MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Nedjelja Dobrog Pastira

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

VALPOVO Zvonko Mrak, župnik župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije objavio je župne oglase i misao za 4.vazmenu nedjelju, 8. svibnja  2022.

 

 

ŽUPA BEZGREŠNOG ZAČEĆA BDM VALPOVO

ŽUPNI OGLASI

8.svibnja 2022.

4.vazmena nedjelja – C –

 
 • Župni ured je otvoren od ponedjeljka do petka od 9:00 do i 11:00 i od 17:00 do 18:00.
 • OTVORENA CRKVA je od 9:00 do 12:00 i 17:00 do 19:00.
 • Mise radnim danom su u 18:30, subotom u 8:00.
 • Marijina legija ima sastanak svakog utorka u 17:00.
 • Pobožnost 13 utoraka sv. Antunu, uz misu u 18:30 (9.) se nastavlja...
 • Svibanjske pobožnosti su od do 31. svibnja pola sata prije mise.
 • Prva pričest u Šagu je danas, 8. svibnja u 11:00.
 • Župna molitvena skupina za svećenička i redovnička zvanja ima na popisu 47 članova. Molitvena skupina treba se skupiti na molitvu za duhovna zvanja na prvu subotu u mjesecu, najbolje uz misu u 8:00. Tražimo voditelja skupine. I danas je skupina na rasporedu klanjanja u 11:00.
 • Župno godišnje klanjanje je od 10:30 do 18:30.

          Izlaganje Presvetog je u 10:30.

          10:30 mole svi, po volji, poslije mise

11:00 moli župna molitvena skupina  za svećenička i redovnička zvanja

          11:30 moli Marijina Legija

          12:30 moli Schönstatski pokret

          13:00 moli Vjera i Svjetlo

          13:30 moli župni caritas

14:00 mole časne sestre i poslanici milosrđa

14:30 moli mješoviti zbor

15:00 moli pokret Božjeg milosrđa

16:00 mole vjeroučiteljice  i animatorice

16:30 moli župno pastoralno i ekonomsko vijeće, djelitelji pričesti

17:00 mole liturgijski čitači

17:30 mole svi, po volji, prije mise 

18:00 moli se krunica

18:30 je završni blagoslov.

          Određeni predvoditelji molitve klanjanja neka budu u crkvi u određeno vrijeme, a bez obzira na raspored, za vrijeme klanjanja od 10:30 do 18:30 može se doći u bilo koje doba po volji. Klanjanje je za sve dobne skupine i za sve župljane!!!

 • Prva pričest u Valpovu je u nedjelju, 15. svibnja u 11:00. Okupljanje prvopričesnika u 10:30 u župnom dvorištu.

Ostale mise su u 8:00, u 9:30 i 18:30.

Ispovijed prvopričesnika u subotu  14. svibnja 2022:  

3a u 10:00,   3c u 10:30,   3d u 11:00.

Mise za prvopričesnike: ponedjeljak, utorak, srijedu, četvrtak i petak, 9. do 13. svibnja  2022. u 18.30. (proba za prvu pričest poslije mise)

Ispovijed roditelja: od ponedjeljka do petka od 18:00, prije mise.

 

 • Susret hrvatskih katoličkih obitelji je u Ludbregu 21. i 22. svibnja 2022. Pozivamo bračne parove i obitelji da idu na taj susret, a prijevoz je vlastiti. Prijave su do 15. svibnja.

 

 

ŽUPA BEZGREŠNOG ZAČEĆA BDM VALPOVO

SLUŽBA RIJEČI za 4. vazmenu nedjelju   - C –

Nedjelja Dobrog Pastira

8.svibnja 2022.

 

Prvo čitanje:

Dj 13, 14.43-52

Obraćamo se, evo, poganima.

Čitanje Djela apostolskih

U one dane:

Pavao i Barnaba krenuše iz Perge i stigoše u Antiohiju pizidijsku. U dan subotni ušli su u sinagogu i sjeli. I mnogi Židovi i bogobojazne pridošlice pođoše za njima, koji su ih nagovarali ustrajati u milosti Božjoj.

Iduće se subote gotovo sav grad zgrnu čuti riječ Gospodnju. Kad su Židovi ugledali mnoštvo, puni zavisti psujući suprotstavljali su se onomu što je Pavao govorio. Na to im Pavao i Barnaba smjelo rekoše: »Trebalo je da se najprije vama navijesti riječ Božja. Ali kad je odbacujete i sami sebe ne smatrate dostojnima života vječnoga, obraćamo se evo poganima. Jer ovako nam je zapovjedio Gospodin:

’Postavih te za svjetlost poganima,

da budeš na spasenje do na kraj zemlje.’«

Pogani koji su slušali radovali su se i slavili riječ Gospodnju te povjerovaše oni koji bijahu određeni za život vječni. Riječ se pak Gospodnja pronese po svoj onoj pokrajini. Ali Židovi potakoše ugledne bogobojazne žene i prvake gradske te zametnuše progon protiv Pavla i Barnabe pa ih izbaciše iz svoga kraja. Oni pak stresu prašinu s nogu protiv njih pa odu u Ikonij. A učenici su se ispunjali radošću i Duhom Svetim.

Riječ Gospodnja.

 

Otpjevni psalam:

Ps 100, 2-3.5

Pripjev:

Njegov smo narod i ovce paše njegove.

Kliči Gospodinu, sva zemljo!
Služite Gospodinu u veselju!
Pred lice mu dođite
s radosnim klicanjem!

Znajte da je Gospodin Bog:
on nas stvori i mi smo njegovi,
njegov smo narod i ovce paše njegove.

Jer dobar je Gospodin,
dovijeka je ljubav njegova,
od koljena do koljena vjernost njegova.

 

Drugo čitanje:

Otk 7, 9.14b-17

Jaganjac će biti pastir njihov i vodit će ih na izvore vodâ života.

Čitanje Otkrivenja svetog Ivana apostola

Ja, Ivan, vidjeh: eno velikoga mnoštva što ga nitko ne mogaše izbrojiti, iz svakoga naroda, i plemena, i puka, i jezika! Stoje pred prijestoljem i pred Jaganjcem odjeveni u bijele haljine; palme im u rukama. I reče mi jedan od starješina: »Oni dođoše iz nevolje velike i oprali su haljine svoje i ubijelili ih u krvi Jaganjčevoj. Zato su pred prijestoljem Božjim i služe mu dan i noć u hramu njegovu, i onaj koji sjedi na prijestolju razapet će šator svoj nad njima. Neće više gladovati ni žeđati, neće ih više paliti sunce nit ikakva žega jer – Jaganjac koji je posred prijestolja bit će pastir njihov i vodit će ih na izvore vodâ života. I otrt će Bog svaku suzu s očiju njihovih.«

Riječ Gospodnja.

 

Evanđelje:

Iv 10, 27-30 

Ja ovcama svojim dajem život vječni.

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Reče Isus:

»Ovce moje slušaju glas moj; ja ih poznajem i one idu za mnom. Ja im dajem život vječni te neće propasti nikada i nitko ih neće ugrabiti iz moje ruke. Otac moj, koji mi ih dade, veći je od svih i nitko ih ne može ugrabiti iz ruke Očeve. Ja i Otac jedno smo.«

Riječ Gospodnja.

 4.vazmena nedjelja 8. svibnja 2022.

Nedjelja Dobrog Pastira

 

Liturgijska obnova Drugog vatikanskog sabora omogućila je da na današnju nedjelju, u sve tri liturgijske godine, za evanđelje imamo dio Isusova govora o Dobrom Pastiru. U liturgijskoj godini A imamo odlomak (Iv 10, 1-10) gdje se Isus predstavlja kao dobri Pastir kojega glas ovce poznaju. U liturgijskoj godini B slijedi nastavak (iz Iv 10, 11-18) gdje se predstavlja kao Pastir koji sabire ovce u Božji ovčinjak i polaže za njih svoj život. U ovaj, liturgijskoj godini C imamo završetak govora (Iv 10, 27-30) u kojem Isus ističe da pozna svoje ovce i one idu za njim.
Radi ovog evanđelja unesena je i u današnje misne molitve biblijska slika o Pastiru i ovcama. U zbornoj prosimo da stado vjernika prispije onamo kamo ga predvodi hrabri Pastir. U popričesnoj zovemo dobrim pastirom Oca nebeskog i molimo da pogleda svoje stado, otkupljeno dragocjenom krvlju njegova Sina te da nas vodi na svoje vječne pašnjake. Isus je dobri Pastir koji je u toku svog mesijanskog djelovanja uprisutnjivao pastirsku brigu Božju za ljude. Iz svog uskrsnog, proslavljenog stanja on i dalje ostaje naš dobri Pastir koji nas kroz povijest sabire u Crkvu, hrani svojom riječju i sakramentima i vodi prema vječnim Očevim pašnjacima.

Ova nedjelja Dobrog Pastira slavi se i kao međunarodni dan duhovnih zvanja. Oni koji u redovničkom i svećeničkom zvanju izbliže nasljeduju Krista i ljudima otvorenog srca uprisutnjuju Isusovu pastirsku zadaću u Crkvi i svijetu kroz povijest. Danas molimo da u svom zvanju ustraju oni koje je Bog pozvao u redovnike, redovnice i svećenike. Molimo za sve koji se za duhovni poziv spremaju i za one koje Bog zove iz današnjih obitelji da se imaju snage odazvati.

Kratki odlomak govora kojim se Isus predstavio povijesnim slušateljima kao Pastir dobri pretpostavlja cijeli govor. Prvi dio govora Isus drži o blagdanu Sjenica. Tom zgodom Isus se proglasio svjetlom svijeta. U toku tog blagdana Isus je vratio vid slijepcu od rođenja. Toga bivšeg slijepca su farizeji ubrzo izbacili iz sinagoge radi vjere u Isusa. A Isus je proglasio slijepcima njih koji misle da vide. Isus je znao da su veliki svećenici njegova vremena dobivali tu službu uz potvrdu poganske rimske vlasti, koju su često potkupljivali. Zato se u alegoriji o Dobrom Pastiru predstavio kao vrata ovcama, a one koji dolaze mimo njega proglasio kradljivcima.
Završni dio govora održao je Isus oko tri mjeseca kasnije, o blagdanu Posvete hrama koji se slavio sredinom prosinca. Naš današnji odlomak odgovor je Isusa na izravno pitanje, da li je on Krist. On se poziva na djela koja čini u Očevo ime i predbacuje Židovima da ne vjeruju zato što nisu od njegovih ovaca. Već prije je istaknuo da On pozna svoje ovce te da ovce poznaju njega. Sada to ponavlja. " Poznavati" ovdje znači kod Isusa razabirati tko je pravi vjernik, a kod vjernika slijediti Isusa. Isus poznaje i u smislu da vidi duhovne potrebe svakog pojedinog te mu daje duhovnu hranu kakva mu zbiljski treba i koristiti. On daje vjernicima život vječni. Taj izraz podsjeća na govor o kruhu života: "... tko vidi Sina i vjeruje u njega, ima život vječni". Isus na kraju ističe da mu vjernike nitko neće ugrabiti iz ruke zato što mu ih daje Otac, a on i Otac su jedno.
Sabrani oko Isusa dobrog Pastira danas zahvalno slušamo njegov glas, svjesni da nas on poznaje iznutra i spremni da idemo za njim.

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 816 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

 

         RASPORED

   KINO PREDSTAVA

         TRAVANJ

 

  

 

 

 

 

URBANIZAM d.o.o

Obavijest o novom sustavu gospodarenja otpadom

 

 

 

 

 

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu