MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Naši povjesničari predavači na stručnom skupu razredne nastave

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVŠTINA U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje održan je stručni skup za učiteljice i učitelje (razredna nastava) 3. i 4. razreda osnovnih škola Osječko-baranjske županije, Virovitičko-podravske županije i Požeško-slavonske županije.

Spomenuti se jednodnevni stručni skup zbio u četvrtak, 4. siječnja 2018. godine u Osnovnoj školi Augusta Harambašića, u Donjem Miholjcu. Uz više od 100 učiteljica, organizatorice Mirelu Skelac i Snježanu Lustig na skupu su kao predavači sudjelovali i doktor povijesne znanosti Dinko Župan (Hrvatski institut za povijest, Podružnica Slavonije, Srijema i Baranje) i magistar povijesti Mihael Sučić (Muzej Slavonije).

Nakon pozdravnih govora više savjetnice Mirele Skelac i ravnatelja miholjačke osnovne škole Vedrana Aladića, Dinko Župan održao je predavanja pod nazivima Biti učenik u 19. stoljeću i Biti učitelj i učiteljica u 19. stoljeću. Tijekom više od jednog sata predavanja približio je sudionicima najvažnije značajke školstva 19. stoljeća na području današnje Slavonije, ali i tadašnje Habsburške Monarhije. Naročito je učiteljicama i učiteljima bilo zanimljivo slušati o razlikama između devetnaestoljetnih učitelja i učiteljica. Učitelja je još početkom 20. stoljeća bilo više nego učiteljica, na što je vjerojatno utjecala i veća plaća učitelja. Također je zanimljivo spomenuti i da su učiteljice gubile radno mjesto ako bi se udale (naročito u počecima školstva). Ovo predavanje možemo promatrati u sklopu šireg djelovanja doktora Župana koji već mjesecima u suradnji s mnogobrojnim školama, muzejima i drugim sličnim institucijama organizira predavanja i izložbe vezane uz školstvo, a koja nose navedene naslove.

U drugom dijelu skupa održao je predavanje i Mihael Sučić, pod nazivom Povijesni sadržaji u nastavi Prirode i društva s posebnim osvrtom na položaj zavičaja (Zavičaj: točka promatranja ili okvir povijesti). Tijekom predavanja progovorilo se o položaju pojedinih zavičaja u sklopu procesa dugih trajanja, odnosno uzročno-posljedičnih veza vojne, gospodarske, kulturne i vjerske povijesti. Također je bilo govora i o tome da svaki zavičaj preko svoje materijalne i nematerijalne baštine igra važnu ulogu u identitetu Slavonije, ali i šireg područja Hrvatske pa i srednjoeuropskog kulturnog kruga. O navedenome uskoro možete čitati u knjizi Počeci habsburške Valpovštine.

Suradnja navedenih predavača i organizatorica Mirele Skelac i Snježane Lustig nastavlja se 11. siječnja 2018. Godine, u Vukovaru, kada će se održati predavanja za učiteljice i učitelje Vukovarsko-srijemske županije.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 382 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu