljubi oca ili majku više nego mene, nije mene dostojan. Tko ljubi sina ili kćer više nego mene, nije mene dostojan. Tko ne uzme svoga križa i ne pođe za mnom, nije mene dostojan. Tko nađe život svoj, izgubit će ga, a tko izgubi svoj život poradi mene, naći će ga.

Tko vas prima, mene prima; a tko prima mene, prima onoga koji je mene poslao. Tko prima proroka jer je prorok, primit će plaću proročku; tko prima pravednika jer je pravednik, primit će plaću pravedničku. Tko napoji jednoga od ovih najmanjih samo čašom hladne vode zato što je moj učenik, zaista, kažem vam, neće mu propasti plaća.«

Riječ Gospodnja.

 

 

  1. NEDJELJA KROZ GODINU – A -
  2. lipnja 2020.

 

Svrha kršćanskog života i poziva koji nam upućuje Isus kao svojim učenicima jest spasenje: osobno spasenje i spasenje svijeta, tj. svih ljudi i cijeloga stvorenja.

Krštenje i sakramenti, kao i sveta misa, su u nama zalog toga spasenja.

Po sakramentima imamo dodir s Kristovom smrću i uskrsnućem kao izvorima spasenja.

Krštenje je prvi i temeljni sakrament koji nas po vjeri pridružuje Kristu i spasenju.

Sv. Pavao nas uči: “Krštenjem smo dakle zajedno s njime ukopani u smrt da kao Što Krist slavom Očevom bi uskrišen od mrtvih, i mi tako hodimo u novosti života.”    

Krštenje i Kristova milost u nama je izvor novosti života i toga trebamo biti svjesni i tako živjeti. Kaže sv. Pavao: “Smatrajte sebe mrtvima grijehu, a živima Bogu.”   Ali …..

Isusova riječ učenicima možda djeluje šokantno i paradoksalno: kao da Isus ima nešto protiv naše ljubavi prema ocu i majci, protiv ljubavi prema sinu i kćeri, pa i prema ljubavi prema svome životu.

Isus samo želi naglasiti primat ljubavi prema Bogu, prema njemu osobno.

Ništa na svijetu i u našem životu nije važnije od Boga.

Bog je na prvom mjestu i to mjesto nitko ne smije zauzeti u našoj svijesti: ni otac, ni majka, ni sin, ni kćer, ni život.

Sve i svi pripadamo Kristu.

Čak ni sreću ni uspjeh ni lagodan život nam Bog ne obećava, nego Isus kaže: Tko ne uzme svoga križa i ne pođe za mnom, nije mene dostojan. Ne postoji kršćanski život bez prihvaćanja križa. Prihvaćanje križa tek je preduvjet imati udjela na uskrsnuću. Uskrsnuća bez križa i umiranja nema.

 

Ono što je još bitno za kršćanina jest: da se ne može zatvoriti u sebe i biti spašen, biti savršen kršćanin bez drugih, bez bližnjih, bez Crkve.

I čaša hladne vode je za naše spasenje koju smo pružili bratu čovjeku.

I žena Šunamka koja je primila proroka Elizeja, nasljednika proroka Ilije bila je nagrađena: “Dogodine u ovo doba zagrlit ćeš sina u naručju.”

Svako dobro djelo Bog će nagraditi, ali pod uvjetom da on bude na prvom mjestu, okosnica našega života.

Na ovo ćemo odgovoriti da je tako u našem životu.

Ali kad bolje pogledamo naše postupke i naše ponašanje naći ćemo što sve i koga sve pretpostavljamo Bogu. Imamo što ispraviti.


 

 

Zvonko Mrak, župnik

 

 


 

 

 

 

 


 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 930 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      TRAVANJ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu