MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

I mali Valpovčani će o Suncu učiti na Festivalu znanosti

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO Festival znanosti je manifestacija kojoj je cilj približiti znanost javnosti, tj. informirati javnost o aktivnostima i rezultatima u području znanosti,  motivirati mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja.

 

Ove godine, tema Festivala znanosti je SUNCE, a održava se od 20. do 25. travnja.

Tragom takvih razmišljanja, SŠ Valpovo treću godinu nastoji zainteresirati mlade za znanost. Proširenjem suradnje na Zajednicom tehničke kulture Valpovo-Belišće i OŠ M.P. Katančić – 

 – Valpovo, nastoji se mlađoj populaciji predstaviti i popularizirati znanost. Aktivnosti će se održati u srijedu, 22. travnja 2015. u SŠ Valpovo (Krunoslav Hornung) i OŠ M.P.Katančić (Krunoslav Hornung, Biljana Pantoš).

U OŠ M.P. Katančić – Valpovo sudjelovati će učenici osmih razreda, astronomi i mali bistrići. Temu Sunce obraditi će na nekoliko načina: 

- izložbom fotografija sa zadnje pomrčine Sunca

- izradom plakata s temama: Sunce, Pomrčina Sunca, Sunce-obnovljivi izvor energije

- radionica: Izračunavanje vremena u kojem se Zemlja okrene oko svoje osi 

Više o FZ pogledajte na: http://www.festivalznanosti.hr/2015/ ili na https://hr-hr.facebook.com/FestivalZnanosti 

Na tardu teme ovogodišnjeg Festivala znanosti Zajednica tehničke kulture Valpovo-Belišće organizirat će stručno predavanje vezano za temu Sunce. Predavanje će održati dr.sc. astrofizike Ivica Skokić koji je izabrao temu ALMA - novi pogled na Sunce. 

Atacama Large Millimeter/submillimeter Array je radio-teleskop koji sačinjavaju 66 antena promjera 12 i 7 metara, a smješten je na 5000m u pustinji Atacama u Čileu. To je jedan od najvećih astronomskih projekata čiji je cilj promatranje hladnog Svemira s neviđenom rezolucijom. Dio vremena, ALMA će se koristiti za opažanje Sunca, posebno kromosfere, bljeskova i filamenata. U predavanju će se opisati ALMA te trenutni napori i rezultati u opažanju Sunca.

O predavaču: Ivica Skokić je rođen 1976. u Osijeku. Studirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Osijeku i Prirodoslovnom fakultetu u Zagrebu. Trenutno živi i radi na Astronomskom Institutu Ondrejov u Češkoj, Član je astronomskog društva "Anonymus" iz Valpova koje djeluje u sklopu ZTK Valpovo-Belišće.

Ivica je doktorirao na Prirodoslovno matematičkom fakultetu u Zagrebu 29. kolovoza 2012. godine sa doktorskom disertacijom "Prijenos zakretnog impulsa i gibanja velikih razmjera na Suncu"

O terminu i mjestu predavanja izvijestiti ćemo pravovremeno.

  

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 710 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      LIPANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu