MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Sačuvao vrijednu zbirku fotografija

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

 

BELIŠĆE Zasigurno jednu od najbogatijih kolekcija fotografija povijesti svoga grada ne samo na području Slavonije i Baranje nego i šire, posjeduje Belišćanin Zdravko Bučanac – Buč (53).

Knjiga o djetinjstvu u Belišću

Bučancu su posebno drage fotografije središta Belišća iz vremena njegova djetinjstva, kojeg se prisjeća kao izuzetno sretnog razdoblja života u gradu koji je rapidno rastao te vrvio od života kao malo koja sredina.

- Kako bih sačuvao što više sjećanja na ta vremena, upravo pišem knjigu o svom djetinjstvu u Belišću, doživljajima i ljudima tog vremena. To će biti vesela knjiga i svojevrsno lektirsko štivo za uspomenu generacijama koje dolaze - kaže Buč, nekadašnji voditelj belišćanske Turističke zajednice. Iza njega je u posljednjih 20 godina u trilogiji, zajedno s fotografijama, i poznata pjesma “Moje Belišće”, te čak pet filmova, odnosno DVD-ova iz različitih povijesnih razdoblja “grada papira”, od kojih je posebno ponosan na jedan vlastiti u trajanju od 20 minuta.

On je, naime, u roku od nekoliko godina na posve neobičan način postao vlasnikom iznimno vrijedne kolekcije od više desetaka tisuća fotografija starog Belišća uvezanih u album “Sjećanja – Moje Belišće”, koje su posredovanjem njegova “fejsa” posljednjih godinu dana vidjeli i komentirali nekadašnji stanovnici Belišća razasuti diljem svijeta, od EU-a i SAD-a do Australije i Novog Zelanda. Još je neobičnije što su upravo nakon Zdravkovih objava mnogi Belišćani nakon gotovo 40-ak godina prvi put vidjeli fotografije sa svojih vjenčanja, sa sprovoda, proslava i drugih značajnih događanja, koje im je tijekom vremena “zaboravio” dati tada jedini i nadaleko poznati belišćanski fotograf i osobenjak Dragan Vukobratović – Najlon!

Zdravko je i sam iznenađen na koliko su pozornosti i pozitivnih reakcija naišli gotovo izgubljeni dokumenti o bližoj povijesti Belišća i njegovih stanovnika, jer svaki dan o njima preko društvenih mreža prima stotinjak komentara. Sve je, priča, počelo sasvim slučajno, nakon smrti belišćanskog fotografa Najlona, iz čijeg su ateljea kasnije bile izbačene mnogobrojne vreće za otpad prepune fotografskih negativa koji nikada nisu postali fotografije.

- Srećom, taj je vrijedni materijal spasio Belišćanin Mladen Kopi, koji je shvatio njihovu vrijednost i znajući da je fotografija, kao i istraživanje lokalne povijesti, jedan od mojih omiljenih hobija, pozvao me da to pokušam spasiti. Kad sam vidio o čemu je riječ, prije nekoliko godina kupio sam stroj za pretvaranje negativa u digitalne fotografije i više od godinu dana radio sam na njihovu pranju, čišćenju i sušenju te digitalizaciji. Nakon toga sam se dosjetio da bih sve te fotografije s kraja pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih te dijela osamdesetih godina mogao uvezati u svojevrsni videouradak, koje sam umnožio u više od 1000 primjeraka te podijelio svojim sugrađanima - priča ovaj poznati ugostitelj, koji je cijeli taj posao odradio o vlastitom trošku.

Kada je vidio da su se fotografije počele vrtjeti na “fejsu” i iznenađenje ljudi otkrićem tih fotografija, odlučio je sve ih sam staviti na Facebook i dati svojim sugrađanima priliku da se podsjete starih vremena i prepoznaju svoje prijatelje i rođake, od kojih velika većina više i nije među živima.

 

 

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 1387 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It