MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

LIONS CLUB VALPOVO – BELIŠĆE: Jedan klub, dva grada, deset godina poslije

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BELIŠĆE/VALPOVO Baš kao i Distrikt 126 - Hrvatska, tako i LC Valpovo-Belišće ove godine proslavlja mali jubilej.

Prije deset godina članovi LC Našice, a inače žitelji Valpova i Belišća, Ignjo Ivanović, Boris Karša, Zdenko Salaić i Zvonko Barišić te kum kluba Mladen Kajganić postavili su pred sebe izazov oživljavanja duha lajonizma u maloj sredini kao što su naša dva gradića. Okupili su oko sebe još dvadeset i četiri kandidata i osnovali LC Valpovo-Belišće. Iako na papiru dva grada koja dijeli samo tabla, Valpovo i Belišće je sredina u kojoj se ljudi međusobno poznaju, rade, žive, vole i ne vole.

Osnivačka skupština održana je 25. veljače 2005. sa željom da svaki predsjednik započne barem jednu novu akciju koja bi se nastavljala svake godine, potvrđujući tako i dobru ideju ali i ustrajnost lajonsa.

Prvi predsjednik LC Valpovo-Belišće bio je Ignjo Ivanović (2005/2006.). Pokrenuo je akciju „Nagradimo najbolje maturante“ u kojoj odlikaši kroz sve godine Srednje škole Valpovo bivaju nagrađeni kao najbolji iz svoje generacije. Svake godine oko tridesetak maturanata biva nagrađeno. Nagrada se kreće od 300 do 400 kn, ovisno o financijskom stanju kluba kao simbolično priznanje ovim mladim ljudima za njihov intelektualni rad i trud. Također, započinje i tradicija Humanitarnih Božićnih koncerata na kojima se prikupljaju sredstva za akcije kluba. Izvođači su u početku bili renomirani umjetnici klasične glazbe koji su na svaki koncert privukli veliki broj posjetitelja i ljubitelja glazbenog izričaja u prostor kapelice Dvorca u Valpovu ili u Župnoj crkvi u Valpovu.

Boris Karša (2006/2007.) je iduće godine započeo „Likovnu koloniju“ u suradnji s likovnom udrugom Bel-Art iz Belišća. Sama kolonija osmišljena je kao druženje i izlet u prekrasnoj prirodi našeg zavičaja odakle su i motivi slika koje tom prigodom nastaju. Umjetnici, amaterski slikari iz Belišća, a u daljim godinama i iz ostalih mjesta Valpovštine, slike nastale na koloniji poklanjaju klubu koji ih daje u prodaju, na aukcije i slično. Nastavljena je organiziranje humanitarnog Božićnog koncerta u Kapelici Sv. Trojstva Dvorca Normann Prandau gdje su izvođači bili pijanisti Ivan i Renata Karša iz Osijeka. Za istog mandata, LC Valpovo-Belišće je Udruzi za djecu s posebnim potrebama „Zvono“ iz Belišća, ispred prostorija u kojima udruga djeluje, ogradio i izgradio dječje igralište s prilagođenim igralima te mjesto za odmor i relaksaciju za mališane i njihove roditelje. Zemljište za igralište je donirao grad. Održavanjem 1. Lions bala započeta je i tradicija održavanja ove aktivnosti. Klub se uključuje u međunarodnu Lions akciju „Poster mira“, u kojoj uz pomoć nastavnice Blanke Hajnc, sudjeluju djeca OŠ Ivan Kukuljević iz Belišća. Akcija je, inače, i pod pokroviteljstvom UN. Nastavljeno je i tradicionalno nagrađivanje odlikaša Srednje škole Valpovo.

Zvonko Barišić (2007/2008.) održao je jesenski Lions bal na kojem su se okupili članovi LC Valpovo-Belišće s obiteljima, prijateljima, gostima, te u duhu prijateljske zabave prikupljali sredstva prodajom doniranog vina, tombole, aukcijom slika s likovne kolonije.

Prikupljena sredstva sa Božićnog koncerta za građane Valpova i Belišća upotrebljena su kao humanitarna potpora pojedincima i udrugama. Najbolji učenici srednje škole Valpovo nagrađeni su i te godine.

Miroslav Andrišić (2008/2009.) započeo je tradiciju druženja s LC Beli Manastir, a s idejom da se LC Valpovo-Belišće poveže i s ostalim klubovim Regije prije svega u vidu druženja, a zatim i zajedničkim akcijama. Na inicijativu LC Beli Manastir zajednički se nastupilo u njihovom projektu za razminiravanje pridravskog područja. Glazbenoj školi u Valpovu donirana su sredstva za nove instrumente Tamburaškog orkestra u iznosu od nekoliko tisuća kuna. Iste godine ukazala se potreba za financijskom pomoći jednoj obitelji čije dijete mora na operaciju u Zagreb, a s očekivanom duljom hospitalizacijom. Za to je LC Valpovo-Belišće izdvojio dio sredstava nastojeći skromno pomoći u pokrivanju troškova ove obitelji. Provedena je Distriktualna akcija „Poster mira“. Održana je Lions zabava s aukcijom slika i tombolom. Održan je Božićni humanitarni koncert u Kapelici Sv. Trojstva Dvorca Normann Prandau s izvođačem Ivanom Karšom, pijanistom iz Osijeka. Organizirali smo i održali likovnu koloniju u Tikvešu koja je okupila lokalne umjetnike koji su nam poklonili svoja djela za aukcije i ostale potrebe. Nagrađeni su i učenici maturanti koji su sve razrede završili s odličnim uspjehom.

 

Zdenko Mužević (2009/2010.) naslijedio je akcije svojih prethodnika koje su postale tradicionalne u našem klubu, prije svega Božićni koncert, Nagradimo najbolje maturante, Poster mira, Likovnu koloniju, Lions bal, suradnju s LC Beli Manastir glede razminiravanja, a dodao i neke svoje što budućim predsjednicima podiže ljestvicu. U suradnji s Veterinarskom stanicom Valpovo, pred Božić 2009., četrdeset najsiromašnijih obitelji dobilo je ribu za blagdanski stol. Isto tako, i za Novu godinu, uz pomoć prijatelja iz veterinarske stanice i klaonice Valpovo, LC je dobio donaciju u junećem mesu koje je proslijeđeno istim obiteljima.

Uz pomoć predsjednika Zone i osobnom aktivnošću pojedinih članova kluba te godine je suradnja s Distriktom bila vrlo uspješna. NCLC Millenium Varaždin nam je od sakupljenih sredstava za našu nesretno preminulu lajonsicu iz Varaždina, Silvanu Novak donirao 25.000 kn za lijećenje četverogodišnje Leone Gelenčer iz Belišća. U suradnji s Distriktualnim „Povjerenstvom za treću dob“ jedna od dvadeset električnih kolica, donacija CROATIA LLOYD osiguravajućeg društva, pronašla su novog vlasnika u Željku Bosancu, paraplegičaru iz Belišća.

24. travnja 2010., održana je 1. Lions Grahijada, natjecanje u kuhanju graha koje se održalo u centru Valpova. Grahijada je zamišljena, prije svega, kao događaj humanitarnog karaktera koji bi okupljao građane na druženje, zabavu i prikupljanje sredstava koja bi se upotrijebila za za dobrobit naše sredine. Sav prihod prikupljen na Grahijadi te godine namijenjen je akciji „Nagradimo najbolje maturante“.

 

Matija Karša (2010/2011.) nastavlja s akcijama koje polako prerastaju u tradicionalne, ali uvodi i nove. Klub organizira Nogometnu utakmicu zvijezda za dječji vrtić u Belišću, kojoj je pokrovitelj i glavni sudionik bio tadašnji predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović. Aktivnost je nastavljena tradicionalnom zabavom kluba na kojoj smo prikupljali sredstva za daljnje aktivnosti. Nastavljen je i tradicionalni Božićni koncert, uz nastup HPD “Matija Petar Katančić“. Ovim aktivnostima su prikupljena sredstva koja su uz dodatnu financijsku pomoć sponzora Grada Belišća i Komunalnog poduzeća Kombel utrošena na glavnu akciju koju je klub proveo te lions godine.

U hotelu „Termia“ u Bizovcu je održan trodnevni „Kamp za djecu s kroničnim bolestima“ u kojem je sudjelovalo 18 djece oboljele od dijabetesa, kroničnog bronhitisa, astme, epilepsije, srčane mane i slabovidnosti. Stručni dio osoblja kampa bila su trojica specijalista medicine - pedijatar, fizijatar i ginekolog te dva profesora psihologije. Kamp je organiziran s ciljem lakše prilagodbe takve djece na život s kroničnim bolestima. Dječjem vrtiću „Maslačak“ iz Belišća i njegovom područnom vrtiću u Bizovcu donirana su dva računala. Najmlađima u vrtiću donirana je i električna naprava za učenje slova. Organizirana je 2. Lions grahijada čiji prihod smo koristili za nagrađivanje odlikaša tokom svih razreda srednje škole.

Na kraju lions godine na 17. Konvenciji D126 u Osijeku potpisana je povelja o bratimljenju između našeg kluba i LC Beli Manastir. Povelju su potpisali predsjednici klubova te lions godine Matija Karša i Miroslav Kosanović te Guverner D126 Nikola Plavec.

Za ovako uspješan rad te lions godine klub je dobio priznanje od međunarodnog predsjednika LCI.

 

Ljupko Krstanović (2011/2012.) kao predsjednik organizirao je najmasovniju akciju u dosadašnjem radu kluba. Naime LC Valpovo-Belišće bio je organizator „Krosa prijateljstva“ koji je okupio više od 300 učenika Srednje škole Valpovo i osnovnih škola Valpova, Belišća i Ladimirevaca. Nagrade najuspješnijim natjecateljima uručio je tadašnji guverner Distrikta 126 Jusuf Šehanović. Sredstva prikupljena ovom akcijom namijenjena su uređenju gradskog bazena u Belišću. Božićni humanitarni koncert održan je u novootvorenom Kulturnom centru „M.P.Katančić“. Uz ove akcije bile su i akcije izložbe maraka PG Borut Borje, sadnja drveća, tradicionalna „grahijada“, nagrađivanje najuspješnijih maturanata srednje škole Valpovo te akcija za djecu s posebnim potrebama koja je održana u Hotelu Termia u Bizovcu.

Zdenko Glasovac (2012/2013.) Kao i svih proteklih godina članovi LC Valpovo-Belišće nisu posustali u svojim aktivnostima. Krajem 2012.godine organizirali smo i proveli dvije veće humanitarne akcije.Pred prepunom dvoranom Kulturnog centra „M.P. Katančić“ u Valpovu članovi Amaterskog kazališta iz Belišća, izveli su komediju „Tri seoska sveca“. Organizacijom humanitarnog koncerta „Božić u Valpovu“ članovi kluba okupili su stotinjak raznih izvođača koji su u sportskoj dvorani u Valpovu nastupili pred više od 750 gledatelja. Sva sredstva prikupljena od ovih priredbi upotrijebljena su u humanitarne svrhe prema programu rada Kluba. Tradicionalna „Grahijada“ u svibnju okupila je, kao i ranijih godina, mnoštvo sudionika. Članovi kluba i naši gosti iz drugih lions klubova natjecali su se u kuhanju graha. Važnije od simboličnih nagrada natjecateljima, bilo je druženje s građanima Valpovštine i promicanje rada lions klubova te upotreba prikupljenih sredstava u humanitarne svrhe. Kao i svake godine na kraju školske godine najuspješnijim maturantima, odnosno onima koji su togodišnje ili četvorogodišnje školovanje završili odličnim uspjehom tijekom svih godina školovanja dodijeljene su novčane nagrade za njihov uspijeh.

Ono što nas raduje je da smo u ovoj lions godini primili četiri nova člana mlađih godina što garantira i kontinuitet nastavka rada Kluba.

            Siniša Jelkić (2013/2014.) uvodi u rad LC Valpovo-Belišće nove akcije i aktivnosti. Tako je u suradnji s OPG Dorman iz Kitišanaca organizirano branje jabuka, a u suradnji s OPG Poštić iz Petrijevaca organizirana je donacija kupusa, što je u suradnji s Crvenim križem i Domom Sv. Vinka iz Osijeka podijeljeno potrebitima. Nova inicijativa koja je pokrenuta je i donacija informatičke opreme djeci koja to nisu imala. Sredstva prikupljena na humanitarnom koncertu donirana su za potrebe liječenja mladog sugrađanina oboljelog od leukemije. Sadili smo i različito drveće u jednom naselju u Valpovu, sudjelovali u organizaciji Dječjeg karnevala u Valpovu, sadili ruže u parku Osnovne škole Valpovo, donirali računalo dječaku pripadniku jedne od nacionalnih manjina. Grahijada je i ove godine bila više nego odlična akcija koju je svojim prisustvom uveličala i guvernerica Nada Arbanas. U suradnji s ostalim klubovima iz Zone V. Regije Istok bili smo organizatori Humanitarnog koncerta održanog u Našicama. Sav prihod od koncerta doniran je Općoj bolnici Našice kao inicijalna sredstva za digitalizaciju mamografa. Obzirom na izvanredno stanje vezano uz poplavu istočne Slavonije dio sredstava od „Grahijade“ uplaćen je na račun za pomoć unesrećenima u poplavljenim područjima otvoren od strane Distrikta 126 odmah nakon početka poplave. Sponzorirali smo i košarkaški „Streetball turnir“ koji se održava tradicionalno u mjesecu lipnju. Naravno da nismo izostavili i u ovom mandatu nagraditi petnaest učenika srednje škole Valpovo koji su sve godine srednjoškolskog obrazovanja završili s odličnim uspjehom.

       Jozo Berečić (2014/2015.) započeo je lions godinu akcijom „Za Martinu“. Na humanitarnoj utrci kroz perivoj dvorca Prandau Normann u suradnji s Valpovačkom ljetnom ligom trčanja prikupljena su sredstva kojima je nabavljeno i uručeno računalo Martini – članici udruge „Zvono“ iz Belišća.

U prvom plovu Panonske mornarice prikupljali smo sredstva za LC Vukovar kako bi i oni mogli pomoći obiteljima u potrebi. Klub je proveo i humanitarnu akciju u Račinovcima, jednom od  sela Županjske posavine koje je stradalo u svibanjskoj poplavi rijeke Save, darivajući dvije obitelji s većim brojem djece računalima i prigodnim poklonima. Družili smo se u nekoliko navrata s klubovima iz regije Istok na bowlingu, a na jednom od druženja odnijeli i pobjedu. LC Valpovo-Belišće priključio se i projektu „Biti Bolji – Be Better“ koji potiču mlade na učenje, stjecanje vještina, znanja, izvrsnost i inovativnost, a s krajnjim ciljem poticanja poduzetničke kulture poklanjajući godišnju pretplatu na mjesečni časopis „Poduzetnik“ srednjoj školi Valpovo te osnovnoj školi Matija Petar Katančić Valpovo.LC Valpovo Belišće uključio se u internacionalnu akciju lionsa „Poster mira“ 2014.-2015. pod motom “Mir, ljubav i razumijevanje“ prihvaćanjem sponzorstva  učenika osnovne škole „Matija Petar Katančić“ Valpovo za sudjelovanje na natječaju.

U Vukovaru „gradu heroju“ leići, lionese i lionsi Distrikta 126 odradili su zajednički projekt sadnje lipa pod nazivom „Aleja Lionsa u Vukovaru“ u organizaciji Lions Kluba Vukovar. Lions klub Valpovo-Belišće je i financijskim sredstvima i radom sudjelovao u toj akciji.

Centar kulture „Matija Petar Katančić“ Valpovo, bio je mjesto održavanja humanitarnog koncerta u organizaciji Lions kluba Valpovo-Belišće. Sav prihod od prodanih ulaznica namijenjen je radu Udruge osoba s invaliditetom „MI“ Valpovo, koja ove godine slavi deset godina svojeg rada.

Humanitarnu pomoć u iznosu od 70.000 HRK za dvije stotine obitelji u Rajevom selo, koju su prikupili  lions klubovi i pojedinci Distrikta 126 Hrvatska u akciji prikupljanja sredstava za poplavljena područja u slavoniji podijelili smo uz pomoć klubova regije Istok te župnika iz Rajevog sela.

Bili smo i u Slavonskom Brodu na Lions balu gdje su se prikupljala sredstva namjenjena za Udrugu slijepih u Slavonskom Brodu i stipendiranje učenica i studentica slabijeg imovinskog stanja. Centar kulture „M. P. Katančić“ Valpovo, još jednom je bio mjesto događanja akcije u organizaciji Lions kluba Valpovo-Belišće. Ovaj put je to bila humanitarna priredba pod nazivom „Monikino igralište“, na kojoj su nam gosti bili mladi glumci iz Bizovca, nešto stariji iz Belišća te mladi glazbenici iz Narda. Sav prihod od prodanih ulaznica namijenjen je za opremanje dječjih igrališta spravama (igralima) za djecu s posebnim potrebama.

Ističem i druženje članova kluba i obilježavanje „Vincekova“ u vinogradu i vikendici našeg člana. Na 21. Dječjem gradskom karnevalu u Valpovu bili smo pokrovitelji i suorganizatori, ali i učesnici. U Vukovaru smo bili na humanitarnoj izložbi likovnih radova čijom prodajom se prikupljaju sredstva za djecu koja su ugrožena nasiljem u svojim obiteljima. U Višnjicu idemo podržati jednog od osnivača i kuma kluba Valpovo-Belišće u izboru za 2. Viceguvernera Distrikta126.

Do kraja mandata čeka nas proslava 10 godina rada kluba, izložba slika tim povodom te izrada i prodaja majica. Posebno ističem druženje s Guvernerom D126 Dariom Bognolom 28. ožujka 2015. u restoranu Jelengrad. Do kraja mjeseca lipnja očekuju se akcije likovna kolonija, godišnja skupština, izrada novog statuta, grahijada, Konvencija u Našicama, biciklistička vožnja Osijek – Bizovac – Ladimirevci – Valpovo – Belišće – Petrijevci – Osijek u suradnji s ostalim klubovima regije Istok i D126, nagradimo najbolje maturante, ...!

Nadam se i dogovoru o nekom stalnom prostoru kako bismo prestali biti beskućnici!

 

Na kraju bih dodao i ovo: LC Valpovo-Belišće je klub iz male sredine, bez velikih donatora, oslonjen najvećim dijelom na vlastite članove i u prikupljanju sredstava, i u osobnom angažmanu i radu. Sva sredstva koje klub tijekom godine skupi su unaprijed namjenska i bivaju utrošena prema programu koji predsjednik predlaže na početku svojeg mandata. Kao mali klub, LC Valpovo Belišće, dao je i dužnosnike u Kabinetu Guvernera (Ignjo Ivanović, bivši predsjedavajući zone; Miroslav Andrišić bivši predsjedavajući zone i trenutno predsjednik Povjerenstva za bratimljenje, Boris Karša predsjedavajući zone u tri mandata – i trenutno predsjedavajući zone) te aktivno sudjelovao u distriktualnim i međunarodnim akcijama. Prema riječima jednog od bivših guvernera Distrikta 126 - Hrvatska baš iz tih razloga LC Valpovo-Belišće je jedan od stožernih klubova u našoj domovini. Snaga kluba i desetogodišnji rad unutar Distrikta iskazali su se u dvije velike Distriktualne akcije. Između 63 kluba, LC Valpovo-Belišće je dobio dvije velike donacije od Distriktualnih akcija. 25.000 kn za liječenje Leone Gelenčer oboljele od leukemije, te električna invalidska kolica za Željka Bosanca iz Belišća. Za svoj rad LC Valpovo-Belišće i članovi kluba su u proteklih 10 godina dobili 9 priznanja međunarodnog predsjednika LCI i 11 priznanja guvernera i guvernerica Distrikta 126 Hrvatska na što smo posebno ponosni. Nadamo se da će i sredina u kojoj živimo i radimo prepoznati dobrobit našeg rada i djelovanja!

 

Svim građanima, tvrtkama, poduzetnicima, dobročiniteljima, glumcima, plesačima, pjevačima, kuharima i svima onima koji su na bilo koji način sudjelovali u našim aktivnostima i koji su nam pomogli da prikupimo sredstva za one kojima je to najpotrebnije upućujemo jednu veliku zahvalu. Sigurni smo da će svi oni, zajedno s nama, biti uvijek tu i pomoći kada i kome je to potrebno.

Napisali: Jozo Berečić, Matija Karša, Boris Karša                                       

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 823 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Brzi i pouzdani!