MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Vatrogasci - čuvari Isusovog groba

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVŠTINA Na Veliku subotu tijekom dana članovi Dobrovoljnih vatrogasnih društva Tiborjanci, Gat i Veliškovci čuvali su Isusov grob u župnoj crkvi sv. Roka u Veliškovcima.

Grob su čuvali po dva člana – jedan s lijeve, drugi s desne strane groba, u svečanim odorama i s kacigama na glavi u stavu mirno. Izmjena se vršila svakih pola sata od 11,00 do 20,00 sati, gdje je bilo ukupno uključeno oko 36 članova (Tiborjanci – 2, Gat – 14 i Veliškovci – 20).

Tradicija čuvanja Isusovog groba započinje nakon Isusove smrti na križu i njegovog polaganja u grobnicu – spilju na Veliki petak. Prema dostupnim izvorima jedna grupa Židova s vođama, okupila se nakon Pashalne večere. Razgovarali su da li će se obistiniti Isusova riječ da će treći dan uskrsnuti od mrtvih. U svojem strahu od ostvarenja tih riječi izabrali su odbor, koji je slijedećeg dana trebao otići do Poncija Pilata sa zahtjevom da se postavi straža ispred Isusova groba koja bi spriječila da Isusovi učenici ukradu Isusovo tijelo te tako proglase da je uskrsnuo. Idućeg dana su židovski svećenici izložili svoj zahtjev Ponciju Pilatu, koji je odobrio deset rimskih legionara da čuvaju Isusov grob. U znak spomena na taj događaj, održava se čuvanje Kristova groba po svetištima i crkvama na Veliki petak i Veliku subotu.

  

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 677 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It