MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Bog je s nama!

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

VALPOVO Zvonko Mrak, župnik župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije objavio je župne oglase i misao za  17. nedjelju kroz godinu, 24. srpnja  2022.

 

 

ŽUPA BEZGREŠNOG ZAČEĆA BDM VALPOVO

ŽUPNI OGLASI

24.srpnja 2022.

17.NEDJELJA KROZ GODINU – C –

 
  • Do kraja kolovoza župni ured je otvoren od ponedjeljka do petka od 9:00 do 11:00.
  • Do kraja kolovoza OTVORENA CRKVA je od 9:00 do 12:00.
  • Do kraja kolovoza mise radnim danom su u 8:00.
  • Marijina legija ima sastanak svakog utorka u 17:00.
  • Zajednica Vjera i Svjetlo imat će mjesečni susret danas popodne sa sudjelovanjem na večernjoj misi.
  • Trodnevnica sv. Ani u Bistrincima nastavlja se danas i sutra s misom u 18:00 i ispovijedanjem od 17:00. Ana i sv. Joakim, roditelji BDM su u drugi utorak, 26. srpnja. Na blagdan sv. Ane mise su u 7:00, 8:00, 9:00 i u 10:30. Misa s blagoslovom djece i roditelja je u 18:00. Ispovijed je uz mise. Misu u 18:00 na blagdan sv. Ane predvodi uzoriti gospodin Vinko kardinal Puljić.
  • Susret hrvatske katoličke mladeži bit će u Bjelovaru, 17. rujna 2022. Kotizacija je 40 kn plus prijevoz autobusom oko 100 kn. Prijave su do 8. kolovoza.

 


 

 


ŽUPA BEZGREŠNOG ZAČEĆA BDM VALPOVO

SLUŽBA RIJEČI

 17.NEDJELJA KROZ GODINU – C - 24. srpnja 2022.

 

Prvo čitanje:

Post 18, 20-32

Nemoj se, Gospodine, ljutiti ako progovorim.

Čitanje Knjige Postanka

U one dane: Reče Gospodin: »Velika je vika na Sodomu i Gomoru! Grijeh je njihov pretežak. Idem dolje da vidim rade li zaista kako veli vika što je stigla do mene pa da znam.«

Oni ljudi krenu odanle prema Sodomi. Abraham je još stajao pred Gospodinom pa se primače bliže i reče: »Hoćeš li iskorijeniti i nevina s krivim? Možda ima pedeset nevinih u gradu. Zar ćeš uništiti mjesto radije nego ga poštedjeti zbog pedeset nevinih koji budu ondje? Daleko bilo od tebe da takvo što učiniš: da ubijaš nevina i kriva pa da i nevini i krivi prođu jednako! Daleko bilo to od tebe! Zar da ni sudac svega svijeta ne radi pravo?« Nato reče Gospodin: »Ako nađem u gradu Sodomi pedeset nevinih, zbog njih ću oprostiti cijelomu mjestu.« Abraham će opet: »Ja se evo usuđujem govoriti Gospodinu, ja, prah i pepeo! Da slučajno bude pet manje od pedeset? Bi li uništio sav grad zbog te petorice?« On odgovori: »Neću ga uništiti ako ih ondje nađem četrdeset i pet.« I dometnu Abraham: »Ako ih se možda nađe četrdeset?« Odgovori: »Neću to učiniti zbog četrdesetorice.« Abraham će opet: »Neka se Gospodin ne ljuti ako nastavim. Ako ih se ondje nađe možda trideset?« Odgovori: »Neću to učiniti ako ih ondje nađem trideset.« I opet će Abraham: »Još se usuđujem govoriti Gospodinu. Ako ih se možda ondje nađe dvadeset?« Odgovori: »Neću uništiti grada zbog te dvadesetorice.« Nato će Abraham: »Neka se Gospodin ne ljuti ako progovorim još samo jednom: Ako ih je slučajno ondje samo deset?« Odgovori: »Neću uništiti grada zbog te desetorice.«

Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam:

Ps 138, 1-3.6-8

Pripjev:

Kad sam te zazvao,
uslišio si me, Gospodine.

 

Zahvaljujem ti, Gospodine, iz svega srca
jer si čuo riječi mojih usta.

Pred licem anđelâ pjevam tebi,
bacam se nice prema svetom hramu tvojemu.

Zahvaljujem imenu tvojem
za tvoju dobrotu i vjernost.
Kad sam te zazvao, uslišio si me,
dušu si moju pokrijepio.

Zaista, uzvišen je Gospodin, ali gleda na ponizna,
a oholicu izdaleka poznaje.
Kročim li kroz nevolje, ti mi život čuvaš,
pružaš ruku proti gnjevu mojih dušmana.

Gospodine, tvoja me desnica spašava!
Gospodin će dovršiti što započe za me!
Gospodine, vječna je ljubav tvoja:
djelo ruku svojih ne zapusti!

 

Drugo čitanje:

Kol 2, 12-14 

I vas oživi s njime, oprostivši milostivo sve posrtaje.

Čitanje Poslanice svetoga Pavla apostola Kološanima

Braćo: S Kristom suukopani u krštenju, u njemu ste i suuskrsli po vjeri u snagu Boga koji ga uskrisi od mrtvih. On i vas, koji bijaste mrtvi zbog prijestupa i neobrezanosti svoga tijela, i vas on oživi zajedno s njime.

Milostivo nam je oprostio sve prijestupe, izbrisao zadužnicu koja propisima bijaše protiv nas, protivila nam se. Nju on ukloni pribivši je na križ.

Riječ Gospodnja.

 

Evanđelje:

Lk 11, 1-13 

Ištite i dat će vam se!

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

Jednom je Isus na nekome mjestu molio. Čim presta, reče mu jedan od učenika: »Gospodine, nauči nas moliti kao što je i Ivan naučio svoje učenike.« On im reče: »Kad molite, govorite:

Oče! Sveti se ime tvoje!

Dođi kraljevstvo tvoje!

Kruh naš svagdanji daji nam svaki dan!

I otpusti nam grijehe naše:

ta i mi otpuštamo svakom dužniku svojem!

I ne uvedi nas u napast!«

I reče im: »Tko to od vas ima ovakva prijatelja? Pođe k njemu o ponoći i rekne mu: ’Prijatelju, posudi mi tri kruha. Prijatelj mi se s puta svratio te nemam što staviti preda nj!’ A onaj mu iznutra odgovori: ’Ne dosađuj mi! Vrata su već zatvorena, a dječica sa mnom u postelji. Ne mogu ustati da ti dadnem...’ Kažem vam: ako i ne ustane da mu dadne zato što mu je prijatelj, ustat će i dati mu što god treba zbog njegove bezočnosti.

I ja vama kažem: Ištite i dat će vam se! Tražite i naći ćete! Kucajte i otvorit će vam se! Doista, tko god ište, prima; i tko traži, nalazi; i onomu tko kuca, otvorit će se.

A koji je to otac među vama: kad ga sin zaište ribu, zar će mu mjesto ribe zmiju dati? Ili kad zaište jaje, zar će mu dati štipavca? Ako dakle vi, iako zli, znate dobrim darima darivati djecu svoju, koliko li će više Otac s neba obdariti Duhom Svetim one koji ga zaištu!«

Riječ Gospodnja.

 

 17.NEDJELJA KROZ GODINU – C - 24. srpnja 2022.

 

Vjerovati u Boga, biti vjernik znači ujedno i moliti se Bogu, biti molitelj.

Što molimo i kako molimo? Možemo se upitati i razmisliti o tome.

Najbolje je da s učenicima Isusa zamolimo: Nauči nas moliti!

Ne zato što ne znamo moliti, ne zato što ne molimo, nego zato da molimo kako Isus želi.

Isus kaže: Kad molite ovako: I naučio nas je molitvu Oče naš. Nazivamo je najljepšom molitvom, Gospodnjom molitvom.

Zajedno s Isusom možemo reći Bogu  Abba - Oče! I to Oče naš! Dakle ne kao pojedinac (ja i moj Bog), nego kao zajednica, kao Crkva.

U molitvi se prvotno klanjamo božanskom veličanstvu: Sveti se ime tvoje!

Molimo da se prvo ostvari volja Božja: Dođi kraljevstvo tvoje! Budi volja tvoja!

A tek zatim molimo za sebe: Kruh naš svagdanji daj nam danas. To je zbir svega što nam u ovom životu treba.

 

Molimo i za oproštenje grijeha. ali tu postoji jedan uvjet: Otpusti nam duge naše kako i mi otpuštamo dužnicima našim. Ne može nam Bog oprostiti, ako mi ne opraštamo jedni drugima. Mi bismo htjeli oproštenje od grijeha, ali ne i pomiriti se s braćom i sestrama i oprostiti.

 

I znajući našu slabost Isus nas uči moliti: Ne uvedi nas u napast i izbavi nas od Zloga. Ne samo od zla općenito, nego od Zloga, od Sotone, od onoga koji je sam po sebi zao i želi da i mi budemo njegovi, a ne Božji.

 

Ako kažemo da je molitva Oče naš uzor svake molitve, onda moramo uvijek uspoređivati svoju s tom molitvom: Što molimo, kako molimo, kome se obraćamo, s kakvim raspoloženjem srca molimo?

 

Isus kaže: Ne blebećite kao pogani! Ištite i dat će vam se! Tražite i naći ćete! Kucajte i otvorit će vam se! 

Imamo primjer Abrahama koji je molio za Sodomce do besvijesti, do bezočnosti. Prepirao se s Bogom do kraja, dok nije vidio da je isprazna njegova molitva, jer u Sodomi nema ni stotinu ni pedeset ni deset pravednika. Na koncu, to je Bog znao, jer u Sodomi I Gomori nema ni pet osoba kojima je stalo do Boga i zato su osuđeni, sami su se osudili na propast.

Isus nam poručuje kroz primjere iz Evanđelja: ne bojte se da Bog ne zna što vam treba: Ako vi, iako zli, znate dobrim darima darivati djecu svoju, koliko li će više Otac s neba obdariti Duhom Svetim one koji ga zaištu.

Duhom Svetim, i s njim sve darove Božje, a ne striktno ono što molimo, jer to što molimo tako je sitno i malo da Bog ne želi uslišati tu molitvu, nego dati puno više.

Prepustimo Bogu da nam da ono što nam treba, a naše je da mu se u molitvi predamo s potpunim povjerenjem i pouzdanjem.

Psalmist kaže: Zahvaljujem ti, Gospodine, iz svega srca jer si čuo riječi mojih usta. ...Kad sam te zazvao, uslišio si me, dušu si moju pokrijepio. Bog neće ostaviti u nevolji nikoga i kad budu iscrpljene sve ljudske snage, Bog će dotaknuti čovjeka molitelja i reći: ne boj se, ja sam s tobom.

 

S tim pouzdanjem čovjeka vjernika molitelja možemo u život pogledati vedro i otvoreno: Bog je s nama! Ništa nam se ne može dogoditi, a da nismo u rukama Božjim.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 784 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It