MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Blagoslovljena nova oltarska slika

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BISTRINCI Puna dva desetljeća nakon izgradnje nove filijalne crkve u središtu mjesta, vjernici u Bistrincima su konačno dobili novu oltarsku sliku sveca zaštitnika svoga mjesta – Svetog Stjepana, ugarskog kralja. 

Nova slika rad je akademskog slikara Gorana Petrača, a na svečanom euharistijskom slavlju blagoslovio ju je predslavitelj preč.Mato Gašparović, ravnatelj UZUK-a i delegat đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića u nazočnosti dekana valpovačkog dekanata vlč. Zvonka Mraka, župnika župe Harkanovc, vlč.Roberta Almašija te fra Marka Neretljaka župnika i gvardijana župe Belišće i fra Mirka Miškovića župnog i samostanskog vikara. Uz njih, ovom velikom danu za Bistrince, ali i cijelu župu Belišće, nazočili su i generalni konzul Republike Mađarske u Osijeku Janos Sandor Fuzik, saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Janković, autor slike Goran Petrač, predsjednik Gradskog vijeća Belišća Domagoj Varžić i direktor Millenium promocije i „domaći sin“ Mario Petrović.


Obraćajući se nazočnim vjernicima, župnik župe Belišće fra Marko Neretljak naglasio je kako već više od 200 godina Bistrinci slave Svetog Stjepana – mađarskog kralja kao svog zaštitnika, točnije od 1813.godine.  Prvu oltarsku sliku Svetog Stjepana koja se trenutno nalazi u staroj crkvi, vjernici Bistrinaca naručili su 1935. godine u Zagrebu kod nepoznatog umjetnika i to je sve što se zna o njoj.
„Izgradnjom nove crkve vjernici su od tadašnjeg župnika fra Branka Janjića i prof. Branka Matišića zatražili da se i za novu crkvu napravi nova slika sveca zaštitnika čiju su izradu povjerili umjetniku Goranu Petraču. Danas stoga blagoslivljamo ovo novo djelo na kojem me se kao svećenika posebno dojmilo s jedne strane kraljevska poniznost, a s druge muškost i čvrstina te svjetlost i nada koji današnjim vjernicima toliko nedostaju“, kazao je župnik fra Marko.
Autor slike Goran Petrač ovom je prilikom kazao kako je narudžba za izradu slike Svetog Stjepana za Bistrince za njega bila znak povjerenja naručitelja, ali i izazov, jer je riječ o motivu koji se ne pojavljuje prečesto kod nas.

„Istinski sam se posvetio izradi ove slike kako bih se izrazio na svoj način i svojim umijećem. Slika je u realističkom ekspresionizmu, a sama figura je monumentalna i postavljena je dominantno jer je kroz povijest Sveti Stjepan i najvažnija mađarska povijesna ličnost – prvi kralj značajan za pokrštavanje Mađara. Sve je te elemente trebalo uzeti u obzir“ pojasnio je slikar čija djela krase i crkvu u Ludbregu.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 939 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It