MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

SINDIKAT RADNIKA U PREDŠKOLSKOM ODGOJU I OBRAZOVANJU HRVATSKE: „Dinko Burić iznio je niz neistina i netočnih informacija“…

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

BELIŠĆE  Na nedavno održanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Belišća, gradonačelnik Dinko Burić požalio se, između ostaloga, na pritiske „kojekakvih avanturista“, bombardiranje, napade, hodočasnika predstavnika sindikata iz Zagreba, na postupak mirenja.

Govorilo se o plaćama zaposlenika u Dječjem vrtiću Maslačak u Belišću, a nije trebalo dugo da iz Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske (SRPOOH) stigne reakcija upućena „gradonačelniku, dogradonačelnici, dužnosnicima gradske Uprave te medijima koji djeluju na području grada Belišća, s ciljem informirati javnost točnim informacijama i postići primjerene i konstruktivne odnose dviju strana - grada Belišća i SRPOOH-a.“

                         Iskra Vostrel Prpić

Budući da reakcija Sindikata, koju je potpisala Iskra Vostrel Prpić, predsjednica SRPOOH, obiluje izrazima: neistina, netočne izjave, iskrivljena stvarnost i manipulira, objavljujemo njezinu reakciju u cijelosti.

U prvom dijelu navodi transkript obraćanja gradonačelnika Burića vijećnicima, a u drugom dijelu taksativno ispravlja neistine i iznosi komentare Sindikata.

-POŠTOVANI GRADSKI VIJEĆNICI GRADA BELIŠĆA I ZAINTERESIRANA JAVNOSTI! DUŽNOST NAM JE ŽURNO REAGIRATI I ZAŠTITI DIGNITET SINDIKATA RADNIKA U PREDŠKOLSKOM ODGOJU I OBRAZOVANJU HRVATSKE (nadalje u tekstu: Sindikat, SRPOOH) TE PRAVA ČLANOVA SINDIKATA U DV MASLAČAK, BELIŠĆE

Na 32. Sjednici Gradskog vijeća održanoj 27.11.2023. gradonačelnik g. Dinko Burić iznio je niz neistina i netočnih informacija koje prisutni vijećnici nisu imali mogućnost provjeriti, upitno je imaju li dovoljno informacija i znanja o materiji o kojoj je Gradonačelnik govorio, već su imali priliku tek vjerovati da Gradonačelnik govori istinu, što bi zapravo, i bilo za očekivati od osobe na toj funkciji.

No, nažalost ovoga puta, kada se radi o Dječjem vrtiću Maslačak, Belišće i radu SRPOOH-a, teško nalazimo istinite i zakonom utemeljene izjave.

Krenut ćemo redom prema tijeku izlaganja Gradonačelnika na temu Dječji vrtić i na temelju snimke koja je išla uživo na facebook stranici Radio Belišća, stoji u priopćenju.

IZJAVA GRADONAČELNIKA: A sad su nakon što je Vlada Republike Hrvatske imala pregovore sa sindikatima, ali ne tim sindikatom, nego sa nekim drugima i ispregovarala povećanje plaće na razini od otprilike 5%, odjedanput postali izvrgnuti, ja osobno, bombardiranju, napadima, hodočasnika predstavnika sindikata iz Zagreba ovdje na postupak mirenja.


ISPRAVAK NETOČNIH IZJAVA I OBRAZLOŽENJE


Točno je da Vlada Republike Hrvatske, kao poslodavac radnicima u sustavu školstva pregovara sa sindikatima koji članove imaju u sustavu škola i time nameće osnivačima dječjih vrtića da prate sukladno članku 51. stavak 1. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, visinu osnovice onda kada su primijenili i koeficijente iz Uredbe o složenosti radnih mjesta koji se primjenjuju u sustavu školstva.
SRPOOH NIJE POTPISNIK DODATAKA jer radni isključivo kao predstavnik članova koji rade u dječjim vrtićima pa s toga i NE MOŽE PREGOVARATI S VLADOM, NO Zakon se mora poštivati NEOVISNO O POSTOJANJU KOLEKTIVNOG UGOVORA, odnosno dužan je UVIJEK POŠTIVATI ODREDBE iz Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju članka 51. stavak 1., a kada pregovorima zaključi kolektivni ugovor sa Sindikatom koji pregovara za dječje vrtiće onda mora poštivati i stavak 2. Zaključak, grad Belišće ne primjenjuje parametre za plaću koji se primjenjuju u školama, ali ne primjenjuje niti drugi način odnosa parametara osnovice i koeficijenata čiji bi umnožak dosegao minimalnu propisanu plaću svakog radnika dječjeg vrtića prema poslovima koje obavlja sukladno svome radnom mjestu.
Grad Belišće do sada nikada nije odgovorio na niti jedan poziv na sastanak i socijalni dijalog kako bi SRPOOH dobio priliku pregovarati i poboljšati materijalna prava i uvjete rada.
Time je pokazao nepoštivanje volje udruženih radnika da kroz legitimne instrumente sindikalnog djelovanja ostvare svoje pravo i dobiju mogućnost unaprijediti svoja prava.
S obzirom na konstantno ignoriranje poziva na socijalni dijalog i odbijanje bilo kakvog kontakta ukazujemo javnosti da SRPOOH NITI JEDNOM NIJE SPOMENUO ŠTRAJK U OBRAĆANJU I TRAŽENJU ZAJEDNIČKOG SASTANKA, stoga je SRPOOH bio primoran pokrenuti postupak MIRENJA s ciljem razgovora ,,za stolom'', a nikako nije bila intencija razgovarati preko medija kao što je to sada nažalost izazvana reakcija izlaganjem gradonačelnika g. Burića.
Kategorički odbacujemo da je SRPOOH odjednom počeo tražiti poboljšanje prava radnika u DV Maslačak, Belišće nekakvim napadima i ratnim izrazima koji nisu u duhu Sindikata koji predstavlja radnike odgojno – obrazovne ustanova, te pozivamo da i ostanemo u tim okvirima, dakle, odbacujemo navod da je povećanje osnovice od 5% koju su ispregovarali sindikati koji pregovaraju s Vladom za djelatnike koji svoje plaće ostvaruju iz Državnog proračuna nešto novo i relevantno za cjelokupno djelovanje, odnosno pokušaje djelovanja koje godinama onemogućuje osnivač.
Vrlo je važna činjenica da je osnovica u Državi, u posljednjih 2 godine rasla nekoliko puta (6% 10.mj. 2022., 2% 4. mjesec 2023., 5% 10. mjesec 2023.), a u DV Maslačak nije bilo pomaka. Neistina je i nekorektno prema javnosti iznositi informacije koje su selektivne, a u ovom slučaju i neistinite.
SRPOOH je inicirao niz sastanaka s gradom Belišćem:
• 2018. godine prva inicijativa - dostavljen tekst prijedloga Kolektivnog ugovora - odgovora nema Promjena vodstva SRPOOH-a, u travnju 2021. novi je zamah u radu i inicijative prema gradu Belišću, ali i svim drugima osnivačima diljem Hrvatske da ne dobijete dojam da je Belišće neka izdvojena praksa.
• 28. 4. 2022. službeni Dopis poštom - ODGOVORA NEMA.
• 5. 5. 2022. službenim e-mail – podsjetnik na Dopis.
• 9. 5. 2022. prvi i jedni puta odgovoreno od strane Grada. Gđa. Vučković odgovara da se sastanak ne može održati zbog prije preuzetih obveza i da ne može dati drugi termin zbog brojnih obveza.
• 10. 5. 2022. pozivamo gđu. Vučković na sastanak podružnice 11. 5. 2022. na koji se ne odaziva.
• 10. 11. 2022. službeni Dopis i e-mail istovremeno – traženi termin 15. 11. 2022.- odgovora NEMA
• 7. 2. 2023. službeni dopis – tražimo sastanak 21. 2. 2023. - nema odgovora
• 14. 2. 2023. službeni e-mail- podsjetnik na Dopis 7. 2.- nema odgovora
• 26. 5. 2023. službeni e-mail – tražimo sastanak 5. 6. 2023. - nema odgovora
• 29. 9. 2023. službeni e-mail traženi sastanci 3. 10., 4. 10. 2023. – nema odgovora
• 13. 10. 2023. pokrećemo postupak mirenja kako bi na legitiman način uspjeli privoljeti osnivača da razgovara i uvaži volju radnika te da se napokon upoznamo i ostvarimo dijalog kao što to činimo u preko 120 gradova i općina diljem Republike Hrvatske. - nema odgovora.

Grad Belišće oglušio se na poziv miriteljice i pokazao da ili ne zna ili ne poštuje institucije i legitimne postupke u Republici Hrvatskoj.
Nije zgorega spomenut kako se svakodnevno na televizijama i radijskim postajama reklamira postupak mirenja kao redovita i poželjna praksa.
Zašto se onda u Belišću potez Sindikata osuđuje i prikazuje kao da čini nešto ružno i nedozvoljeno i s nedobrim namjerama.
Kao dokaz imamo sve dopise i mejlove u kojima je vidljiv i način ophođenja u kojem nema znakova bilo kakve nedobronamjernosti zatim, i inicijativa još iz 2018., te učestalo traženje sastanaka počevši od 28. 4. 2022.


IZJAVA GRADONAČELNIKA: ,, ...odjedanput postali izvrgnuti, ja osobno, bombardiranju, napadima, hodočasnika predstavnika sindikata iz Zagreba ovdje na postupak mirenja.
S kim? Mi se s ni sa kim nismo posvadili, niti nas je itko pitao da li mi imamo u planu nešto učinit za naše djelatnike i djelatnice. Pa reći ću da sam dobio nekoliko mejlova koji su me vrlo neugodno iznenadili, gdje sam čak bio prozivan da sam jedini gradonačelnik koji ih neće, u Hrvatskoj, koji ih neće primiti da bi se izborili oni za da se prijeti štrajkom u dječjem vrtiću djelatnika, inzistira se da se ispoštuje ono što je ispregovarano na razini Vlade Republike Hrvatske i drugih sindikata, pa recimo i državnik službenika i namještenika, ne za lokalne službenike.
Plaće u gradu ostaju iste, a državni službenici i namještenici su dobili 5% i to je, temeljem toga, moglo se odnositi na naše djelatnike našeg dječjeg vrtića.


ISPRAVAK IZGOVORENIH NEISTINA I KOMENTAR SRPOOH-a


Točno je da se SRPOOH i grad Belišće nisu posvadili, no u odnosu koji je jednostran, gdje samo jedna strana uporno traži komunikaciju, a druga ju konstantno ignorira, zaključujemo da se je nedostatak komunikacije jednak razlazu ili čak nekoj apstraktnoj svađi koja nije imala priliku biti dijalog.
Mirenje je proces na koji se osnivač dužan odazvati i pokazati da je sve ono što gradonačelnik tvrdi – socijalno osjetljiv, da brine za radnike koji odgajaju djecu i sve što navodi dođe i dokaže ili da ipak napokon posluša drugu stranu koja ima što za reći i koja za to ima apsolutni autoritet stvaran svojim predanim radom.
Na znanje!
SRPOOH JE JEDINI STRUKOVNI SINDIKAT KOJI SUDJELUJE I KREIRANJU ZAKONA, PRAVILNIKA, STRATEGIJE OBRAZOVANJA NA RAZINI NACIONALNOG PLANA I ČIJI SU PREDSTAVNICI U SVIM RADNIM SKUPINAMA UVIJEK POZIVANI I UVAŽENI OD MINISTARSTVA ZNANOSTI I OBRAZOVANJA KAD GOD JE TEMA RANI I PREDŠKOLSKI ODGOJ I OBRAZOVANJE U HRVATSKOJ.
SINDIKAT KOJI DJELUJE U MATICI HRVATSKIH SINDIKATA RAME UZ RAME SA SVIM STRUKOVNIM OBRAZOVNIM SINDIKATIMA TE MEĐUNARODNIH ORGANIZACIJA;
EDUCATION INTERNATIONAL (EI) TE INTERNACIONALNOJ KONFEDERACIJI OBRAZOVNIH SINDIKATA EUROPE I SVIJETA (ETUCE).


IZJAVA GRADONAČELNIKA: Plaće u gradu ostaju iste, a državni službenici i namještenici su dobili 5% i to je, temeljem toga, moglo se odnositi na naše djelatnike našeg dječjeg vrtića. A mi smo zbog toga što je Vlada donijela jednu jako dobru i korisnu, ne za Belišće nego za cijelu Hrvatsku, mislim to treba objektivno reći, korisnu odluku da će pomoć svima da nas ujednače otprilike, u mogućnostima i kapaciteta i plaća djelatnika u vrtiću, ali i materijalnih rashoda, ali i nabavka opreme i postrojenja i namještaja itd. donijela odluku da će nam svima pomoć.
I mi smo šutili i radili i donijeli odluku da ćemo od svih sredstava, a mogli smo jer propisano je uredbom Vlade RH da mi ta sredstva koja ćemo dobit točno je propisano ima 5 konta možemo staviti na 31 plaće, na 32 na materijalne rashode , na 34 na bankarske usluge na 422 za postrojenje i opremu i 423 na prijevoz.
Samo na tih 5 konta mi možemo raspodijelit i mogli smo sve staviti na bilo koji od tih konta i ne bismo pogriješili. A mi smo dobro računali, usporedili, sa svima i htjeli da svi budu jer su zavrijedili djelatnici, mi to sami ne bismo mogli napraviti, ali s obzirom da smo dobili sredstva nismo ni nismo ni za cent umanjili naša dosadašnja izdvajanja nego želimo unaprijedit još i dodat ovdje i onda su nas napadali zašto ne damo ne želimo sastanke i mirenja sa sindikatom pod prijetnjom štrajkova i ne znam čega u što ja uopće nisam vjerovao jel znam kakva je situacija ovdje boreći sa za svega 5% a mi smo donijeli odluku da to bude 19,9 % skoro 20 %. još je stiglo jedno ljubavno pismo, ja to tako kažem, poslije, evo čuli smo da povećavate plaće pa jel možemo sad se ipak svejedno nać, pa da bi oni prikazali da su to njihove zasluge.


KOMENTAR I ČINJENICE KOJE BITNO MIJENJAJU SLIKU O NAVEDENOJ ODLUCI VLADE I ULOZI SRPOOH-a u KREIRANJU ISTE


U prvom dijelu o svrsi i dobrom potezu Vlade Republike da se uključi u financiranje dječjih vrtića donošenjem Uredbe iz članka 50.a Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju Gradonačelnik je izostavio namjerno ili iz neznanja da je upravo SRPOOH pokrenuo Inicijativu 1. 7. 2021. za promjenom modela financiranja dječjih vrtića odnosno da se pomogne osnivačima sufinanciranjem ekonomske cijene pohađanja vrtića te da je vjerodostojan socijalni partner s osnivačima diljem Hrvatske.
Dokaz tomu je javno objavljen na mrežnim stranicama SRPOOH-a .
Svi gradovi i općine dobili Dopis i velika većina odgovorila je poslanim podrškama Inicijativi.
U bližem okruženju Valpovo, Donji Miholjac, Orahovica, Vukovar, Ilok, općina Drenje, Antunovac, općina Negoslavci, općina Lovas, općina Ivankovo, općina Cerna, općina Tompojevci, općina Gunja, Županja, Slatina, općina Lukač, općina Mikleuš, općina Nova Bukovica i da ne nabrajamo dalje – koga zanima sve je javno dostupno.


https://www.srpooh.hr/_files/ugd/e3200a_d74c5644d2c146a996a167c9324d3541.pdf


Gradonačelnik navodi način na koji se sredstva mogu utrošiti te da je odlučio uložiti i u plaće te POGREŠNO STAVLJA U OMJER TRAŽENJE SINDIKATA da se plaće podignu za 5% i odluku Grada da podigne 19.9 % plaće radnicima vrtića.
Javnost kojoj se prezentiraju tako iznesene brojke za koje se zapravo ne zna na koje se brojke ,,naslanjaju'', stvaraju iskrivljenu stvarnost i manipulira se s propisima iznošenjem nepovezanih brojki.

ponavljamo, grad Belišće s povećanjem od 20 % NEĆE DOSTIĆI ZAKONSKU VISINU PLAĆE RADNIKA te je ta informacija prenesena i članovima Upravnog vijeća DV Maslačak prilikom savjetovanja sa Sindikatom prilikom donošenja izmjena i dopuna Pravilnika o radu vrtića.
Koliko nam je do sada poznato, ukazivanje Sindikata da uvećanje koje predlaže grad Belišće, ne dostiže zakonsku visinu od strane Upravnog vijeća - nije uvaženo.
S druge strane 5 % uvećanja plaća u Državi je 5 % više od onoga ,,jučer'' i u okviru svih zakona i propisa o kreiranju visine plaća za djelatnike u školstvu koje grad Belišće ne poštuje i godinama ne isplaćuje zakonski propisanu visinu plaće, čak niti onda 2019. kada je podigao plaće za 10%.
Sad mi pitamo zainteresiranu javnost, 20 % od 100 ili 5 % do 400, što bi vi radnije imali da možete birati uvećanje, ovo od 20 % ili 5 %, a da ne znate koji broj se uvećava za navedene postotke? Je li za radnika bolje 120 ili 420?
,,Ljubavno pismo'' koje navodi Gradonačelnik bio je još jedan neuspješan poziv Sindikata upućen osnivaču da se ukaže na gore navedeno, pokuša predstaviti zakonske odredbe, a NE KAKO TO VIDI GRADONAČELIK, DA BI SE SINDIKAT  OKORISTIO NEČIME I POHVALIO DA JE TO USPJEH SINDIKATA.
Povećanje kojim se hvali Gradonačelnik, SRPOOH NIKADA NE BI NITI OBJAVIO KAO USPJEH NITI BI TAKO NEŠTO ISPREGOVARAO JER NIJE POSTIGNUTA ZAKONOM PROPISANA VISINA PLAĆA.
Zapravo, ponavljamo, i čvrsto stojimo iza tvrdnji, povećanjem od 20% koje se predviđa ugraditi u Pravilnik o radu vrtića Maslačak i koje g. Burić predstavlja gradskim vijećnicima kao pobjedu i napredak, smatramo nezakonitom visinom plaće i pozivamo da se učini jednini ispravan korak: sredstva dobivena iz Državnog proračuna potrebno je ugraditi u plaće radnika minimalno do visine propisane zakonom.
Obraćanje osnivaču nakon informacije o podizanju plaća i napokon uspostavljanja odnosa kakav je zakonski propisan kada u vrtiću djeluje Sindikat, odnosno da se provode zakonski protokoli i savjetovanje na Sindikatom bio je tračak nade da se stvari napokon mijenjaju. Kako je ovoga puta pri donošenju Izmjena Pravilnika o radu to učinjeno za razliku od prijašnjih godina, taj čin smatrali smo napretkom.

Sada smo razočarani jer je izlaganje Gradonačelnika pokazalo da zapravo nije niti milimetar naprijed napravljen u komunikaciji, niti u poštivanju prava radnika da pregovaraju i dodatno, jer se poslovna komunikacija oslovljava ,,ljubavnim pismom'' kako bi se relativizirala istina i diskreditirao rad Sindikata - a to NE MOŽEMO DOPUSTITI.


IZJAVA GRADONAČELNIKA: Ja nemam ništa protiv da se sastajemo sa svima, sa svima treba razgovarati, ali kad netko pristupa određenom problemu ili pitanju, ne mora bit problem, neargumentirano i ne sa dobrim namjerama i dođu na sastanak u Osijek i zovu mene u 12 sati gdje sam ja na sastanku – kojem sastanku? U Osijeku koji se održava u 12 sati, na koji mene nitko nije niti pozvao. I onda mi šalju pismo kako sam ja jedini gradonačelnik koji nije došao na sastanak s njima, da čak i sam dao, ne znam prostore ovdje što je apsolutna laž i neistina, ali nastranu to.


NETOČNE, NEISTINITE IZJAVE I KOMENTAR SINDIKATA


Ako se nekoga zove na sastanak od 2018.-te godine, intenzivno od travnja 2022. i ne dobije se niti jedan odgovor od strane Gradonačelnika Burića, tek jedan ,,odbijanac'' gđe. Vučković, a sada tvrdi da nema problema sastati se i razgovarati, onda tu netko ne govori istinu. Izražavamo veliko razočaranje da gradonačelnik g. Burić ovako javno iznosi neistinu kako nije pozivan, kontaktiran, službeno obaviješten od miriteljice i za što sve postoji službena dokumentacija predana u sva nadležna tijela kojima se dostavljaju rješenja i zaključci pokrenutih postupaka mirenja.
Također da s obzirom na to da ne prihvaća činjenicu DA JE JEDINI GRADONAČELNIK U HRVATSKOJ KOJI NIJE PRIMIO SINDIKAT RADNIKA U PREDŠKOLSKOM ODGOJU I OBRAZOVANJU HRVATSKE NA SLUŽBENI SASTANAK NAKON BROJNIH TRAŽENJA SASTANAKA, DA SE NIJE ODAZVAO NA MIRENJE I TIME POKAZAO APSOLUTNO NEPOZNAVANJE ZAKONA I NEPOŠTIVANJE RADNIKA UDRUŽENIH U SINDIKAT I DA JE PROVJERENO PRVI U POVIJESTI SVIH POSTUPAKA MIRENJA KOJI NIJE PONUDIO PROSTOR U SVOME GRADU, ŠTO REĆI NEGO ZAKLJUČITI, DA PONOVO NETKO NE GOVORI ISTINU I PREZENTIRA GRADSKOM VIJEĆU I JAVNOSTI KOJA U TOM TRENUTKU NEMA DOKAZE, VEĆ IZREČENE RIJEČI GRADONAČELNIKA I ONO ŠTO GRADI NA SVOJIM OSOBNIM STAVOVIMA I NEUTEMELJENO DOKAZIMA, ZAKONIMA I JOŠ NA KRAJU, BEZ DA ZASTANE, PROZIVA DRUGU STRANU DA LAŽE.
Sastanak mirenja je zakazan od strane miriteljice u Osijeku u prostorijama Županije, prvog državnog tijela koji je iznad grada pa eto, da je grad Belišće ponudio svoj prostor ne bi spominjali Osijek.
Sve gore navedeno možemo dokazati službenom pisanom korespondencijom uključenih strana – miritelj, grad Belišće, Sindikat.


IZJAVA GRADONAČELNIKA: Bilo je nekih prijedloga od sindikata, i da za 2/3 – i to ću reći javno!, Prvi prijedlog koji je došao ispred nas od takozvanih predstavnika sindikata ili stvarno predstavnika sindikata, da se za 2/3 djelatnika to je bilo, ja nisam mogao vjerovat što vidim pred sobom, da se za 2/3 djelatnika ukupnih u dječjem vrtiću plaća podigne nekima i skoro do 30%, a na račun toga da se 1/ 3 djelatnika smanji plaća, da bi se ovima mogla podić i to ovima da se smanji čak i zakonom propisanog minimalca koji će stupit na snagu 1.1. Jel' se tako zastupaju interesi djelatnika? O ovome treba pričat.
Ako se, ja nisam sazivao konferenciju za tisak, ali neću propustit priliku da Gradskom vijeću ispričam i to da znate s kakvim se sve neargumentiranim i nedobronamjernim stvarima susrećemo pogotovo mi u malim sredinama, Ja ne podcjenjujem nikoga tko dolazi iz Zagreba, Splita , Rijeke, Osijeka, bilo koje druge veće sredine to su veliki gradovi i to treba poštivat, možemo mnoge stvari i naučit od njih, ali ne može i nema pravo nitko optuživat nas da mi sami sebi ne želimo dobro odnosno ljudima koji odgajaju našu djecu ovdje i da ne vodimo brigu o tome. Ne samo o njihovim plaćama nego i o materijalnim rashodima i o nabavci, novoj opremi koju planiramo, o proširenju kapaciteta za vrtić i tako dalje.

 

ISPRAVAK NEISTINA I OBRAZLOŽENJE


Gradonačelnik ponovo parcijalno iznosi informacije koje ovako plasirane dovode u zabludu prisutne Gradske vijećnike i javnost. Svi prijedlozi SRPOOH-a utemeljeni su na Zakonima i kada bi se primjenjivali i poštivali u Belišću onda se NE BI DOGODILO DA SAMO TEHNIČKO OSOBLJE U VRTIĆU IMA ZAKONSKU PLAĆU I TO SILOM ZAKONA jer se niže isplatiti NE SMIJE, dok plaće ostalih radnika, uglavnom odgojno – obrazovnih zaostaju za zakonskom visinom propisanom prije navedenim člancima Zakona, u gradu Belišću i do 30 %.
Porast minimalne plaće radnika propisane od Vlade RH od 1. 1. 2024. iznosi 840 € bruto i svo tehničko osoblje u DV Maslačak i u svim vrtićima u Republici Hrvatskoj ostvarit će najmanje tu visinu plaće, ali ,,odgojiteljice'', a dodajmo i stručne suradnike, administrativne radnike u vrtiću DV Maslačak, Belišće će i dalje biti ispod osnovne razine koju propisuje Zakon.

Ne prihvaćamo, ali se i ne osvrćemo na bilo kakvo etiketiranje predstavnika sindikata po osnovi iz kojeg grada dolaze. Pozivamo Gradske vijećnike i svu zainteresiranu javnost da odvoje nekoliko minuta i pogledaju službene stranice SRPOOH-a (web i facebook) te zaključe sami jesu li predstavnici SRPOOH-a netko tko sjedi u Zagrebu ili su to radnici koji rade za radnike i ispred radnika koji su im svojim izborom dali legitimitet da brinu o poštivanju svih propisa, da pregovaraju i zastupaju interese radnika dječjih vrtića diljem Hrvatske, ne kao avanturisti, hodočasnici i kako je to zgodno gradonačelnik u svom izlaganju imao potrebu opisivati ljude – radnike SRPOOH-a koje NIKAD NIJE NITI UPOZNAO, NIJE STISNUO RUKU U ZNAK POŠTOVANJA I DOBRE VOLJE I POKAZAO DA JE ONO ZA ŠTO SE PREDSTAVLJA – socijalno osviješten i spreman razgovarati sa svima.
Za kraj, poštovani Gradski vijećnici i zainteresirana javnosti, SRPOOH u niti jednom obraćanju gradu Belišću nije koristio neprihvatljiv način komunikacije, nije pozivao na štrajk i niti jednim potezom bio NEDOBRONAMJERAN.
Za sve u tekstu imamo dokaze i žao nam je da uopće na ovakav način moramo izlaziti u javnost i demantirati gotovo sve izjave gradonačelnika g. Burića KOJI JE SAM POTENCIRAO OVU JAVNU REAKCIJU I OBZNANJIVANJE ČINJENICA KOJE MU NIKAKO NE IDU U PRILOG.

I dalje smo službeno i legitimno spremni sjesti i razgovarati s predstavnicima osnivača jer držimo da je to jedini ispravan put, a da je sve ostalo traženje izgovora i pokazivanje lažne volje da se situacija riješi na obostrano zadovoljstvo.
Radnici dječjih vrtića pa tako i članovi SRPOOH-a dužni su postupati i biti, svojim likom i djelom, primjer konstruktivne, uvažavajuće i zakonom utemeljene komunikacije na visokoj operativnoj i ljudskoj razini, što naši članovi u DV Maslačak zasigurno i jesu, zaključuje Iskra Vostrel Prpić u priopćenju.

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 851 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It