MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

UZ DANAŠNJI BLAGDAN:I mali su ljudi za Svetište sv. Ane činili velika djela

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Bistrinci su stoljećima vezani uz jednu od svojih najvećih prepoznatljivosti – čudotvorno Svetište svete Ane.

 Ove se godine navršava četvrt stoljeća otkako su u Svetištu svečano postavljeni temeljni kamen i povelja o početku gradnje kapelice. Stoga bi u ovogodišnjoj, "jubilarnoj" priči o mjestu molitve sv. Ani svakako trebalo spomenuti i osobe "iz sjene" - male ljude koji su tijekom godina odigrali veliku ulogu u kreiranju i popularizaciji današnjeg svetišta, u koje se 26. srpnja, na blagdan svetice, zaštitnice žena, majki, rodilja, obitelji, slijeva na tisuće vjernika iz svih dijelova Slavonije i Baranje.

Kako u svom terenskom vodiču pod nazivom "Duhovnost Bistrinaca" podsjeća i poznati slavonski biolog i istraživač ovog područja, Bistrinčanin Zdravko Pavlović, glavni inicijator renesanse Svetišta bio je Bistrinčanin i tadašnji čelnik Crkvenog odbora, pok. Milan Sipl, koji je prilikom jednog posjeta Svetištu 1994. godine zamijetio da će za tri godine, 1997., biti 200 godina od njegova osnutka i da bi to bila odlična prilika i izazov da Svetište, osim poklonca i bunara, konačno dobije i sakralni objekt kakav zbog svoje popularnosti zaslužuje. S obzirom na specifičnost lokacije na kojoj se nalazi, inzistirao je na zamisli da to bude posve jedinstven sakralni objekt na ovim prostorima, poluotvorenog tipa i s tornjem, koji bi se najbolje stopio s prostorom. Za tu svoju ideju, za koju je odlično arhitektonsko rješenje predložila i struka, naišao je na potporu Župe Belišće, ali i tadašnje Općine Belišće, tvrtke Belišće d.d., te brojnih sponzora i mještana, koji su se bespogovorno dobrovoljnim radom i novčanim prilozima uključivali u projekt gradnje Svetišta, koji je do jubileja, 200. godišnjice, bio u cijelosti završen. Blagoslovio ga je tadašnji đakovački biskup Ćiril Kos na oduševljenje vjernika, ali i mnogih drugih posjetitelja, koji ovo mjesto cijele godine prepoznaju kao "mjesto mira, molitve i odmora".

Popularizaciji tog malog, ali po snazi kojom privlači vjernike nadaleko poznatog svetišta, tijekom desetljeća neumorno je pridonosio i rođeni Bistrinčanin, isusovac, pok. pater Josip Antolović, a kojeg je kao jedinog Hrvata u povijesti Američki biografski institut zbog njegovih djela 1996. godine proglasio Svjetskim čovjekom godine!

Prigodom posjeta Svetištu na njegov jubilej, pater Antolović je, između ostalog, podsjetio i na činjenicu "da su se i u teškoj ratnoj situaciji bistrinački vjernici sjetili svoje svete Ane, što već dva stoljeća bdije nad sebi izabranim selom, te su je često u molitvi pohodili. Tada ih je ona daleko više privlačila nego u doba mira… Štoviše, mnogi vjeruju da ih je sveta Ana spasila od okupacije i još većih zala," govorio je pater Antolović.

Još jedna legenda “iz sjene” u priči o Svetištu svakako je samozatajna, ali Bistrinčanima dobro poznata i poštovana pok. Reza Vidaković, poznatija kao “teta Reza Bombonova”, koja je cijeli svoj život, svaki dan, pa čak i u vrijeme najžešćih ratnih operacija, posvetila molitvama i hodočašću Svetoj Ani. Tamo bi hodočasnicima pričala o čudima i ozdravljenjima koja su se događala po zagovoru svetice, čija je slika na neobjašnjiv način i s nepoznate lokacije u Bistrince doplutala Dravom i tu ostala do današnjeg dana.

Misiju tete Reze u novije je vrijeme ustrajno i s velikom ljubavlju nastavio Stjepan Anušić, koji je jedan od pokretača Bratovštine svete Ane i koji se svesrdno brine o Svetištu, održava ga i u njemu organizira razna događanja. Bistrinčani su iznimno zahvalni na angažmanu Gradu Belišću i Županiji osječko-baranjskoj, zahvaljujući kojima je, nakon pune 222 godine, put od sela do Svetišta, uz asfalt, dobio i javnu rasvjetu.

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 1073 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It