MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

SREDNJA ŠKOLA VALPOVO: Ljetna športska škola u prirodi

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

VALPOVO Središnji državni ured za šport je 15.veljače 2018. godine raspisao natječaj za poticanje programa bavljenja amaterskim športom i športskom rekreacijom.

Uz pomoć Zajednice športskih udruga grada Valpova (tadašnjeg predsjednika Dubravka Kučinca i tajnika Alenka Bajera), a na inicijativu profesora tjelesne i zdravstvene kulture Darka Bošnjaka odlučili smo se prijaviti na natječaj i sad možemo potvrditi da smo sa našim programom prošli i našim učenicima osigurali odlazak u Veli Lošinj i provođenje projekta.

Naziv projekta je: Ljetna športska škola u prirodi - obuka neplivača i slabijih plivača i korektivna gimnastika za učenike sa zdravstvenim poteškoćama

U našoj školi već duži niz godina egzistira ideja o poticanju učenika na bavljenje nekim sportom i briga za zdravlje onih učenika koji imaju određene zdravstvene probleme.

Početkom svake školske godine profesori tjelesne i zdravstvene kulture traže od roditelja naših učenika suglasnost da su učenici tjelesno i mentalno sposobni izvoditi nastavu tjelesne i zdravstvene kulture. Povratna informacija nam govori da oko 15 % učenika svake školske godine ima djelomično ili potpuno oslobađanje izvođenja programa tjelesne i zdravstvene kulture.

Pored tog podatka anketiranjem učenika o bavljenjem sportskim aktivnostima utvrđujemo da ih je sve manje uključeno u neku sportsku udrugu, a često nas zapanjuje podatak da je veliki broj učenika slabih plivača ili čak neplivača. Ove godine smo u našoj školi pokrenuli Vježbaonicu ( projekt HŠŠS-a ) i korištenje Mogy aplikacije u izbornu nastavu tjelesne i zdravstvene kulture i zaključili da postoji interes učenika za tjelesno vježbanje samo ga treba dodatno poticati.

Program sadrži različite tjelesne aktivnosti (obuka neplivača i slabih plivača, korektivna gimnastika, bavljenje sportskim aktivnostima u prirodi, izleti...) u cilju poticanje na tjelesnu aktivnost kao zaštitu zdravlja - prevencija pretilosti i svih oblika rizičnog ponašanja mladih, - poboljšanje zdravstvenog statusa učenika- stvaranje zdravih životnih navika, povećanje interesa za tjelesnom aktivnošću kod učenika, stvaranje navika cjeloživotne tjelesne aktivnosti, osposobljavanje učenika za vođenje brige o vlastitomu zdravlju, prepoznavanje i razumijevanje zakonitosti o utjecaju tjelesnoga vježbanja na pojedine dimenzije antropološkoga statusa, prepoznavanje i osvješćivanje važnosti redovitog i pravilnog održavanja higijene, stjecanje zdravih prehrambenih navika.

Pored različitih sportskih sadržaja provodili bismo i odgojno-obrazovne sadržaje u suradnji s pedagoginjom škole Zdenkom Lončarić.

Pedagoške radionice:

-izražavanje emocija; umijeće nenasilne komunikacije; donošenje životnih odluka u različitim životnim situacijama; prevencija ovisnosti o alkoholu među mladima; prevencija nasilja među mladima; višedimenzionalni model zdravlja.

PowerPoint prezentacije:

-pozitivna psihologija; prehrambeni stilovi i navike; samopouzdanje

   

U programu ćemo imati 30 učenika ( toliki nam je smještajni kapacitet ). To su učenici od 1. do 3. razreda srednje škole ( 15-18 godina ) neplivači i slabiji plivači, te učenici sa određenim zdravstvenim poteškoćama.

Potpunu brigu o zdravlju polaznika (podaci o zdravstvenom stanju polaznika, higijenski uvjeti, održavanje prostora, prehrana, voda, razni napitci…) te koje će se mjere sigurnosti i na koji način poduzeti tijekom provođenja programskih aktivnosti preuzimaju voditelji i organizatori programa zajedno sa učenicima.

Prehranu ćemo dogovoriti s restoranom u Velom Lošinju (Hostel Zlatokrila) koji nam je ponudio kvalitetnu prehranu za sve sudionike programa. Smještaj ćemo koristiti u odmaralištu u Velom Lošinju u vlasništvu grada Valpova.

Veliku zahvalnost izražavamo gradonačelniku Matku Šutalo, te djelatnicima Valpovačkog poduzetničkog centra koji su nam po povoljnim uvjetima osigurali smještaj i prijevoz.

Program će se realizirati od 27.kolovoza -2.rujna 2018. godine u Velom Lošinju sa smještajem u odmaralištu grada Valpova.

Izvođenje programa provodit će profesori tjelesne i zdravstvene kulture koji rade u SŠ Valpovo i pedagoginja škole - Darko Bošnjak, Slavko Golik, Boris Šimić, Radmila Pjevac i Zdenka Lončarić.

Opći ciljevi programa su obuka neplivača i slabih plivača, bavljenje sportskim aktivnostima u prirodi, izleti, poticanje na tjelesnu aktivnost kao zaštitu zdravlja (prevencija pretilosti i svih oblika rizičnog ponašanja mladih).….

Cilj športskog programa je poboljšanje zdravstvenog statusa učenika,stvaranje zdravih životnih navika, povećanje interesa za tjelesnom aktivnošću kod učenika, stvaranje navika cjeloživotne tjelesne aktivnosti,uključivanje što većeg broja učenika,prvenstveno onih koji nisu uključeni u sustav sportskih klubova, u organizirane školske sportske aktivnosti

Cilj obrazovnog programa je osposobiti učenike za vođenje brige o vlastitomu zdravlju;prepoznati i razumjeti zakonitosti o utjecaju tjelesnoga vježbanja na pojedine dimenzije antropološkoga statusa;prepoznati i biti svjestan važnosti redovitog i pravilnog održavanja higijene;steći zdrave prehrambene navike ...

Postizanje zadanih ciljeva kroz realizaciju projekta pratiti će se na nekoliko razina:

-svim voditeljima skupina biti će podijeljeni anketni upitnici koje su isti dužni vratiti odmah po završetku programa

-na kraju svakoga dana voditelji programa i pedagoginja će imati sastanke na kojima će valorizirati protekli dan, a na kraju programa detaljno utvrditi na koji su način ispunjeni svi ciljevi, zadaće i da li se opravdala potreba izvođenja projekta.

-petnaest dana nakon provedbe projekta sastaviti generalni upitnik koji će popuniti sudionici projekta nakon čega će se vidjeti da li je projekt u potpunosti ili djelomično opravdao i ostvario zadana postignuća, a o ostvarenim ciljevima naglasiti, na web stranici škole, izvijestiti javnost putem radio emisije...

Prezentacija projekta na sjednici Zajednice sportskih udruga grada Valpova te na sjednici Vijeća za prevenciju grada Valpova;

Prezentacija ostvarenih aktivnosti na sjednici Zajednice sportskih udruga grada Valpova te na sjednici Vijeća za prevenciju grada Valpova.

Prezentacija projekta na sjednici Nastavničkog vijeća Srednje škole Valpovo

Prezentacija ostvarenih aktivnosti na sjednici Nastavničkog vijeća Srednje škole Valpovo.

Budući da svi voditelji ovog programa imaju visoku stručnu spremu (profesori tjelesne i zdravstvene kulture i pedagog ) u potpunosti su spremi odraditi svoj predloženi program. U pripremi programa koristili smo stručnu literaturu, neformalne dijaloge s kolegama iz struke.

Provođenjem ovog programa planiramo postići:

- obuku neplivača i slabih plivača, bavljenje sportskim aktivnostima u prirodi, poticati na tjelesnu aktivnost kao zaštitu zdravlja (prevencija pretilosti i svih oblika rizičnog ponašanja mladih).….

- poboljšati zdravstveno stanje učenika,stvaranje zdravih životnih navika, povećanje interesa za tjelesnom aktivnošću kod učenika, stvaranje navika cjeloživotne tjelesne aktivnosti

- osposobiti učenike za vođenje brige o vlastitomu zdravlju, prepoznati i razumjeti zakonitosti o utjecaju tjelesnoga vježbanja na pojedine dimenzije antropološkoga statusa;prepoznati i biti svjestan važnosti redovitog i pravilnog održavanja higijene;steći zdrave prehrambene navike

-osposobiti vršnjačke lidere za otpornost prema svim pojavnostima rizičnog ponašanja mladih te osnažiti njihov pozitivan utjecaj u vršnjačkim skupinama 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 2078 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It