MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Da li je moguće da HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Valpova ne zna kako se zove glavni gradski trg?

Korisnička ocjena: 2 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO  Gradonačelnik Valpova Matko Šutalo, danas je održao konferenciju za medije, kako bi, „nakon subotnje konferencije za medije valpovačkog HDZ- a, kao gradonačelnik Grada Valpova reagirao i zaštitio grad i građane, ali i svoje suradnike“ kako je rekao u uvodu.

-Prije svega ističem da je HDZ predstavljanjem programa prekršio odredbe Zakon o lokalnim izborima u dijelu koji se odnosi na izbornu promidžbu, ali na to smo već navikli, jer odavno je svima jasno da rade što hoće i ponašaju se kako hoće bez ikakvih sankcija, naglasio je Šutalo.

-Svojim javnim istupima, pogotovo ovim posljednjim, HDZ nastavlja obmanjivati javnost i građane iznošenjem hrpe netočnih, ali i smiješnih informacija, pritom ističući svoju stručnost i brigu za grad. Koliko su informirani, sposobni i kreativni govori činjenica da su u svoj četverogodišnji program, koji su u subotu predstavili uvrstili ni manje ni više već projekte koje smo u posljednje četiri godine već odradili i projekte koje smo pripremili i mogli ih odraditi da smo imali podršku Gradskog vijeća u kojem su oni imali većinu.

U  svojim govorima ističu kako se grad nalazi u teškoj situaciji, financijskoj i gospodarskoj, a ne govore o tome da upravo oni dovode grad do tog scenarija. Naime, 2017.g. ostavili su 11,7 mil kn neplaćenih obaveza, a posljednje 4 godine samo koče razvoj grada što je na kraju kulminiralo neizglasavanjem proračuna i raspuštanjem GV.

No, unatoč takvima, koji su svojim postupcima pokazali da im je važniji vlastiti probitak i sitni politički interes od dobrobiti građana i napretka grada, Valpovačka nezavisna lista, moji suradnici u gradskoj upravi i gradskim tvrtkama i ja, pokazali smo da se poštenim radom i transparentnim gospodarenjem javnim sredstvima itekako može puno učiniti za lokalnu zajednicu.

U nastavku ću se osvrnuti ću na program HDZ-a koji su izradili, kako kažu, nakon višemjesečne analize i razgovora sa stručnjacima:

 1. Ne znam o kojim stručnjacima je riječ, ali podsjetit ću javnost da HDZ u 20 godina u gradu Valpovu nije realizirao niti jedan EU projekt dok smo mi u nepune 4 godine proveli i provodimo 27 EU projekata ukupne vrijednosti 100 mil kn, a za natječaje koji su pred nama pripremili smo projekte u vrijednosti od 134 mil kn.

U svom programu ističu važnost osiguravanja nužne infrastrukture za jačanje gospodarske aktivnosti,  ne dajući pritom, kao i obično, konkretne prijedloge i rješenja.

 1. Prije dvije godine (2019.g.) izgradili smo i u potpunosti ispunili Poduzetnički inkubator u Valpovu (stavljeni su u funkciju svi proizvodni kapaciteti, popunjeni IT prostori, stavljen u funkciju CNC stroj).
 2. U veljači 2021.g. započeli smo s realizacijom projekta Zone malog gospodarstva II u Valpovu ukupne vrijednosti 8,5 mil. kn (projekt obuhvaća izgradnju ceste, oborinske odvodnje, javne rasvjete i zelenih površina). Njegovom realizacijom koje planirana za početak 2022. godine stavit ćemo u funkciju ukupno 18 građevinskih parcela od čega je osam već popunjeno, a šest rezervirano sukladno razgovorima i sastancima sa zainteresiranim investitorima.

Navedeni projekt pripremljen je tijekom 2017. godine i prijavljen na natječaj EU gdje je maksimalni iznos sufinanciranja iznosio 65% od ukupno prihvatljivih troškova (prihvatljivi troškovi su iznosili nešto manje od 6 mil. kn).

PODSJETNIK: Za navedeni projekt vijećnici HDZ-a i njihovi koalicijski partneri nisu podržali kreditno zaduženje za realizaciju navedenog projekta čime su pokazali na koji način im je stalo do razvoja gospodarstva Grada Valpova.

 1. Krajem prošle 2020.g. izradili smo projektnu dokumentaciju za izgradnju Valpovačkog poduzetničkog centra (kolokvijalnog naziva Inkubator II). Navedeni projekt prijavljen je na EU natječaj u suradnji s osječkim Fakultetom elektrotehnike, računarstva informacijskih tehnologija (ukupne vrijednosti 12 mil kn).

 

 1. Tijekom 2020.g. izradili smo projektnu dokumentaciju za Zelenu tržnicu u Valpovu (Agropark Valpovo). Navedeni projekt prijavljen je na EU natječaj u suradnji s Fakultetom agrobiotehničkih znanosti u Osijeku (ukupna vrijednosti 8 mil. kn).

Svojim radom i trudom u suradnji sa strukom pripremamo poduzetničku infrastrukturu i stvaramo dobru atmosferu za razvoj gospodarstva u gradu Valpovu što su u konačnici i prepoznali poduzetnici sklapajući ugovore o pravu građenja s Gradom Valpovom radi širenja i unapređenja svoga poslovanja.

Kažu da žele racionalizirati troškove i ukinuti odluku o profesionalnom plaćenom obnašanju dužnosti zamjenika gradonačelnika???

 1. Kao prvo zamjenik gradonačelnika sam, sukladno zakonu, odlučuje na koji način će obnašati svoju dužnost, a kako misle na racionalizaciju financija grada govori i činjenica da se nisu htjeli odreći vijećničkih naknada te su uveli dva potpredsjednika Gradskog vijeća. U ovom mandatu su ih imali čak tri i to samo kako bi svojim koalicijskim partnerima dali na važnosti.

U planu im je financijsko rasterećenje poduzetnika, OPG-ova i ugostitelja

 1. Prije dvije godine donijeli smo Program poticanja razvoja poduzetništva na području grada Valpova za razdoblje od 2019. do 2020. godine. U dvije godine 139 poduzetnika putem potpora dobilo je od Grada 1,4 mil. kn bespovratnih potpora. To je prvi puta u povijesti da Grad daje potpore poduzetnicima.
 2. Među prvima u RH donijeli smo Program mjera za ublažavanje negativnih posljedica na gospodarstvo Grada Valpova za vrijeme epidemije bolesti COVD 19 (oslobađanje od obveze plaćanja komunalne naknade; oslobađanje roditelja od plaćanja cijene programa ranog i predškolskog odgoja u gradskom vrtiću; oslobađanje od plaćanja zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu Grada; oslobađanje od plaćanje zakupa površina javne namjene – ugostitelji; dodatne potpore od 1.000,00 po zaposlenom za sve pogođene poduzetnike i dr.)
 3. Donijeli smo Program poticanja poljoprivrede na području grada Valpova za razdoblje od 2018. do 2020. godine (Isplaćeno 833.000,00 kn).

U svom programu spominju pomoći mladim obiteljima?

 1. Prošle godine donijeli smo Programe mjera pronatalitetne i demografske politike Grada Valpova te izradili Pravilnik o sufinanciranju kupovine stambenog objekta (kuće ili stana) za mlade obitelji na području grada Valpova (proveden postupak javnog savjetovanja). Da je proračun izglasan i ta mjera bi već bila aktualna.
 2. Umirovljenici:
 • Toliko brinu za umirovljenike da nisu ljudima isplaćivali uskrsnice i božićnice iako su tu stavku imali u proračunu. Pomoć umirovljenicima uvedena je tek 2017. za Božić.
 1. Povećati izdvajanja za stiprenije?
 • Uveli smo po prvi puta učeničke stipendije i uveli stipendiranje nadarenih učenika i studenata bez obzira na godinu školovanja i time ispravili dugogodišnju nepravdu prema učenicima i studentima.

Planiraju obnoviti nogostupe, kolnike i javnu rasvjetu u Valpovu i svim prigradskim naseljima te završiti gradnju i energetsku obnovu svih domova u prigradskim naseljima????

 1. U svim prigradskim naseljima od 2019.g. javna rasvjeta je postavljena na mjestima gdje je nije bilo, a u prijedlog proračuna za ovu godinu, između ostalog, uvrstio sam zamjenu javne rasvjete u svim prigradskim naseljima i dovršetak zamjene u Valpovu, izgradnju pješačke staze koja spaja Zelčin i Ivanovce, izgradnju svih staza u Šagu te popravak staza u prigradskim naseljima kao i izgradnju pješačko – biciklističke staze u ulici Bana Josipa Jelačića u Valpovu.

Neizglasavanjem proračuna HDZ-ovci su stopirali sve ove nove projekte.

 1. Idemo na još zanimljivije teme. Doista mi nije jasno u kojem svijetu oni žive i gdje su bili protekle četiri godine??? U svoj program uvrstili su energetsku obnovu domova???? Gospodo draga, od 2018.g. do danas svi vatrogasni i društveni domovi u prigradskim mjestima su obnovljeni ili se dovršavaju.

Želja im je završiti gradnju doma u Ladimirevcima:

 1. Realizaciju II. Faze projekta, odnosno izgradnju Doma F. Šovagovića nije moguće niti započeti dok se ne realizira projekt izgradnje DVD-a. Navedeni projekt je spreman i za isti je već trebao biti proveden postupak javne nabave za odabir izvođača radova da je usvojen Proračun za 2021. godinu.

Zgrada Zajednice tehničke kulture:

 1. Obavili smo nekoliko razgovora sa Županijom između ostalog vezano i za tu temu. Njihov odgovor je bio jasan - da je to njihova zgrada i njihov projekt i da za sada ne planiraju ulagati u isti.

Moram se osvrnuti i na dio govora HDZ-ovog kandidata u kojem ističe da u gradu Valpovu vlada nepotizam i neznanje, a upravo on obratio se nedavno za pomoć upravnim odjelima Grada i VPC-u i stručna pomoć mu je naravno besplatno pružena kao svima koji ju zatraže.

I na kraju, spektakl, ovo morate čuti, HDZ i njihov kandidat planiraju završiti izgradnju središnjeg gradskog trga, projekta protiv kojega su cijelu prošlu godinu njihovi vijećnici glasali protiv, a njihovi stručnjaci govorili su da projekt neće ni proći jer nije dobro pripremljen. Projekt je prošao i provodi se tako da vjerujem da započete radove možemo dovršiti sami.

Ali to nije sve, valpovački središnji trg, kako kaže kandidat HDZ-a, nosi ime po znamenitom Valpovčaninu M. P. Katančiću????

Da li je moguće, pitam ja vas, da HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Valpova ne zna kako se zove glavni gradski trg? Koliko znam još uvijek nosi ime po Kralju Tomislavu.

Poručio bih valpovačkom HDZ-u, ako nemaju ideje za izradu predizbornog programa, neka se kao i njihov kandidat obrate stručnim službama grada Valpova, rado ćemo Vam pomoći.

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 711 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu