MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Umjesto “Crvenog trga” fontana, staze, pozornica, zelenilo...

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

BELIŠĆE Središte Belišća počelo je iz temelja mijenjati izgled, a taj veliki projekt službeno je počeo proteklih dana prvim zahvatima na obnovi najpoznatije belišćanske znamenitosti i kulturnog dobra – Palače Gutmann.

Kako je tom prigodom najavio gradonačelnik Dinko Burić, cijela priča kreće od obnove Palače Gutmann, koja od samih početaka Belišća ima posebnu vrijednost i ulogu kako u kulturnom i turističkom tako i u gospodarskom segmentu života grada s obzirom na to da je u njoj svojedobno bila smještena i upravna zgrada tvrtke Belišće d.d.

Poveznica projekata

Naime, nakon obnove u Palači Gutmann bit će brojni novi sadržaji kulturnog, turističkog i edukativnog sadržaja, među kojima su svakako najvrjedniji nova multimedijska dvorana i prostori nove Gradske knjižnice i čitaonice, a bit će tu i muzejski i galerijski prostori koje će Belišće dobiti u sklopu projekta "List do lista".

Iako se o potrebi obnove i modernizacije trga u Belišću govori već dugo, želje i namjere gradske uprave da se upusti u taj projekt privremeno su posljednjih godina stopirale najave o početku realizacije FASEP projekta, odnosno rekonstrukcije vodovodne i kanalizacijske mreže na području grada koji je obuhvatio i gradsko središte. Budući da je u sklopu tog projekta neizbježno raskopavanje, zemljani i drugi građevinski radovi, Belišćani su ipak odlučili pričekati da se prvo ti poslovi privedu kraju, pa tek nakon njih krenuti u opsežni "make over" središnjeg dijela grada papira i sporta.

U okviru obnove središnjeg gradskog trga, Trga Ante Starčevića, koji je zbog svojih crvenih pločica često kolokvijalno bio nazivan i "Crveni trg", Belišćani prema idejnom rješenju i projektu IGH mogu očekivati njegov posve drukčiji izgled.

- Postojeće površine dobit će zelenilo, staze za šetnju, fontanu u razini zemlje sa zanimljivim atrakcijama. Na mjestu nekadašnjeg gatera, koji je premješten u blizinu gradske uprave, nalazit će se nova pozornica za gradska zbivanja u susjedstvu Paleja. Njezina posebnost i atraktivnost bit će u činjenici da će biti pomična i da će se scena moći postavljati i pomicati ovisno o veličini određenog događaja koji će se na njoj izvoditi - otkriva gradonačelnik Burić, najavljujući iznimno kvalitetna i atraktivna rješenja koja će gradu papira i sporta dati vizure suvremenog gradskog središta.

Iz EU-a dvije trećine novca

Uz novi izgled i vizure modernog, industrijskog gradića, Belišće će ovim projektom dobiti i brojne potrebne sadržaje koji su mu dosada nedostajali.

- Ni ovaj projekt ne bismo mogli realizirati bez sredstava EU-a. Na njegovoj smo pripremi radili nekoliko godina i čekali odgovarajući natječaj. Uređenjem Palače Gutmann te svih pristupnih površina i drugih zaštićenih spomenika kulture, kao što je zgrada uprave nekadašnje Slavonsko-podravske željeznice, ali i prema našem zaštićenom kulturnom spomeniku u Pekmez ulici, gdje je sada nova zgrada Muzeja i Turističke zajednice Grada koje su također obnovljene sredstvima EU-a, bit će realiziran projekt ukupne vrijednosti veće od 25,7 milijuna kuna. Od tog iznosa iz Europe je osigurano 16,1 milijun kuna nepovratnih sredstava, a Grad Belišće osigurat će vlastitih 8,8 milijuna kuna, iz čega proizlazi da dvije trećine projekta financira EU, a trećina su vlastita, gradska sredstva. Rok završetka ove velike i za Belišće iznimno važne priče je 1. rujna 2022. godine - kazao je gradonačelnik Dinko Burić.

Lidija Aničić

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 986 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It